ROY (4): Tijd voor realisme

Door

 

Welke rookie schitterde, welke faalde? Elke woensdag belicht SportAmerika de tien beste eerstejaars in de league die strijden om de titel Rookie of the Year. Wie wordt de opvolger van Kyrie Irving? Week 4 in ROY: Tijd voor realisme.

De afgelopen weken zagen we het aloude spektakel onder de rookies. Een aantal onder hen schoten pijlsnel uit de startblokken terwijl anderen soms ver onder de verwachtingen bleven. Elk jaar is het hetzelfde liedje. Bepaalde rookies zijn nu eenmaal meer klaar voor hun NBA-avontuur terwijl anderen zich nog moeten ontwikkelen, zij het fysiek en/of mentaal. Bovendien bevindt niet elke rookie zich in de juiste situatie.

Maar ook voor de beste rookies is het van belang om de verwachtingen te temperen. Hun goede prestaties hebben tot nu toe alleen maar meer verwachtingen met zich meegebracht en dat is uiteindelijk nefast voor de toekomst. Dit zijn allemaal jonge gasten die zich nog ten volle moeten ontwikkelen. Constant top presteren is iets dat je moet leren en kan je niet op één, twee, drie. Met andere woorden: het is tijd voor realisme. Geef deze jongens wat tijd.

#1 (1) Damian Lillard

Portland Trail Blazers, 6-8

37 M / 19.1 P (44.3 FG%, 40.5 3P%) / 3.2 R / 6.1 A / 1.4 S / 2.4 3PM

Damian Lillard werpt al sinds de start van het seizoen grote ogen met zijn constant goede prestaties. Hij leidt de Blazers als een echte veteraan en is meer dan eens de speler die de belangrijke buckets maakt. Deze week had hij twee mindere wedstrijden, eerst tegen de Nets en dan tegen de Pistons, maar mag het eens? Lillard is top en blijft veruit de beste rookie tot nu toe. Hij zal snel weer op niveau presteren.

 

#2 (3) Michael Kidd-Gilchrist

Charlotte Bobcats, 7-6

28 M / 11.4 P (46.1 FG%, 77.4 FT%) / 6.6 R / 1.2 S / 1.5 B

De Charlotte Bobcats zijn momenteel een team dat meer wedstrijden wint dan het verliest én jawel, een team dat voorlopig de playoffs haalt. De Bobcats wonnen nu al evenveel wedstrijden als vorig seizoen. De aanwezigheid van Michael Kidd-Gilchrist heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Het is wederom allemaal niet flashy wat hij doet maar het is alles wat nodig is om wedstrijden te winnen. Hij verdedigt, hij leidt, hij moedigt aan, hij is effectief… MKG is een winnaar en voorlopig zijn de Bobcats dat ook. Dit is geen toeval.

 

#3 (4) Harrison Barnes

Golden State Warriors, 8-6

28 M / 10.7 P (47.5 FG%, 35.5 3P%) / 5.0 R / 0.6 S / 0.8 3PM

Harrison Barnes blijft stap voor stap omhoog kruipen in deze lijst. Met zijn doordachte ontwikkeling gaat hij niet voor de meest populaire beslissing maar voor de meest rationele. Hij speelde een anonieme wedstrijd tegen de Nuggets maar kwam weer tot leven tegen de Timberwolves met een double-double. Bovendien zorgde hij met deze zieke dunk over Nikola Pekovic voor hét hoogtepunt van de week en voorlopig de dunk van het jaar.

 

#4 (2) Anthony Davis

New Orleans Hornets, 4-9

28.3 M / 16 P (49.3 FG%, 83.9 FT%) / 8.3 R / 2.2 B

Anthony Davis ligt opnieuw in de lappenmand. Na zijn topprestatie tegen de Milwaukee Bucks (28 punten en elf rebounds) op 20 november speelde de topselectie van de Hornets geen enkele wedstrijd meer. Dader deze keer is zijn linkerenkel. Aanvankelijk leek het een kleine blessure te zijn maar de laatste rapporten geven aan dat Davis nog zo’n twee weken zal moeten missen. Hopelijk komt het snel goed met dit toptalent.

