NBA Recap: Horford ontkracht ‘The Truth’

Door

Horford

Alsof we de laatste dagen nog niet genoeg verwend waren met buzzer beaters was het vannacht weer raak tussen de Atlanta Hawks en de Washington Wizards. De strijd in de serie gaat gelijk op, maar de Hawks boekten vannacht dankzij een 81-82 overwinning de tweede zege op rij en hebben op die manier een achterstand van 2-1 weten om te buigen tot een 3-2 voorsprong.

De held van de dag was Al Horford. De power forward van Atlanta stond met nog een handvol seconden te gaan en een achterstand van één punt op de goede plek. Dennis Schröder wervelde zich namelijk een weg door de verdediging van de Wizards, maar miste de lay-up. Horford pakte de rebound, creëerde ruimte voor zichzelf en legde de bal in het netje.

Horford scoorde in totaal 23 punten, 11 rebounds en 2 asssists en was sowieso de beste Hawk op het veld. Alleen DeMarre Carroll kon net als Horford een double-double noteren (tien punten, tien rebounds) maar Horford stond op eenzame hoogte. Geen wonder ook dat juist hij op de goede plek stond in the dying seconds of the game.

Bijzonder was dat even tevoren Paul Pierce de stand met een driepunter in het voordeel van de Wizards had gebracht. Net als twee wedstrijden geleden deed ‘The Truth’ zijn status als clutch player eer aan door onder druk te presteren. Zijn “I called game!”-uitspraak vloog de wereld over, maar misschien had hij dit keer minder arrogant naar de bank van de Hawks moeten zijn?

Dankzij de twee punten van Horford staan de Atlanta Hawks nu op match point. Dat zal een opluchting zijn voor iedereen die de nummer één uit het oosten in het reguliere seizoen een warm hart toedraagt. Maar tegelijkertijd baart het spel van de Hawks nog steeds zorgen: van een geoliede machine is deze play-offs nog geen enkel moment sprake geweest, en de de driepuntsmachine hapert nadrukkelijk.

Daarnaast hebben de Hawks nog een ander probleem: John Wall. De point guard van de Washington Wizards speelde de laatste wedstrijden niet omdat hij vijf (!) gebroken botjes heeft in zijn linkerhand. De medische staf van de Wizards heeft overuren gedraaid en Wall waarschijnlijk platgespoten met pijnstillers, want gisteren kwam de 23-jarige spelverdeler zowaar in actie.

En hoe. Wall scoorde zelfs met zijn blessure vijftien punten, en deelde zeven assists uit. Belangrijker nog: hij inspireerde zijn medespelers om keihard te blijven knokken in wat verder een lelijke wedstrijd. Het zou schrijver dezes niet verbazen als de aanwezigheid van Wall Bradley Beal (23 punten) tot grotere hoogte stuwde.

Komende zaterdag kunnen de Hawks de beslissende wedstrijd winnen. Ze moeten dan wel in het hol van de leeuw, in het Verizon Center in D.C., de Wizards weten te verschalken. Of dat gaat lukken is zeer de vraag. Wordt hoe dan ook vervolgd!

Tip-Off: Splash Brothers halen Grizzlies door de mangel
Een koekje van eigen deeg, zo zou je het kunnen noemen. De Memphis Grizzlies zijn, gelijk de naam die hun basketballtempel draagt, gewend om hun tegenstanders murw te beuken en tot stof te vermalen. Vannacht kregen ze echter een pak op de broek van de Golden State Warriors: 78-98.

Na wat wisselende optredens de afgelopen paar wedstrijden was Stephen Curry helemaal terug. In totaal scoorde de most valuable player van dit seizoen slechts achttien punten, pakte hij zeven rebounds en deelde hij vijf assists uit, maar dat had meer te maken met het feit dat hij niet de hele wedstrijd hoefde te spelen. Al zijn achttien punten waren bovendien driepunters.

De Warriors, en Curry in het bijzonder, deelden in het eerste twaalf minuten hun visitekaartje uit. Liefst vier (!) driepunters schoot de scherpschutter van Golden State raak in het openingskwart van de wedstrijd. Hoewel de Grizzlies op dat moment nog bij wisten te blijven, kwamen ze de klappen van Curry niet echt te boven.

View post on imgur.com

In het tweede en het derde kwart liepen de Warriors namelijk steeds verder uit en ging er vooral steeds meer mis bij de Grizzlies. Memphis schoot slechts 39,8 % van de ballen raak, en het percentage voor driepunters lag liefst twintig procent lager dan dat van de Warriors: 26,7 % om 46,7%.

Zodra je dat soort getallen ziet weet je al snel dat het niet alleen Curry, maar ook Klay Thompson het op zijn heupen had. Met 21 punten in totaal was de andere Splash Brother topscorer van zijn ploeg. Ook Andre Iguodala (zestien punten) en Harrison Barnes (veertien punten) kwam in de dubbele cijfers terecht, al was het vooral de onbedoelde spagaat van laatstgenoemde die opviel.

Gelukkig hield Barnes er geen blijvende blessure aan over, en kan hij met de rest van zijn ploeggenoten uitkijken naar (hopelijk) de beslissende wedstrijd van de serie en de eerste Conference Final van de Warriors sinds 1976. Dan moeten de ‘Dubs’ de Grizzlies wel in eigen huis, in Memphis dus, verslaan.

Box Score
Washington Wizards (2) @ Atlanta Hawks (3): 82-83
Memphis Grizzlies (2) @ Golden State Warriors (3): 78-98

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen