NFL Legendary: ‘Laatste’ jaar van Browns in Cleveland

Door

Ze wonnen vorige maand nog de Super Bowl als de Baltimore Ravens, maar de American Football-liefhebbers in Cleveland zaten misschien wel groen van jaloezie voor de TV nadat Joe Flacco en zijn mannen de titel in de wacht sleepten. Want de Ravens zijn dan wel voortgekomen uit de Browns, de verhuizing van Cleveland naar Baltimore, in 1995, ging niet van een leien dakje.

NFL Legendary

In dat jaar maakte eigenaar Art Modell bekend dat hij de Cleveland Browns wilde verplaatsen naar Baltimore. Vanwege de vele protesten en het feit dat de NFL een team in Cleveland wilde houden, werd dit toegestaan maar moest Modell wel afstand doen van de naam, de kleuren en de logo’s van het oorspronkelijke team. Zodoende ontstond in Baltimore de Ravens als een nieuwe franchise en waren de Cleveland Browns pas in 1999 weer van de partij met een compleet nieuw team.

Boze fans van de Browns 'verbouwen' in 1995 het stadion
Boze fans van de Browns ‘verbouwen’ in 1995 het stadion

In 1994 ging het redelijk goed in Cleveland. In dat jaar bereikte coach Bill Belichick samen met de Browns voor het eerst in vier seizoenen de play-offs. Daarin werden de Patriots verslagen maar moesten ze in de Divisional play-offs hun meerdere erkennen in de Pittsburgh Steelers.

1995: goed begin, dramatisch einde
In het daaropvolgende jaar, het jaar van Modell’s plan voor de verhuizing, begonnen de Browns goed aan het seizoen. Drie van de eerste vier wedstrijden werden winnend afgesloten en ten tijde van Modell’s nieuws stonden de Browns er redelijk voor met vier wins en vijf losses.

De Browns eindigden hun laatste seizoen echter desastreus. Na de bekendmaking van Modell won de ploeg nog maar een van hun laatste zeven wedstrijden. Hiermee werd dat jaar afgesloten met een balans van 5-11. Ook de fans lieten zich niet onbetuigd en sloopten alles wat los en vast zat in het Municipal Stadium tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen de Cincinnati Bengals. Het bleek ook het einde van Belichick, want in februari 1996, amper een week nadat de verhuizing naar Baltimore officieel was, kreeg hij een belletje van Modell met de mededeling dat hij was ontslagen.

Bittere pil
Het hele team verhuisde naar Baltimore waar het niet lang duurde voordat er succes kwam. Met de voormalige Browns-spelers Matt Stover, Rob Burnett en Larry Webster haalden de Ravens in 2000 voor het eerst de play-offs. Het werd een bittere pil voor de Cleveland Browns-fans want onder leiding van coach Brian Billick werd direct de eerste SuperBowl van de nieuwe franchise in de wacht gesleept.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen