Team USA na rust langs Azerbeidzjan

Mexico v United States Team USA

Vannacht heeft het nationale team van Amerika in San Francisco de eerste hobbel genomen op weg naar Brazilië. Deze hobbel was Azerbeidzjan, en was niet een hele moeilijke om te nemen. Team USA is geen moment in de problemen gekomen tegen de Azerbaijanen, maar toch kostte het ruim zeventig minuten en een paar wissels om de wedstrijd te beslissen.

Amerika moest het zonder de geblesseerde Dempsey doen, hij werd in de basisopstelling vervangen door Wondolowski van de Earthquakes. Wondolowski was met drie grote kansen verreweg de gevaarlijkste speler in de eerste helft. Azerbeidzjan kon geen gevaar stichten; waarschijnlijk hoefde het shirt van de Amerikaanse keeper Howard niet eens in de was, zo weinig had hij zich hoeven inspannen.

Gouden wissels
Pas in de tweede helft werd het Amerikaanse overwicht omgezet in doelpunten en werd de wedstrijd beslist door twee invallers. In de 71ste minuut kwam Mikkel Diskerud in het veld, hij mocht het proberen als nummer tien, de plek van grote afwezige Landon Donovan. Koud in het veld schoot de middenvelder van het Noorweegse Rosenborg de bal in het doel na een flipperkastsituatie waarbij ook Michael Bradley betrokken was. De beslissende goal kwam van het hoofd van, tevens invaller, Aron Jóhannsson. Bij een corner van Brad Davis kon de AZ-aanvaller helemaal vrij inkoppen en bepaalde daarmee de eindstand op 2-0.

WK-voorbereiding
Bondscoach Klinsmann kan tevreden zijn over het resultaat, maar er moet duidelijk nog aan het systeem gewerkt worden, wil Amerika goed voor de dag komen tegen sterkere tegenstanders. Poulegenoten Duitsland, Portugal en Ghana worden sterker ingeschat dan de nummer 85 van de wereld. Bovendien moet de bondscoach zijn team fit en in vorm zien te houden, want het verlies van een paar spelers zou de kansen van Amerika in Brazilië tot een minimum beperken.

Zondag oefenen de Verenigde Staten opnieuw, dan is Turkije de tegenstander en waarschijnlijk is Clint Dempsey dan gewoon weer van de partij. Op zeven juni worden de voorbereidingen afgesloten met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Nigeria.