Tweede homerun Albert Pujols: is hij terug?

Door

De afgelopen tien jaar was het geen nieuws als Albert Pujols een homerun sloeg. De 2001 rookie of the year, drie keer MVP-winnaar en negen keer All-Star heeft het echter moeilijk dit jaar. Tot gisteren sloeg hij in 36 wedstrijden slechts één homerun en had hij veertien RBI’s.

Gisteren schroef hij zijn productie echter op door één op vier te gaan met een homerun en drie RBI’s tegen de Chicago White Sox in een 7-2 overwinning. Is Pujols terug?

Walks
Een kort antwoord op die vraag: nee. Pujols is zichzelf niet meer na het tienjarige contract dat hij deze off-season bij de Los Angeles Angels tekende. Tot en met 2010 kreeg Pujols vrijwel elk seizoen minstens negentig walks, een teken dat zijn oog goed was en hij alleen bij ‘strikes’ swingde.

In de 37 wedstrijden dit seizoen ging Pujols slechts zeven keer naar het eerste honk, omdat hij vier wijd kreeg. Zeven keer in bijna een vierde van het seizoen. Zijn ‘on pace’ is nu dertig walks, meer dan een derde van zijn gemiddelde. Geen goed teken.

Strikeouts
Inherent aan walks is strikeouts. Tot nu toe heeft Pujols negentien strikeouts. Zijn on pace is 85 voor dit seizoen. Slechts één keer in zijn carrière kreeg hij meer keer drie slag in een jaar: zijn rookie-seizoen.

Slaggemiddelde
Weinig walks hebben niet alleen invloed op het on base percentage, maar ook op het slaggemiddelde. Hij gaat achter ballen buiten de slagzone aan, omdat hij duidelijk een minder goed oog heeft dan in zijn prime. Dat resulteert tot minder walks en meer strikeouts. Omdat hij ook nog eens weinig power heeft laten zien dit jaar zijn pitchers ook minder huiverig om hem binnen de strikezone te pitchen. Dat betekent dat hij meer op zijn knuppel moet bouwen dan op zijn reputatie. Waar werpers eerst nog om hem heen wierpen, doen ze dat nu veel minder.

Meer ballen in de slagzone betekent meer strikeouts en meer kansen om honkslagen te slaan. Maar als je de bal telkens niet goed raakt resulteert het in een slaggemiddelde van .213. Dat is Carlos Peña en Ryan Howard territorium.

Vooruitzicht
Laten we nu niet net doen alsof Pujols geen toekomst meer heeft. Een slagman verliest niet zomaar zijn talent. Natuurlijk zal de verhuizing van St. Louis naar Anaheim invloed op hem hebben en het zou mij niets verbazen als hij in de tweede helft van het seizoen weer zijn oude zelf wordt.

En laten we eerlijk wezen: als hij een keer een goede week heeft met vijf homeruns in zeven dagen zien zijn getallen er anders uit. Misschien dat hij kan bouwen op de three-run-homerun van gisteren en meer vertrouwen krijgt. Want als Pujols hot wordt, kunnen niet alleen hij, maar ook de Angels gewoon nog brengen wat we van tevoren hadden verwacht.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen