Clipboard (#11): Blessures en rentrees ‘grote’ spelers

Door

De eerste week in review van het nieuwe jaar. Het NBA seizoen is bijna op de helft en er is in de eerste helft genoeg gebeurd. Zo ook afgelopen week. Er is maar weer eens een coach ontslagen, veel fysiek grote spelers raakten geblesseerd en een aantal grote namen kwam juist terug na lang blessureleed. Elke zondag rond de klok van 16:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#9): Overmacht vs. onmacht

Wizards kijken eindelijk stiekem een heel klein beetje naar boven…

Washington Wizards v New York KnicksMerlijn, Gandalf, Harry Potter. Allemaal grote namen en van groot belang in hun eigen tijd. 2013 moet het jaar worden van die andere grote wizard, John Wall. Sinds gisterenavond is de pointguard van de Washington Wizards weer terug binnen de lijnen na lang blessureleed. Een pijnlijke knieschijf hield hem negen maanden aan de kant en Wall zag zijn teamgenoten steeds dieper zakken in de kelder van de NBA. Met zijn terugkomst, durven ze in Washington weer een beetje rechtop te lopen. Niet dat de Wizards nu opeens een playoff team worden, maar het is toch lekker als je floorleader en beste speler weer terug is. En toeval of niet, maar de rentree van Wall wierp gelijk zijn vruchten af. In een overwinning op de Hawks noteerde de spelverdeler 14 punten en 4 assists, komend vanaf de bank. En nu Wall terug is gaan we eindelijk zien hoe hij botert met de top-rookie van de Wizards van dit seizoen, Bradley Beal. Qua leeftijd en talent is het een backcourt om van te watertanden.

Naast één van de huidige sterren in de NBA maakte ook een oude rot gisteravond zijn rentree. Good-old Grant Hill speelt nog altijd en doet dat dit seizoen bij de Clippers. Hij maakte zijn debuut voor de Clippers na een knieblessure. Hill doet het in de herfst van zijn carriere allemaal iets rustiger aan, maar dat maakte de vreugde en het respect bij de Clipper-fans niet minder toen hij binnen de lijnen kwam. De nog altijd lichtvoetige Hill scoorde slechts twee puntjes, maar van hem wordt ook niet meer verwacht 25 punten of meer te maken. De karrenvracht aan ervaring en zijn aanwezigheid op het veld en in de kleedkamer maken van Grant Hill een zeer welkome aanwinst.

Grote jongens en hun blessures

Misschien komt het omdat ze allemaal een toch wat onnatuurlijke lichaamslengte hebben, maar het aantal lange mannen dat geblesseerd is, is deze week maar weer eens toegenomen. Nene is al een tijdje aan het kwakkelen, Glen Davis is geopereerd en Andrew Bynum moet zijn debuut voor de Sixers nog steeds maken. Afgelopen week kwam daar een aantal grote jongens (letterlijk en figuurlijk) bij.

Pau Gasol, Lakers: Hersenschudding. Niet de meest langdradige blessure en zal dan ook per dag bekeken worden of ie fit genoeg is om te spelen. Misschien vandaag al wel tegen de Caveliers.

Dwight Howard, Lakers: Schouder. Ook de blessure van Howard lijkt enigzins mee te vallen. Ook bij hem wordt er per dag, per wedstrijd gekeken of zijn schouder het aan kan. Kan zijn dat ook hij vandaag al speelt tegen de Cavs. Dat zal moeten blijken uit de warming-up voor de wedstrijd.

Jordan Hill, Lakers: Heup. De back-up center van de Lakers heeft wél een ernstige blessure. Sterker nog, de heup van Hill moet geopereerd worden en daardoor is hij de rest van het seizoen uitgeschakeld. Liever Hill dan één van die andere twee zou je denken, maar ook Gasol en Howard hebben hun rust nodig. En het missen van zo’n back-up big man kan cruciaal zijn.

Kevin Love, Timberwolves: Hand. Of het nou domme pech is of te snel teruggekeerd na de eerste keer, feit is dat Kevin Love weer aan zijn rechterhand geblesseerd is. De power forward/center van Minnesota moet zich laten opereren aan de fracturen en dat houdt dan weer in dat meneer 8 tot 10 weken toe moet kijken vanaf de kant.

Anderson Varejao, Caveliers: Knie. Het is niet de eerste keer dat Anderson Varejao geblesseerd is en daarvoor geopereerd moet worden. Het is zelfs het derde seizoen op rij dat de grote Braziliaan een groot deel wedstrijden moet missen. Ook nu is de krullenbol minstens acht weken uitgeschakeld.