 

#5 (6) Andre Drummond

Detroit Pistons, 4-11

16 M / 6.2 P (57.1 FG%, 42.9 FT%) / 5.7 R / 0.8 S / 1.2 B

Als je zijn statistieken bekijkt, vraag je je waarschijnlijk af waarom Andre Drummond zo hoog staat in deze lijst. Wel, eigenlijk is dat vrij simpel. Drummond speelt amper zestien minuten per wedstijd maar is daarin wel goed voor bijna zes rebounds en meer dan één block. Bovendien raakt hij tot nu toe 57% van zijn schoten. Deze jongen is efficiënt en met meer minuten zou hij heel knappe statistieken laten optekenen. Maar voor zijn ontwikkeling op lange termijn is deze trage start verre van slecht.

 

#6 (7) Kyle Singler

Detroit Pistons, 4-11

25 M / 9.8 P (52.9 FG%, 47.1 3P%) / 3.2 R / 0.7 B / 1.1 3PM

Kyle Singler blijft gestaag klimmen in deze lijst en dat is met reden. De ex-speler van de Duke Blue Devils koos ervoor om een jaar te rijpen in Europa en dat werpt nu zijn vruchten af. Hij is zich aan het opwerpen als de vaste starting shooting guard voor de Pistons en blijft ontzettend efficiënt spelen. Bovendien liet hij deze week zien dat hij meer kan dan scoren. Zo tekende hij naast zestien punten ook voor tien rebounds, vijf assists, twee steals en een block tegen de Trail Blazers. De Pistons hebben een draft steal in handen.

 

#7 (8) Dion Waiters

Cleveland Cavaliers, 3-12

32 M / 15.0 P (37.2 FG%, 39.2 3P%) / 2.2 R / 2.9 A / 1.3 S / 1.9 3PM

Nadat hij twee weken op rij naar beneden zakte in deze lijst is Dion Waiters een beetje terug op niveau gekomen. De shooting guard van de Cavaliers liet zich deze week opmerken door vier keer op rij in de dubbele punten te scoren, met een topper van 25 punten tegen de Orlando Magic. Door de afwezigheid van Kyrie Irving komt een groot deel van de scoring load op zijn schouders te liggen. Spijtig genoeg is het allemaal niet zo efficiënt bij Waiters. Maar hij neemt tenminste zijn verantwoordelijkheid en dat is ook al iets.

 

#8 (5) Alexey Shved

Minnesota Timberwolves, 6-7

23 M / 9.5 P (37.3 FG%, 84.4 FT%) / 2.6 R / 3.9 A / 0.5 B / 1.1 3PM

De grootste val deze week komt op naam van Alexey Shved. De Russische point guard speelde op een middelmatig niveau en stopt daarmee zijn opmars in deze lijst. Shved had het opnieuw lastig om efficiënt te scoren en ook defensief liet hij zich te vaak doen. Maar feit blijft dat hij geen zwakke schakel is voor de Timberwolves. Hij blijft ontzettend veelzijdig en dus inzetbaar op verschillende manieren. Net dat is uiteindelijk zijn sterkste punt.

 

#9 (10) Jonas Valanciunas

Toronto Raptors, 3-12

24M / 9.7 P (52.3 FG%, 76.9 FT%) / 6.0 R / 1.1 B

Vorige week zakte Jonas Valanciunas bijna weg uit deze lijst omdat hij nagenoeg geen vooruitgang maakte in zijn spel. Deze week was dat echter anders. De grote Litouwer toonde eindelijk zijn talent, en dat zowel offensief als defensief. Vooral zijn prestatie tegen de Spurs moet de fans in Toronto hoop geven. Hij tekende namelijk voor 22 punten, zeven rebounds, drie assist en drie blocks. Valanciunas wacht nog een lange weg naar de top maar deze week zette hij alvast zijn eerste kleine stap voorwaarts.

 

#10 (-) Bradley Beal

Washington Wizards, 0-12

28 M / 11.3 P (32.6 FG%, 32.7 3P%) / 3.6 R / 2.0 A / 0.9 S / 0.6 B / 1.4 3PM

Nadat hij er vorige week uitvloog, komt Bradley Beal deze week opnieuw de lijst binnen. Speelt hij zoveel beter als ervoor? Nee, niet bepaald. Maar Beal laat zich wel meer gelden bij de Wizards en dat is al een vooruitgang. Zo scoorde hij deze week twee maal in de dubbele punten en liet hij zien ook op andere vlakken te kunnen bijdragen. Toch is er nog veel werk aan de winkel want zijn FG% blijft erbarmelijk laag. Zo maakt hij momenteel zijn driepunters aan een beter percentage…

Uit de lijst: Jared Sullinger (Boston Celtics).

Ook leuk om te lezen