De ‘LeChoke’-mythe ontkracht

Door

Dit artikel is niet geschreven om de prestaties van Kobe Bryant in een slecht daglicht te stellen. Ook is dit artikel niet geschreven als pr-verhaal voor LeBron James. Na het lezen zou echter voor eens en voor altijd voor iedereen duidelijk moeten zijn dat LeBron geen choker is. Dat het op het scherp van de snede af en toe misgaat, is voor zowel Kobe als James een gegeven. Het ‘verdwijnen’ van James en de zogenaamde ijzersterke prestaties van Kobe in de clutch zijn zowel in de media als daarbuiten een geheel eigen leven gaan leiden en niet tot nauwelijks gebaseerd op de werkelijkheid (de verdwijntruc van LBJ tijdens de finale tegen Dallas Mavericks uitgezonderd).

De discussie is weer opgelaaid na de verloren Game 4 tegen Boston Celtics. James miste in de buzzer van de reguliere speeltijd de kans op de zege bij een stand van 89-89. Hij kreeg een triple-team aan de broek, schoot niet zelf en zijn pass naar de vrijstaande Udonis Haslem was te zacht. Weg zege. De hele basketballwereld valt nu over James, hij zou choken, mentaal niet sterk genoeg zijn om dat laatste schot te nemen. Iedereen lijkt even vergeten dat een kleine halve minuut eerder LeBron met een driepunter de stand nog had gelijkgetrokken (en de aanvallende fout die hij daarna bij Kevin Garnett ontfutselde zie je in de boxscore niet terug).

Kobe vs LeBron in clutch

Op basis van de clutch statistieken, was het duel tegen de Celtics voor LBJ een succes. Hij nam twee schoten in ‘crunch-time’, een driepunter ging mis en de andere raak. Het normale uitgangspunt voor het bekijken van de clutch prestatie van een speler is dat het duel aanbeland moet zijn in de laatste vijf minuten met een achterstand van maximaal vijf punten. Dit seizoen, zowel regulier als play-offs, blijkt dat Bryant en James in deze periode van de wedstrijd exact hetzelfde schotpercentage hebben. Kobe maakte 25 van zijn 62 pogingen, James 15 van de 37. Een seizoen eerder was LBJ echter veel beter: 21-46 (45,7%) tegen KB´s 21-60 (35%). Ook over de hele loopbaan bekeken is James effectiever dan Kobe: 461-1003 (46%) tegen 606-1525 (39.7%)

Laten we nu een kijkje nemen naar de prestaties in de tijd van het duel die je zou kunnen omschrijven als het meest clutch, een schot in de laatste 24 seconden met een achterstand van maximaal drie punten om het duel gelijk te trekken of te winnen. Tijdens de play-offs natuurlijk, als het er écht om draait. Wat blijkt dan? Kobe heeft in de 220 play-offsduels in zijn loopbaan 27 keer zo´n schot genomen, slechts 7 keer had hij succes (25,9%). James heeft in 107 wedstrijden 12 keer in deze situatie gestaan en raakte 5 schoten (41,7%). Over de hele loopbaan gekeken, regulier seizoen en play-offs, staan de mannen op 36-115 (31.3%) tegen 23-69 (33.3). [Ter vergelijking: de beste is Carmelo Anthony die 21 van zijn 44 schoten raakte oftewel 47.7%.]

De laatste statistiek is er een voor de Kobe-liefhebbers. Als het gaat om de gelijkmakende of winnende score in de laatste drie seconden van een duel schiet Kobe de afgelopen zes seizoenen iets beter: 5 op 22 tegen 3 op 18 van LeBron James.

Scorebordjournalistiek

Bovenstaande blijft scorebordjournalistiek en een alles uitsluitende conclusie is onmogelijk te vinden omdat het gaat om een subjectief onderwerp. Het is maar net welke statistieken er worden bekeken en welke waarde ze krijgen. Feit is dat Bryant al een hand vol ringen heeft en LeBron James nog geen. Feit is dat Kobe zich al lang heeft bewezen als een top tien, top vijftien speler all-time. Maar als het gaat om presteren in het vierde kwart, en met name in clutch situaties met welke definitie dan ook, verdient LeBron James meer respect dan hij nu krijgt en is Bryant lang niet zo feilloos als de media en al zijn fans met de regelmaat van de klok doen laten geloven.

Ook leuk om te lezen