 

Het gewenste shock-effect na het ontslaan van de coachMilwaukee Bucks v Chicago Bulls

De grote bazen van de Milwaukee Bucks keken waarschijnlijk naar de Brooklyn Nets en dachten: “Dat ontslaan van de hoofdcoach is misschien ook wel iets voor ons, sindsdien winnen ze bijna alles”. Zo gedacht, zo gedaan. Scott Skiles kon vertrekken en assistent Jim Boylan neemt de honneurs waar voor de rest van het seizoen. En warempel; de Bucks winnen gelijk de eerste twee wedstrijden onder leiding van Boylan. Het effect was nog duidelijker geweest als de Bucks vrijdag ook even van de Pistons gewonnen hadden, maar het begin van een nieuwe frisse start is er.

———-

MVP/LVP of the week

MVP week #11: Greivis Vasquez

Minnesota Timberwolves v New Orleans HornetsDe pointguard van de Hornets is aan een prima seizoen bezig en ook afgelopen week liet hij zien een goede spelverdeler te zijn in een toch wat matig team. De Hornets hebben de laatste vier wedstrijden op rij gewonnen en Vasquez scoorde daarin gemiddeld 17 punten en deelde 12 assists uit.

LVP week #11: Evan Turner

Het seizoen van de Sixers loopt nog niet helemaal zoals ze gehoopt hadden. Bynum blijft maar geblesseerd en de rest moddert eigenlijk maar een beetje aan. Met het vertrek van Louis Williams werd er van de rest, en dus ook Evan Turner, verwacht dat ze een stap extra zouden lopen. Met een week waarin hij 8, 10 en 12 puntjes scoorde, loopt Turner niet bepaald voorop bij de Sixers. Hij is misschien geen superster, maar er wordt toch meer van hem verwacht.

———-

Topteams of the week

Brooklyn Nets 21 – 15

Sinds het ontslaan van coach Avery Johnson hebben de Nets zeven wedstrijden gewonnen en er één verloren. Of het daadwerkelijk daar aan ligt is altijd maar de vraag, maar feit is wel dat de Nets in een lekkere periode zitten. Ze zitten weer flink boven de 50% lijn en dat is toch wat er van ze verwacht wordt.

Boston Celtics 19 – 17Houston Rockets v Boston Celtics

Net als de Nets hebben de Celtics hun laatste vijf wedstrijden gewonnen. De ironie wil dat ze elkaars concurrent zijn en dus gezamenlijk naar de top van de Atlantic Division kruipen. Helemaal bovenaan in die division staan nog altijd de Knicks met een record van 23-13. Voor de Celtics nog een hele klus om hen in te halen, maar er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd.

New Orleans Hornets 11 – 25

Vier wedstrijden geleden stonden de Hornets nog op 7 – 25. En nu hebben ze dus vier wedstrijden op rij gewonnen en is het aantal gewonnen wedstrijden eindelijk de grens van tien gepasseerd. Zoals gezegd speelt pointguard Vasquez een belangrijke rol in de winstreak. En ook #1 rookie van dit jaar Anthony Davis gaat steeds beter spelen. De toekomst van de Hornets zag er al aardig uit. Wie weet wordt het heden ook iets rooskleuriger voor New Orleans.

———-

Top 5 plays of the week

5. Iets met David en Goliath…

Het team met het slechtste record wint van het team met het beste record. Rookie Bradley Beal van de Wizards krijgt een kans om de wedstrijd te winnen. Alsof ie al jaren in de NBA speelt faket ie twee spelers van de Thunder ‘uit hun schoenen’ en gooit een schotje/floater richting de basket. Het schot gaat raak met nog 0.3 seconden op de klok en zodoende winnen de Wizards.

4. JR smith een keer dunkend in plaats van winnend

JR Smith keert geregeld terug is dit rubriekje. En hiervoor was dat voornamelijk vanwege gamewinners. Nu is dat vanwege een poster-dunk op één van de langste mensen in de league, Ian Mahinmi.

3. Harden hard to the rim

James Harden accentueert zijn sterke seizoen maar weer eens met een harde dunk. Dit keer is Robert Sacre van de Lakers slachtoffer. Hoewel Sacre een flinke jongen is, ziet harden toch kans de bal te dunken.

2. Rudy over Manu

Dat Rudy Gay nog altijd hoog kan springen en hard kan dunken weten we eigenlijk allemaal wel. Wij allemaal, behalve Manu Ginobili zo lijkt het…

1. Jermaine O’Neal maakt kennis met Jeff Green

Ook Jeff Green is geen onbekende in deze top vijf. Zijn dunks zijn vaak persoonlijk en emotioneel. Zo ook nu tegen Jermaine O’Neal, geen kleine jongen.

Ook leuk om te lezen