NBA Finals X-Factors: Harrison Barnes

Door

Golden State Warriors v Memphis Grizzlies - Game Six


Met de NBA Finals op het punt van beginnen, worden de team nog eens goed belicht. Wie de supersterren zijn, dat weet iedereen wel. Maar wie is geen ster, en kan toch het verschil gaan maken? Vandaag: Harrison Barnes van de Golden State Warriors.

De zomer van 2014 liep op zijn einde. Harrison Barnes was al wekenlang onderwerp van alle speculaties. New York, Charlotte en Minnesota waren allemaal serieus geïnteresseerd in de forward. Dat Golden State zijn groeibriljantje eventueel wel wilde slijten, lag mede aan de komst van Andre Iguodala. Voor aanvang van het seizoen 2013-2014 was de defensief sterke speler aan GSW toegevoegd. Daardoor was voor Barnes slechts een plekje op de bank beschikbaar. Het gevolg was dat zijn ontwikkeling stagneerde en zijn zelfvertrouwen afnam. Ook van Mark Jackson was al afscheid genomen en het was maar de vraag welke rol de nieuwe coach in het kantoor voor Barnes in gedachten had.


Het was de eerste keer in de carrière van de jonge Warrior dat de wind niet in de rug stond. In zijn thuisstaat Iowa was hij de eerste die zijn Ames High School twee keer op rij naar het kampioenschap leidde, met hulp van Doug McDermott. Tijdens de onderlinge wedstrijden voor grootste talenten stak hij boven de rest uit en ook op een niveau hoger was hij te goed voor zijn leeftijdgenoten. Bij de University of North Carolina werd hij verkozen tot beste nieuwkomer van de competitie, net als nog wat andere onderscheidingen. Dat hij na twee jaar als zevende gekozen werd in de 2012 NBA Draft was dan ook een logisch vervolg. Zijn thuisbasis zou voortaan Oakland, California zijn.

Ook in zijn eerste jaar verbaasde Harrison Barnes veel van zijn mede- en tegenspelers. Ook zijn toenmalige coach sprak na een paar maanden met verbazing over hem. “Barnes kan alle vijf de posities verdedigen,” zei Mark Jackson. Toch bleek dat niet genoeg om ook in zijn tweede seizoen een plek als startende speler te krijgen.

In de zomer van alle geruchten, de zomer van alle twijfel, liet Barnes zien uit welk hout hij gesneden was. Vrij snel na afloop van het seizoen pakte hij de telefoon. Aan de andere kant van de lijn nam Jerry West op, adviseur van de Golden State Warriors. Die had wel wat voor Barnes. Hij sommeerde HB om naar Los Angeles te komen. Vijf dagen lang werkte de jonge Amerikaan samen met The Logo. Zowel op, als buiten het veld gaf de Hall of Famer hem tips om zijn spel te verbeteren. De samenwerking beviel van beide kanten dusdanig, dat voor komende zomer een nieuwe sessies op het programma staat.

Aangekomen bij het trainingskamp van de Golden State Warriors viel de nieuwe coach alles mee. Die had het plan om Harrison terug te brengen in de startende opstelling. Naar mate het seizoen vorderde betaalde Barnes dat vertrouwen van coach Kerr zonder twijfel terug. Als deel van een geoliede machine droeg hij, in de schaduw van The Splash Brothers, zijn steentje bij aan een fantastisch regulier seizoen. Ook in de playoffs speelt Barnes vooralsnog erg sterk. Door zijn coaches wordt hij zelfs in zo een bijzondere rol gebruikt, dat kenners spreken van zijn definitieve doorbraak.

In de series tegen Memphis Grizzlies liep Barnes naast Zach Randolph. De Grizzlie vroeg zich af wie de Warrior eigen moest verdedigen. “Jou,” antwoordde Barnes. Randolph verbaasde zich en dacht aan dat hij enorm voordeel bezat. Een beetje beledigd ging Z-Bow aan de slag. “Hij is waarschijnlijk de enige persoon die tijdens het schieten van de bal nog trash talked,” zei HB40 na afloop. Maar wat de trainers van de Warriors al eerder ontdekte, bespeurde Randolph die avond. Harrison Barnes is verrassend sterk voor zijn uiterlijk. De beperkte schade op het verdedigend vlak, kon hij op het aanvallend vlak ruimschoots goedmaken. Zijn snelheid en ruime schotbereik waren geen partij voor de bully van de Grizzlies.

Ook in laatste wedstrijden voorafgaand aan de NBA Finals speelde Barnes een beslissende rol. In de vijfde wedstrijd tegen de Houston Rockets viel Thompson in het vierde kwart geblesseerd uit. Dat was het moment voor Harrison om zijn rol te bevestigen. Dertien punten scoorde hij na het uitvallen van Thompson, waarmee hij een groot aandeel had in het over de streep trekken van de series.

“Ik dacht dat hij vorig jaar een lastig jaar had,” zei Steve Kerr. “Misschien werkte de opstellingen niet in zijn voordeel. Hij ging van een startende plek naar de bank, wat altijd lastig is. Dit jaar borduurt hij voort op het spel dat hij als rookie liet zien.”

Time to finish business #DubNation

Een foto die is geplaatst door Harrison Barnes (@hbarnes) op

Ook leuk om te lezen