Breaking: Orlando Magic ontslaan Stan van Gundy

Door

 

,,Het is tijd voor nieuw leiderschap en nieuwe stemmen.” Zo meldt Alex Martins, bestuurslid van Orlando Magic. Deze mededeling betekent dat Stan van Gundy z’n biezen kan pakken als coach van de franchise. In z’n kielzog neemt Orlando ook afscheid van general manager Otis Smith.

,,Namens de De Vos familie spreken wij onze oprechte waardering en dank uit voor de prestaties van Stan en Otis voor de Orlando Magic”, zijn de bijna plichtmatige woorden van Martins die bij zo’n afscheid horen. Volgens de officiële lezing zijn de betrokkenen in goed overleg uit elkaar gegaan, maar Smith en Van Gundy hebben gewoon hun congé gekregen.

Het rommelt al het hele jaar in Orlando. Dwight Howard was the story of the year. Ditmaal niet vanwege zijn dominante optredens op het basketballveld, maar om het wel of niet verlengen van z’n contract bij de Magic en om zijn aanvaringen met z’n hoofdcoach. Tijdens het seizoen beschuldigde Van Gundy zijn sterspelerbijvoorbeeld van muiterij. D12 zou openlijk aan z’n stoelpoten hebben gezaagd. Howard ontkende dat hij aan het bestuur had gevraagd de kleine driftkikker te ontslaan, maar het was duidelijk dat het niet meer boterde tussen de twee.

Daar komt bij dat de Magic in het verkorte 2011-2012 seizoen nog wisselvalliger waren dan het Nederlandse weer. Orlando bereikte nog wel de playoffs met een record van 37-29, maar waren kansloos in de eerste ronde van de playoffs. Zonder de geblesseerde Dwight Howard was het een onbegonnen missie tegen Indiana Pacers.

Van Gundy werd aangesteld op 7 juni 2007. Na vijf jaar is het avontuur in Orlando afgelopen. Hij wist 259 wedstrijden te winnen en verloor er 135. In 2009 bereikten zijn Magic de NBA Finals, waarin de Los Angeles Lakers veel te sterk waren. In 2010 reikten zij tot de Eastern Conference Finals. Hierna werden de prestaties minder.

Smith was sinds 2005 werkzaam in Orlando. Sinds mei 2006 vervulde hij de functie van GM. In 2010 volgde promotie: president of basketball operations. Later volgt een persconferentie waarin nog meer tekst en uitleg wordt gegeven.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen