Wedstrijdanalyse: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers

Door

Golden State Warriors v Cleveland Cavaliers

Vannacht, ruim zes maanden na de 2015 NBA Finals, stonden de Golden State Warriors (28-1) en Cleveland Cavaliers (19-8) voor het eerst weer tegenover elkaar. Hieronder een tactische analyse van deze Finals Re-match, die de Warriors met 89-83 winnend afsloten.

Everybody loves Draymond
Na twee speelminuten was het duidelijk wie de sleutelspeler voor Golden State vanavond zou zijn. Nadat de Cavaliers de eerste Pick & Roll rond Steph Curry probeerde te bestrijden met een Trap Defense, wist Draymond Green dat het succes vanavond voor de Warriors grotendeels afhankelijk zou zijn van zijn spel. Want als een hulpverdediger ook maar een moment uitstapt op Curry – hetgeen het geval is bij een trap – wordt Green in de high post aangespeeld. Met een levensgevaarlijke 4-op-3 als gevolg. Dit omdat er geen beter passende big man in de huidige NBA is:

Draymond Green benutte de anderhalve stap vrije ruimte die uit deze situaties ontstond perfect in het eerste kwart (28-19). Nadat hij in de openingsfase voor wijdopen lay-ups voor Bogut en Thompson had gezorgd met een simpele High-Low-pass bij de bovengenoemde 4-op-3-situaties, werd Cleveland wat meer afwachtend in het sturen van hulpverdediging richting Green. Hetgeen Draymond snoeihard afstrafte, met 10 punten (2-op-2 3ps) en een derde assist, ditmaal richting een openstaande Curry voor een driepunter (zie onderstaande Vine).

In totaal was Green betrokken bij 17 van de eerste 29 punten van de Warriors. Daarnaast was hij ook nog eens dominant op het verdedigende uiteinde: Green had twee blocks (driepuntspoging Irving, post-up Love), zes verdedigende rebounds en hij hield z’n directe tegenstander, Kevin Love, op 1-uit-5 van het veld in het openingskwart.

No Curry, no worries?
Steph Curry spendeerde een groot deel van het tweede kwart in de behandelingsruimte in de catacomben van Oracle Arena met een blessure aan de rechterkuit. Een doodse stilte brak aan in huize Serrano bij de kerstviering…

In de absentie van Curry wisten de Cavaliers na vijf minuten in het tweede kwart weer terug te komen in de wedstrijd (33-33). Dit aan de hand van een ontketende LeBron James. De King scoort in kwart twee maar liefst driemaal met een drive op links. In deze periode is de absentie van de nog geblesseerde Harrison Barnes duidelijk merkbaar. Want Barnes is de derde verdedigingsoptie (Iguodala; Thompson) die Golden State graag gebruikt tegen de stoomtrein genaamd LBJ.

Golden State hield stand door Cleveland kleinste speler op het veld, Kyrie Irving, in de verdediging te isoleren tegen de langere guards Thompson en Livingston. Deze missmatch werd tussen de 16e en 19e speelminuut in vier achtereenvolgende aanvallen door de Warriors uitgebuit, elke keer resulterend in een tweepuntscore uit een isolatie-spelletje.

In huize Serrano wordt ondertussen opgelucht een zucht geslaakt…

Kleine voorsprong Warriors, licht voordeel Cavaliers
Alhoewel de Golden State Warriors de kleedkamers in konden gaan met een voorsprong (45-42), is het wedstrijdbeeld van de eerste helft gunstiger voor Cleveland. De eerste twee kwarten doen door het relatief lage tempo, de vele fysieke duels om de bal en harde strijd onder de borden veel denken aan het soort wedstrijden dat Game 2 (95-93 in OT) en Game 3 (96-91) in de afgelopen NBA Finals waren. Juist, dat waren de twee wedstrijden die Cleveland wist te winnen. Minpunt voor de Cavs: evenals in de Finals is het merendeel van hun driepuntpogingen van een baksteenachtig gehalte (2-17 3ps in 1e helft).

Don’t f*ck with greatness
In de openingsminuten van de tweede helft wordt snel duidelijk dat de Warriors uit nog een ander (sterker) vaatje kunnen tappen. Het tempo wordt flink opgeschroefd… en de MVP neemt de wedstrijd over. Steph Curry opent de tweede helft met twee schitterende assists: eerst vindt hij een open Klay Thompson voor een driepunter, vervolgens leidt Curry een snelle uitbraak die eindigt in een onverdedigde (Kevin Love…LOL!) dunk van Draymond Green:

Dan is het tijd voor Chef Curry with the pot. Het blijkt toch niet (…nooit) een topidee om de logge Timofey Mozgov in de Pick & Roll-verdediging te laten switchen op de beste guard op aarde…

Vast in de defensieve klemmen van GSW
LeBron James was als vanouds briljant vanavond (25 punten, 9 rebounds), zij het met wat moeilijkheden vanaf de vrijeworplijn (4-uit-9)…

… maar LeBrons teamgenoten stelden daarentegen diep en diep teleur in deze topwedstrijd. Vooral ‘co-stars’  Kyrie Irving (4-uit-15 FGs, 0-uit-6 3ps) en Kevin Love (5-uit-16 FGs, 0-uit-5 3ps) speelden bijzonder matig, ook in defensief opzicht. Cleveland had vanavond geen aanvallend antwoord op het defensieve meesterwerk dat in clutch time door Golden State’s line-up van Curry-Thompson-Livingston-Iguodala-Green werd afgeleverd. De Cavaliers kwamen simpelweg niet door het defensieve moeras van de Warriors in het vierde kwart vanavond.

In schril contrast met de Warriors stond de teamverdediging van Cleveland op de beslissende momenten van de avond. Steph Curry kon in de laatste 80 seconden van de wedstrijd twee keer on-ge-hin-derd richting basket gaan voor een open lay-up. Eerst was het James waarlangs Curry met speels gemak kon zoeven (83-77), vervolgens was het Matthew Dellavedova die “op schaatsles werd gedaan” door de regerend MVP (zie Vine, 85-80). De hulpverdediging van de Cavs is nog altijd als vermist opgegeven…

1 Reactie
  1. Martijn Scheeve 7 jaar ago

    Helemaal mee eens, pijnlijk om te zien hoe Lebron in zo’n wedstrijd in de steek wordt gelaten. Vooral op defense. Nou hoop ik dat Irving met name wedstrijdritme mist. Het was een lelijke wedstrijd, waarin ook de Warriors ver ondermaats presteerden. Gemiste kans voor Cleveland om revanche te nemen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen