COLUMN: Foute vrienden

Door

Dennis Rodman stond afgelopen week weer eens in de spotlights van de wereldpers. Dit keer niet omdat hij een kinderboek schrijft, pornoster trouwt of bruidsjurk draagt. Deze week was de flamboyante voormalig NBA-ster op bezoek bij een dictator. “I come in peace” zo tweette Rodman bij aankomst in Noord-Korea.

De dictator is kwestie is Kim Jung-un, zoon van Kim Jung-il, de “vader aller Koreanen” , na wiens overlijden mensen die niet hard genoeg huilden in een strafkamp werden gestopt. De familie Kim is bad news. De Noord-Koreaanse dictatoriale dynastie heeft het bovendien niet zo op Amerikanen. Voor eerdere bezoeken van hoge piefen als Bill Clinton, Jimmy Carter en Google-baas Eric Schmidt, kwamen de Kim’s hun bed niet uit.

Er is één ding uit Verenigde Staten waar vader en zoon wel warm voor lopen. Ze zijn gek op basketball en groot fan van de Chicago Bulls. Een slimme Amerikaanse mediaman rook zijn kansen. Hij zag in Rodman de uitgelezen mogelijkheid om een filmpje te maken in een land waarin Amerikaanse media normaal gesproken niets te zien krijgen. En Rodman? Rodman zag er de lol wel van in.

"Celebrity Apprentice All Stars" Season 13 Press ConferenceEn zo zat The Worm gebroederlijk naast Kim Jung-un bij een potje basketball. De man met de gezichtspiercings, tatoeages en wisselende haarkleur, naast de man die zijn volk deze week oplegde om een keuze te maken uit 28 goedgekeurde kapsels. Het was liefde op het eerste gezicht. Bij vertrek noemde de 51-jarige Rodman dictator Kim Jung-un “a friend for life”. Say what?!

Dennis Rodman ziet het hele leven als een feestje. Meestal is dat best grappig. Zoals wanneer hij mee doet aan Celebrity Rehab, of een autobiografie presenteert vanuit een doodskist.  Wij lachen dan en schudden ons hoofd. Maar dit keer valt er weinig te lachen. Een bezoek aan een land dat eerder deze maand nog een nucleair wapen testte en waar mensen worden opgesloten als ze zich verzetten tegen het regime? Dat is geen feestje.

Rodman eet sushi met een dictator die zijn eigen volk laat verhongeren. Zijn nieuwe BFF investeert liever in het ontwikkelen van nucleaire wapens dan in voedsel. “I love everyone. Period. End of story.”, aldus The Worm. Dat klinkt vredelievend, maar hij heeft geen flauw idee waar hij mee bezig is. Rodman maakt hele foute vrienden.

Ook leuk om te lezen