D’Antoni: ‘Er moest een obstakel weg’

Door

Mike D’Antoni besloot zondag 11 maart tijdens de rit naar z’n werk te stoppen bij als coach van New York Knicks. Ineens besefte hij zich dat de koek op was voor hem bij de franchise in The Big Apple. ,,Er moest een obstakel verwijderd worden”, is zijn verklaring tegen Sports Illustrated.

Na de mededeling dat D’Antoni zijn werk had neergelegd bij de Knicks verkoos hij een kluizenaarsleven. De 61-jarige basketballcoach ging meer ondergronds dan de subway. Hij kreeg de ploeg maar niet aan de praat. Daar is hij nog altijd ziek van en voelt de pijn nog steeds.

In het interview met Sports Illustrated benadrukt D’Antoni dat het niet meer ging. Daarom hakte hij zelf vrij impulsief de knoop door: het is genoeg geweest. ,,Ik heb ontslag genomen”, meldt  hij. ,,Ik was onderweg naar de shootaround en ineens was het duidelijk voor me dat ik ontslag moest nemen. We bereikten niks.Toen, in de auto, heb ik het besluit genomen.”

Dik twee maanden nadat hij opstapte, wil hij verder weinig loslaten over de situatie waarin hij zich bij de Knicks bevond. D’Antoni gaat niet in op details en noemt geen namen of rugnummers. Tussen de regels door laat hij wel doorschemeren dat er het nodige speelde. ,,Er is veel druk, maar daar betalen ze je ook naar. Het is nog altijd een geweldige baan, maar we hadden het punt bereikt dat we problemen hadden die we niet konden oplossen. Er moest een obstakel worden verwijderd en ik was als coach de meest voor de hand liggende optie”, klinkt het cryptisch.

Op de vraag of hij de verkeerde tactiek hanteerde, omdat bijvoorbeeld Carmelo Anthony niet past in het snelle spelletje dat D’Antoni graag wilt spelen, blijft hij eveneens op de vlakte. ,,Ik heb genoeg spelers gecoacht die willen up posten”, is zijn uitleg. ,,Amar’e is altijd zo’n speler geweest. En in Phoenix was het normaal dat we dat met Boris Diaw deden. Het is altijd mogelijk verschillende zaken te mixen. Was dit de beste situatie voor mijn filosofie? Nee. Maar er is nooit één antwoord voor handen waarom dingen niet lukken.”

Ondanks de ongelukkige ervaring in New York is D’Antoni nog niet klaar in de NBA. ,,Daar maak ik geen geheim van. Ik wil heel graag terugkeren. Momenteel is er echter niets gaande.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen