MLS Preview: Jaar 1 Na Beckham

Door

The Championships - Wimbledon 2012: Day Thirteen1 N.B. Het is de nieuwe jaartelling in de Major League Soccer. Na ruim vijf jaar laat het vertrek van David Beckham een grote leegte achter. Het zal voor iedereen even wennen zijn; niet alleen voor zijn ploeg Los Angeles Galaxy, maar ook voor de league zelf.

Er was een tijd vóór David Beckham. Dat was de tijd waarin voetbal in de VS, kort door de bocht gezegd, niet meer was dan een armetierige sport dat op een amateuristisch niveau werd bedreven. Toen Beckham in de zomer van 2007 arriveerde, veranderde alles. In de jaren dat de Engelsman bij de Galaxy voetbalde, steeg het aantal bezoekers in de MLS gemiddeld tot boven de 18.000 per duel. Hiermee passeerde de league twee van de traditionele vier grote sporten, de NHL en NBA. De verkoop van shirts steeg explosief met bijna achthonderd procent.

Het was niet alleen David Beckham. In de loop der jaren kozen meer spelers voor een verblijf in Amerika. Thierry Henry, Robbie Keane, Rafa Marquez, om er een paar te noemen. Maar geen van hen kwam in de buurt van de impact van Beckham. De middenvelder maakte in Europa faam bij Manchester United en Real Madrid en behaalde bij de Galaxy nog eens twee titels. Beckham miste dankzij blessures veel wedstrijden en kwam in zes seizoenen tot 98 duels, waarin hij achttien keer scoorde en veertig assists gaf. “Er is geen voetballiefhebber in de wereld die niet van de Los Angeles Galaxy heeft gehoord. Dat is te danken aan Beckham”, zegt MLS-commissioner Don Garber. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. De periode met Beckham veranderde de league, nu moet blijken of de MLS op eigen benen kan staan.

Klik hier voor het hele artikel over het nieuwe MLS-seizoen.

MLS

Ook leuk om te lezen