Michael Bradley: Back in Holland

Door

11147127_10152693772136805_3603004916318798966_n
Negen jaar geleden kwam hij naar Nederland, waar hij uitgroeide tot een van de beste middenvelders in de eredivisie. Aankomende vrijdag is hij weer terug in de Amsterdam ArenA, waar hij in 2007 trefzeker was voor sc Heerenveen.

Hoewel Bradley nog maar 27 jaar is, heeft hij al veel ervaring. Op zijn zestiende tekende hij zijn eerste contract bij de MetroStars. Door een voetblessure moest hij zijn eerste seizoen missen, maar het volgende seizoen liet hij heel Amerika zijn talent zien. Hij speelde tweeëndertig wedstrijden en kwam op de radar van teams aan de andere kant van de zee.

In januari 2006 werd Michael Bradley de jongst verkochte speler ooit uit de Major League Soccer. Hij tekende voor 3,5 jaar bij sc Heerenveen. Waar veel Amerikaanse voetballers het moeilijk hebben om te slagen in Europa, werd Bradley belangrijk voor de Friezen. Hij paste zich snel aan en sprak al snel goed Nederlands.

In zijn derde jaar liet Bradley ook zijn aanvallende kwaliteiten zien. Hij scoorde vijftien doelpunten in de eredivisie. Nog nooit scoorde een Amerikaan zoveel doelpunten in een Europese competitie.

Zijn goede spel leverde de middenvelder al snel een belangrijke rol in het nationale elftal van de Verenigde Staten op. In de CONCACAF Gold Cup van 2007 speelde hij tot de halve finale elk duel, maar door een rode kaart moest hij de finale missen.

Transfers

Nadat zijn contract afliep, besloot Bradley te vertrekken naar Borussia Mönchengladbach. In zijn eerste seizoen ontsnapte Borussia ternauwernood aan degradatie. Bradley speelde in drie seizoenen 81 wedstrijden en scoorde daarin elf goals. In de winterstop besloot Borussia Mönchengladbach de Amerikaan te verhuren aan Aston Villa. Hij had veel moeite om zijn basisplek te krijgen en speelde slechts vijf wedstrijden in een half jaar.

Toen zijn contract bij Mönchengladbach afliep, vertrok Bradley naar Italië, waar hij ging spelen voor Chievo Verona. Met Bradley als leider op het middenvelder behaalde Chievo de elfde plaats, de hoogste notering sinds de terugkeer van de club in de Serie A in 2008. Bradley speelde maar liefst 35 wedstrijden voor Chievo, en werd geprezen door de fans en media. Hij verdiende de bijnaam: ‘Il Generale’ voor zijn leiderschap en doorzettingsvermogen.

Zijn goede seizoen bij Chievo Verona leverde hem een transfer naar de topclub AS Roma op. Ook de Romeinen waren zeer tevreden over Bradley. In het seizoen 2012-’13 speelde hij dertig wedstrijden in de Serie A. AS Roma presteerde echter ondermaats (zesde in de Serie A) en investeerde in de zomer in de kwaliteit van het team. Dit ging ten koste van Michael Bradley, die zijn basisplaats verloor.

Terug naar de MLS

Met het aankomende WK in gedachte besloot Michael Bradley terug te keren in de competitie waar zijn succesvolle carrière begon: de MLS.

Hij koos voor een opvallende transfer naar Toronto FC. Waarom zou hij vertrekken naar een team dat al jarenlang een van de minste is in de MLS, terwijl ook PSV hem wilde hebben? En was het niet te vroeg om terug te keren naar Amerika, waar het niveau lager ligt dan in de Europese competities?

Toronto FC haalde naast Bradley ook Jermain Defoe en Júlio César binnen. Dat zorgde in eerste instantie niet voor veel succes, maar na een matig eerste seizoen ziet het er dit jaar een stuk beter uit voor de Canadezen. Met Jozy Altidore en Sebastian Giovinco heeft Toronto FC een van de beste voorhoedes in de MLS, en de aanvoerder Michael Bradley is de grote leider van Toronto.

Wat maakt Bradley zo goed?

De 27-jarige middenvelder is de speler waarnaar elke trainer verlangt: hij werkt ontzettend hard, heeft een goede pass en trap, loopt veel en is tactisch sterk. Bradley kan zowel als verdedigende en als aanvallende middenvelder spelen. Voor het Amerikaans elftal is hij heel belangrijk in de opbouw van elke aanval. Vaak krijgt hij al vroeg op de eigen helft de bal en loopt hij de hele as over.

Met zijn trapvermogen scoort Bradley regelmatig spectaculaire goals, zo krulde hij in een interland tegen Panama dit jaar een corner in de kruising.

Zo veelscorend als in zijn tijd bij sc Heerenveen zal Michael Bradley waarschijnlijk niet meer worden, maar zijn waarde voor Toronto FC en het Amerikaans elftal is onschatbaar. Op vrijdag 5 juni speelt Bradley met Amerika een oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal. Om de Verenigde Staten te verslaan, zal Oranje in ieder geval Bradley goed moeten verdedigen in zijn 97e interland.

Wil je Bradley live in actie zien? De oefenwedstrijd Nederland – Verenigde Staten wordt vrijdag 5 juni gespeeld in de Amsterdam ArenA (aanvang 20.30u). Kaarten zijn verkrijgbaar via OnsOranje.

Lees hier ook het portret van de Amerikaanse spits Gyasi Zardes, de opvallendste speler in de selectie van de Verenigde Staten.

Foto: Getty Images / Toronto FC

2 Reacties
  1. Andy 9 jaar ago

    “Nog nooit scoorde een Amerikaan zoveel doelpunten in een Europese competitie.”

    Stewart scoorde ooit eerder vaker in 1 seizoen, of telt hij niet mee?

    • Mitchell Busby 9 jaar ago

      In de eredivisie scoorde hij idd een doelpuntje meer. In de UEFA cup en de KNVB beker scoorde hij echter ook nog waardoor hij in totaal 19 keer scoorde.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen