NBA Recap (59): ROY 2011-2012: Irving verstevigt leiderspositie

Door

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

De strijd voor de ROY-award lijkt enigszins gestreden. Topselectie Kyrie Irving blijft namelijk ontzettend sterk spelen en naaste belager Ricky Rubio slaagt er niet in om zijn eigen niveau op te krikken. Daarna gaapt de leegte want beide heren steken er met kop en schouders bovenuit. Dat betekent dan weer niet dat de andere spelers in deze ranking geen goede spelers zijn, verre van zelfs.

1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

Irving (foto links met Antawn Jamison) blijft vreselijk goed spelen en bevestigt daardoor zijn kandidatuur voor de ROY-award. Deze week speelde Irving opnieuw gewoon goed basketbal en zorgde ervoor dat zijn Cavaliers konden meedoen in drie wedstrijden tegen sterke teams. Irving was goed voor 20 punten en 6 assists in wedstrijden tegen Boston, Orlando en Dallas. Hij speelde vooral super tegen de Mavericks en maakte de beslissende korf waardoor de Cavaliers een onverhoopte overwinning pakten tegen de verdedigend kampioen.

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

Ondanks de bevestiging van Irving als topkandidaat voor ROY blijft ook Ricky Rubio bezig aan een erg goed eerste seizoen in de NBA. De Spanjaard had het de voorbije weken lastig met zijn schot maar deze week beperkte hij zich vooral tot wat hij zo goed kan: ‘assisting’ en ‘stealing’. Rubio was goed voor 12 punten, 9 assists en bijna 3 steals in wedstrijden tegen Indiana, New Jersey en Houston. In de westrijd tegen de Nets had hij zelfs 6 steals. Hij blijft de beste ‘pure point guard’ onder de rookies.

3. (3) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Brooks speelde deze week niet door zijn teenblessure. De talentrijke scorer is tot minstens 12 februari buiten strijd. Hij behoudt echter zijn derde plaats omdat niemand onder hem beter was en is dan hem.

4. (4) Brandon Knight – Detroit Pistons

Knight (foto rechts) is nog steeds een basisspeler voor Detroit. Ben Gordon staat echter op het punt om terug te keren maar dat er twijfel bestaat over de rol van Gordon bewijst dat de Pistons Knight zien als een waardevolle speler. Hij speelde deze week dan ook erg sterk. Hij was goed voor 15 punten, 5 rebounds en 4 assists tegen de Nets en voor 26 punten en 7 assists tegen de Bucks. Daarvoor had hij 9 punten tegen de Knicks. Spijtig genoeg brak Knight zijn neus na vijf minuten in de wedstrijd tegen de Hornets. Hij zou geen tijd missen door het gebruik van een masker. Dit werd eerder al gebruikt door onder andere Rip Hamilton en LeBron James.

5. (5) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Door de blessure van DJ Augustin speelt Kemba Walker (foto links) nog steeds ‘big minutes’. Maar Walker blijft wisselvallig presteren en daardoor blijft zijn schotpercentage op een zwakke 37%. Hij maakte slechts vier van zijn elf schoten tegen de Lakers en een van zijn elf schoten tegen de Blazers. Maar zoals we ondertussen gewoon zijn van Walker explodeerde hij dan weer tegen de Suns. Hij maakte vier van zijn vijf driepunters en was goed voor 22 punten en 4 assists.

6. (6) Iman Shumpert – New York Knicks

‘Defense wins championships’, zo luidt een bekende spreuk in het basketbal. Daarom is het belangrijk om ook spelers met voornamelijk verdedigende kwaliteiten te eren. Shumpert behoort daar absoluut toe. Hij denk nogal vaak dat hij ook een ‘scoring machine’ is maar dat laat hij beter over aan Carmelo Anthony en Amare Stoudemire. Shumpert was deze week goed voor 7 punten, 5 assists en iets meer dan een steal in vijf wedstrijden. Hij werd in die laatste twee vooral overschaduwd door Jeremy Lin, die nu ook een concurrent wordt voor minuten op de guard. Met de aanstaande terugkeer van Baron Davis zal Shumpert dus moeten knokken voor speelminuten. Maar de Knicks houden hem best op het veld want hij zorgt voor defense en energie.

7. (7) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

Net als Shumpert is Leonard vooral defensief van waarde voor zijn team. Bovendien kan hij tot drie verschillende posities verdedigen en die veelzijdigheid houdt hem vaak op het terrein voor de Spurs. Leonard had deze week wedstrijden van 2, 3 en 4 punten maar had tegen de Thunder en Kevin Durant 15 punten, 6 rebounds, 5 assists, een steal én een blok. Bovendien maakte hij het Durant knap lastig en wonnen de Spurs de wedstrijd.

8. (NR) Chandler Parsons – Houston Rockets

Een nieuwe naam in deze lijst maar niet een die uit het niets komt. Parsons startte zelfs een aantal wedstrijden voor de Rockets en lijkt de ‘master of the putback dunk’. Ook Parsons is vooral defensief vrij sterk en brengt energie op het terrein. Hij moet knokken voor speelminuten met Chase Budinger en Courtney Lee maar lijkt zich redelijk goed te handhaven. Parsons had twee goede en twee slechte wedstrijden deze week. In zijn goede wedstrijden, tegen Phoenix en Minnesota, was hij goed voor 11 punten, 6 rebounds, 2 steals en 2 bloks.

9. (NR) Isaiah Thomas – Sacramento Kings

Een bekende naam in deze lijst maar het gaat wel degelijk om een andere Isaiah Thomas dan de ster van de Detroit Pistons uit de jaren ’80. Thomas (foto) heeft een mooie rol te pakken bij de Kings ondanks een waslijst aan guards in Sacramento. Thomas speelde twee weken geleden al sterk en deze week kon hij dat niveau bevestigen. Hij was goed voor 10 punten en 4 assists in vier wedstrijden. Zijn beste prestatie leverde hij af tegen de Hornets met 17 punten, 5 rebounds en 6 assists.

10. (NR) Nikola Vucevic – Philadelphia 76’ers 

Ook de laatste plaats in de lijst van deze week is een nieuwe naam. Nikola Vucevic speelde ooit nog in België bij Oostende maar is nu een waardevolle speler in Philadelphia. Door de blessure van center Spencer Hawes kreeg hij zijn kans en hij stelde niet teleur. Spijtig genoeg raakte hij snel geblesseerd en moest hij zes wedstrijden missen. Hij had het lastig in zijn comeback tegen de Heat maar ‘who can blame him for that’? Daarna was hij echter goed voor 15 punten tegen Atlanta en 8 punten, 6 rebounds en 2 bloks tegen de Lakers.

Eervolle vermeldingen:

Jimmer Fredette (Sacramento Kings), Derrick Williams (Minnesota Timberwolves), Markieff Morris (Phoenix Suns), Tristan Thompson (Cleveland Cavaliers) en Andrew Goudelock (LA Lakers).

Prestatie van de week:

Ricky Rubio scoort 10 punten, deelt 10 assists uit, gaat voor 6 steals en blokt een schot in een 108-105 overwinning in New Jersey tegen de Nets en Deron Williams. Williams is goed voor 6 balverliezen en amper 12 punten.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen