Celtics trekken stand gelijk na zege in OT

De Boston Celtics hebben vannacht in de Eastern Conference Finals de stand in de serie tegen de Miami Heat weer gelijk getrokken. In Game 4 in Boston overleefde de ploeg van coach Doc Rivers na overtime ternauwernood en won met 93-91. Miami Heat liet zowel in de slotseconden van de reguliere speeltijd als in overtime na de Celtics de genadeklap toe te brengen.

Paul Pierce werd met 23 topscorer bij de Celtics, waar Rajon Rondo met 15 punten, 15 assists en 5 rebounds wederom een ijzersterk duel speelde. LeBron James scoorde 29 punten voor de Heat, Dwyane Wade voegde er 20 aan toe. De stand in de serie is nu helemaal gelijk: 2-2. Dinsdagnacht wacht Game 5 in Miami.

De Heat leken in de eerste helft al vroeg rijp voor de slacht. Aan het eind van het tweede kwart keken de mannen van coach Erik Spoelstra tegen een achterstand van achttien punten aan en gingen uiteindelijk rusten met veertien punten minder dan Boston. De Celtics scoorden 61 punten, het meeste dat een tegenstander van de Heat in de play-offs scoorde. In de tweede helft waren de rollen echter omgedraaid.

Miami kroop langzaam dichterbij en met nog 8.54 minuten in het vierde kwart te gaan trok James de stand gelijk met 74.74. Vanaf dat moment ging het tot het eind gelijk op. Wederom was het James, die met iets meer dan een halve minuut op de klok, een driepunter liet aantekenen en de stand hiermee op 89-89 bracht. Een offensieve fout van Kevin Garnett luttele seconden later gaf de Heat de ultieme kans om de come-back om te zetten in winst. James kreeg echter een triple-team aan zijn broek en zijn pass naar Haslem was te slap. Die kon slechts een half schot afvuren en de kans was verkeken.

De scheidsrechters waren in deze wedstrijd weer duidelijk aanwezig met veel dubieuze calls en het geven van wel of geen fout. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat een hele rits aan spelers in foutenlast kwam en in de verlenging zowel Pierce, al na dertig seconden, en James, na iets meer dan drie minuten, het veld met zes fouten moesten verlaten. Voor Pierce was dat al de derde keer in de laatste vijf duels, voor James in de play-offs pas de eerste keer in zijn loopbaan.

Miami was in de verlenging helemaal nergens. De ploeg scoorde slechts twee punten. Boston deed het niet veel beter, maar wel iets en trok met vier punten in vijf minuten uiteindelijk aan het langste eind. De Heat kregen nog de ultieme kans om de wedstrijd te beslissen, maar Wade koos in de laatste seconden voor een eigen driepunter in plaats van naar de vrijstaande Mario Chalmers te passen. De bal rolde uit de ring en de Boston-fans zorgden met hun blijdschap voor een mooi slot aan een schitterende wedstrijd.