Bill Simmons verruilt ESPN voor HBO

Door

The 2010 New Yorker Festival: In Conversation With Malcolm Gladwell

Een flinke verschuiving in het Amerikaanse medialandschap. Columnist en voormalig Grantland.com-baas Bill Simmons heeft een meerjarig contract getekend bij de Amerikaanse televisiezender HBO. Dat meldt HBO woensdag. Simmons zal bij de zender onder meer een wekelijkse televisieshow gaan maken. Ook zal hij een platform krijgen waarop hij podcasts zal uitgeven en zich bezighouden met documentaires.

Simmons is al jaren een van de meest polariserende maar geliefde mediapersoonlijkheden in Amerika. Met zijn fan-georiënteerde columns (die sport vaak combineren met popcultuur) wist hij sinds begin ’00 als The Sports Guy een grote schare fans op te bouwen, die tot ver buiten zijn geliefde Boston reikte. Het leverde hem een lucratief contract bij ESPN op.

Nadat de columnist een aantal jaar op Page 2 van ESPN.com verscheen, begon hij als een van de eerste landelijk bekende mediafiguren een podcast, genaamd The BS Report. In de loop der jaren groeide de podcast uit tot een van de best beluisterde in de Verenigde Staten. Gasten vond Simmons in alle hoeken van het media- en sportlandschap. Van zijn collegevrienden tot Larry Bird en zelfs president Barack Obama.

Zijn populariteit leverde hem in 2011 een eigen project op binnen ESPN, Grantland.com. Een site die popcultuur en sport combineert en streeft ook vooral achtergrondjournalistiek na. Simmons werd in mei van dit jaar door ESPN op non-actief gesteld. Een duidelijke reden werd er nooit gegeven voor het vertrek, maar in de wandelgangen wordt zijn kritiek op NFL-baas Roger Goodell vaak opgeworpen. ESPN zegt dat Grantland.com gewoon blijft bestaan, ondanks het vertrekt van Simmons.

Simmons is ook de grondlegger van de awardwinnende 30-for-30 sportdocumentaires van ESPN en schrijver van The Book of Basketball, dat de toppositie behaalde van de New York Times bestsellerslijst. Daarnaast was hij NBA-analist bij het ABC/ESPN tv-programma NBA Countdown.

Hoewel de televisieshow zijn primeur in 2016 zal beleven is Simmons vanaf oktober van dit jaar al in dienst bij HBO. In een statement verklaarde Simmons woensdag zijn keuze: “It’s no secret that HBO is the single best place for creative people in the entire media landscape.” Daarnaast poste hij op Twitter een, voor hem, typisch statement.

Foto: Getty Images.

Ook leuk om te lezen