Brandon Bass leidt Celtics langs Sixers

Niet Kevin Garnett, niet Paul Pierce en niet Rajon Rondo waren bij de Boston Celtics de grote mannen. Het was in game 5 van de best-of-seven serie tegen de Philadelphia 76ers Brandon Bass die het verschil maakte. De power forward scoorde 27 punten, waarvan 18 in het derde kwart. Hiermee leidde hij de Celtics naar een relatief eenvoudige 101-85 zege en een 3-2 voorsprong in de series. De zesde wedstrijd staat woensdag in Philadelphia op het programma.

Naast Bass, die dit seizoen niet eerder so´n hoge score neerzette, voegde Garnett twintig punten toe en Rondo noteerde 13 punten en 14 assists. Bij Philadelphia was Elton Brand topscorer met 19 punten, terwijl Andre Iguodala niet verder kwam dan acht punten (3-10 schoten).

De eerste twee kwarts konden de Sixers nog aardig bijblijven en gingen de pauze zelfs in met een voorsprong van drie punten (50-47). In het derde kwart ging het echter mis voor de ploeg van coach Doug Collins. De Celtics bogen de achterstand voor het enthousiaste thuispubliek om tot een voorsprong van negen punten. In het vierde kwart kwamen de Sixers geen moment meer in de buurt van Boston.

De run in het derde kwart kwam volledig op naam van de al eerder genoemde Bass. In zijn eentje scoorde hij in het derde kwart meer punten (18) dan alle Sixers bij elkaar (16). Daarnaast had hij ook nog eens twee steals. Dat is geen goed recept om in de buurt te blijven van je opponent, iets wat de Sixers dan ook niet lukte. De bezoekers gaven de wedstrijd in de eerste minuten van het laatste kwart helemaal uit de handen en de Celtics konden het duel rustig uitspelen.

In deze series is het nog geen enkele ploeg gelukt om twee duels op rij te winnen. Beide teams verloren een wedstrijd in eigen huis en als die trend zich voortzet zal een zevende duel (dat dan zaterdag in Boston wordt gespeeld) nodig zijn om een winnaar te krijgen in deze series. Zover is het nog niet. Woensdag krijgen de Celtics de kans om de series te winnen en zullen de Sixers voor eigen publiek vol aan de bak moeten om een beslissende wedstrijd af te dwingen.