Put your hands up! It’s rivalry week

Door

The Orange langs Hoyas in OT

Het is al bijna maart. Om dan nog amper iets te hebben gezegd over Syracuse, dat kan natuurlijk niet. The Orange staan tweede op de plaatsingslijst voor het NCAA Tournament in maart. Dankzij een ijzersterke defense, en een creatieve aanval.

Kris Joseph vecht zich naar de ring

Georgetown is de uitdager bij uitstek voor Syracuse. In Carrier Dome is the Orange al tijdenlang ongeslagen. En Georgetown heeft de beste defense van de Big East. De Hoyas wonnen de laatste 6 duels vijf keer. Bijna 28.000 toeschouwers wisten op voorhand dat de punten schaars zouden zijn.

Syracuse had alle mogelijke moeite met de zone defensie van Georgetown. Opmerkelijk, want The Orange speelt zelf bijna 100% van de tijd in zone. The Hoyas vonden steeds midden in de defense van Syracuse een man, die voortdurend mocht uitpassen naar een vrije teammaat. De game werd beslist in overtime (55-55 na reguliere speeltijd) waarin Hoyas freshman Otto Porter de eerste vier punten scoorde. Het beslissende gaatje leek gemaakt. Maar Syracuse komt terug en als uitgerekend Porter bij 61-61 balverlies leidt, schiet red hot Kris Joseph (29pt. 6-11 3pt) de beslissende driepunter binnen. Syracuse wint ook moeilijke wedstrijden, heeft ervaren spelers en een diepe bank. Vul je een bracket in voor March Madness? Syracusewill go deep.

 

Rivers schiet Tar Heels aan flarden

In rivalry week mag de confrontatie tussen North Carolina en Duke niet ontbreken. Duke zakt de laatste weken weg in de

Austin Rivers schiet Duke in de buzzer naar zege

rankings. North Carolina hoort bij de favorieten om de Final Four te halen, en te winnen. Spelers vande Tar Heels daten meisjes van Duke University en de Blue Devils spelers worden graag gezien door de dames op North Carolina.

North Carolina was de baas in het eigen Dean Smith Center in Chapel Hill. De hele wedstrijd leidde de Tar Heels, met zelfs een gat van 13 punten na rust (43-40 bij rust). North Carolina had eigenlijk maar één probleem: Austin Rivers. De freshman Guard van Duke schoot met scherp from downtown (29 pt. 6-103 pt.). De zoon van Celtics coach Doc Rivers (present op de tribune) hield de Blue Devils van coach K. voortdurend aan het elastiek.

Twee minuten voor tijd was het gat tien punten (82-72). Maar 60 tellen later was de wedstrijd helemaal open (82-80). Met nog 14 seconden te spelen was het 83-82 voor North Carolina, dat nog een vrije worp mocht benutten. Met minder dan tien seconden te gaan staat Austin Rivers tegenover de veel grotere en zeer ervaren Tyler Zeller, een halve meter achter de driepuntslijn. Zeller heeft zijn armen omlaag… Rivers puts up for three en scoort in de buzzer, 84-85 voor Duke. Zeller had niet geleerd van de fouten van teamgenoten eerder in de wedstrijd. Rivers kreeg voortdurend teveel ruimte en tegenstanders verdedigden hem met de handen laag. De les voor North Carolina: Put you hands up on D. against Austin Rivers. De les voor ons: vlak Duke niet uit in maart…

 

Best big man ever voor Kansas?

Baylor, nummer 6 in de ranking, ontvangt Kansas, nummer 7 in de ranking, in een stampvol, luidruchtig Ferrell Center te Waco (Texas). Baylor is ambitieus, Kansas was al afgeschreven. De fans mochten vuurwerk verwachten. Baylor wint de tip off. Zes tellen later vliegt Perry Jones III door de lucht om een alley hoop pass achterover door te dunken. En hup, het publiek staat op de banken. Baylor is off voor een 7-0 run, Jayhawks coach Bill Self vlucht in een time out. Kansas komt daarna terug met een 7-0 run (7-7) en de toon is gezet.

Jeff Withey dunk

Baylor concentreerde zich defensief op Thomas Robinson (15pt.), een unstopable force van Kansas onder het bord. Maar toen Robinson op de bank zat, vergat Baylor Jeff Withey dezelfde attentie te geven. De center bleef puntloos tegen Missouri, de vorige wedstrijd. Dat Kansas Jayhawks een hecht team is blijkt uit het vertrouwen dat Withey kreeg van zijn maten in Waco. Bij rust had de junior uit San Diego al 17 punten achter zijn naam. Twee meer dan zijn beste prestatie in het seizoen. Whitey zou eindigen op 25 punten en daarmee de nogal onverwacht ruime zege van Kansas Jayhawks vs Baylor (54-68) inluiden. Bill Self zei na afloop over Withey: “Zo goed heb ik ‘een big man’ nog nooit zien spelen voor Kansas.”Dus wat te denken van Kansas in maart? Bill Self en Co. lijken net op tijd op stoom voor March Madness.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen