NBA Analyse: De goddelijke start van Stephen Curry

Door

curry

Stephen Curry heeft tot nu toe slechts drie wedstrijden gespeeld. Maar toch is duidelijk dat de regerende MVP opnieuw een dominant seizoen tegemoet gaat. Tijd voor een analyse!

Spicy Curry 2.0
We weten nu al even dat Curry een superster is. Hij kroonde zich vorig seizoen niet voor niets tot MVP en leidde zijn Golden State Warriors naar de titel na een historisch sterk seizoen. Kan het nog beter? Blijkbaar wel! In de eerste drie wedstrijden van het huidige seizoen toonde Curry zich een ogenschijnlijk nog completere basketballer. Zijn basisstatistieken zijn fenomenaal: 39 punten, zes rebounds, zeven assists, ruim twee steals en schotpercentages van bijna 59 algemeen, bijna 49 vanaf de driepuntlijn en bijna 96 op vrije worpen. Kidding me?

Curry begon zijn NBA-carrière ooit als een shooting guard die de bal in zijn handen kreeg. Vandaag, zes jaar later, heeft hij zich ontwikkeld tot een natuurlijke point guard met het spelinzicht van Chris Paul, de beste handles in the game en het beste/snelste schot in the game.

Vooral aan dat eerste was nog werk. Dat Curry de beste schutter aller tijden is en iedereen gek kan dribbelen, wisten we al langer. Maar hij staat nu ook op gelijke hoogte met CP3 als het aankomt op visie, passing en gebruik maken van de pick and roll. Die stap voorwaarts maakt hem helemaal unguardable.

Curry’s release van zijn jumper is zo snel, dat één degelijke pick al genoeg is voor een bucket. Je moet al een Russell Westbrook, Tony Allen, LeBron James of Kawhi Leonard in huis hebben om defensief enige kans te maken. Maar als je te sterk zijn schot in de kiem wil smoren, ben je evengoed gezien.

Curry’s fundamentals zijn tegenwoordig zo sterk dat hij met zijn handles en voetenwerk makkelijk weg kan tegen strakke defense. Hij is geen snelheidsduivel, maar maakt dat goed met uitstekende timing. Een beetje zoals Larry Bird. Gooi daarbij zijn weergaloze fakes en finishing ability at the rim en je hebt de complete guard.

Ruimte en efficiëntie
Toegegeven, het helpt Curry wel dat hij bij de Warriors speelt. GSW heeft zoveel schutters rondlopen, dat Curry de ruimte heeft om zijn ding te doen. Mannen als Klay Thompson en Draymond Green zijn bovendien uitstekende passers, waardoor Curry bij double/triple teams en traps niet twijfelt om de bal af te geven. En omdat GSW de bal snel rond speelt, komt de bal met regelmaat weer terug bij hem. Meestal met de nodige ruimte om gevaarlijk te zijn. Curry maakt de Warriors beter, maar dat geldt evengoed andersom.

Opvallend is dat Curry ook de efficiëntie van Chris Paul begint over te nemen. Tot dusver liet hij slechts 1,7 turnovers per wedstrijd noteren. In vijf van zijn vorige zes seizoenen zat hij aan minstens drie turnovers per wedstrijd. Daarnaast lijkt hij eindelijk het grote zelfvertrouwen te hebben om regelmatig hard te driven. Curry liet gemiddeld nooit meer dan 4,5 vrije worpen noteren, ondanks zijn goddelijke percentages vanaf de FT-line (90,1). Dit seizoen zit hij aan gemiddeld 7,3 vrije worpen, waarvan hij er zeven maakte.

https://youtu.be/sgnHM-5dH6M

Misschien heeft Draymond Green wel gewoon gelijk. De NBA is van Stephen Curry. Het signaal voor Kevin Durant, Blake Griffin, Anthony Davis en andere kanjers om daar wat aan te doen!

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen