Inside Look: het drama van de Indiana Pacers

Door

Indiana Pacers v Washington Wizards

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: wat is er aan de hand met de Pacers?

Het is het verhaal van deze week, de Indiana Pacers zijn het volledig kwijt. En niet alleen spelen ze veel minder dan aan het begin van het seizoen, ze vechten elkaar ook nog eens de tent uit.

Veel analyses hebben er al plaats gevonden. Zou het liggen aan coach Frank Vogel die zijn spelers niet meer in de hand heeft? Zou Lance Stephenson de sfeer in de kleedkamer verpesten? Allemaal sappige verhalen, maar hier gewoon de feiten. Hoe presteerden de blauw-geelen voor al dit drama en hoe presteerden zij in maart? Let’s take a look!

De basis
Volgens sommigen begon het drama sinds de All-Star break. Dat zou kunnen, maar in de statistieken zien we vooral dat maart een dramatische maand is geweest. Voor maart wonnen de Pacers 44 wedstrijden tegenover dertien verliespartijen. In maart was dat acht tegenover tien. Daarbij zijn al hun basisstatistieken lager:

prepostmarch

Minder schoten, minder rake schoten, minder driepunters, minder rebounds, minder assists, minder blocks. Werkelijk alles lijkt mis te gaan in maart, maar wellicht de aller belangrijkste is het aantal gescoorde punten. Het hele seizoen lag dit rond de 98 punten per wedstrijd. Dat is niet heel goed, in de middenmoot van de NBA, maar wel voldoende om mee te winnen. Zeker met een defense zoals de Pacers hebben (of hadden?).

In maart kwamen de Pacers niet verder dan 89 punten per wedstrijd. Een verval van 10% ten opzichte van het overige seizoen en vier (!) punten per wedstrijd onder het gemiddelde van de minst scorende ploeg dit seizoen: Chicago. 

Defense
En hoe zit het dan met de verdediging? Als we opnieuw maart vergelijken met de rest van het jaar zien we dat Indiana het hele seizoen gemiddeld 90,7 punten per wedstrijd toe laat. In maart waren dat 94 punten per wedstrijd. Ook hier zit dus een hiaat, maar kijken we wat verder, dan zien we iets wat nog interessanter is.

Maand voor maand laten de Pacers steeds iets meer punten toe. In november begonnen zij absurd goed met 85,2 punten per wedstrijd, in december werden dat er al 92,8, in januari 93,5, in februari 93,6 en nu dus 94,0. Nog steeds genoeg voor een top vijf notering in de NBA.

In tegenstelling tot de aanval praten we hier dus niet over een spontane switch, maar veel meer een langzaam verval. Een zorgwekkende ontwikkeling voor een team dat vertrouwd op zijn defense, zeker gezien de aanvallende kwaliteiten op zijn best middelmatig zijn.

Aanval
Dan weer terug naar die mank lopende aanval van de Pacers. Met een top vijf verdediging maakt immers eenieder nog kans op een goede play-offs, mits je zelf ook wat punten scoort. Dit zijn echter de schot-statistieken van de Pacers in maart en daaronder van het gehele seizoen:

NBAStats (12) NBAStats (14)

In de restricted area, recht onder de basket, komen de Pacers iets minder terecht. In de paint als geheel zien we echter weinig verandering. De grote verschillen zitten in de schoten van mid-range en van afstand. Het aantal schoten dat genomen wordt verschilt vaak niet eens zoveel, het is vooral de kwaliteit van de schoten die is gedaald.

Superstar?
Dit alles zouden de Pacers best kunnen overleven, als daar maar die superster was die hen door de moeilijke tijden zou kunnen trekken. Lang dacht men dat Paul George die superster was. Misschien wel de beste verdediger van buitenspelers in de NBA heeft nooit een goede offense gehad, maar het was altijd oké. Goed genoeg.

Als je superster echter een shot chart als dit produceert heb je een groot probleem. Een heel groot probleem.

Shotchart_1396432436781

Foto: Getty Images

Stats via NBA.com, ESPN.com en Basketball-Reference.com per 2-4-2014.

7 Reacties
 1. daanvankooten 10 jaar ago

  De Pacers hebben over gehele seizoen een fieldgoal percentage van 44,8 procent. Andere toppers als de Heat (50,4%), Spurs (49.0%), Clippers en Thunder (beide 47,4%) zijn hier aanzienlijk beter. Ik verwacht dat hun verdediging in de play-offs alleen maar intenser wordt, waardoor de Pacers echt boven zichzelf uit moeten stijgen willen ze de titel winnen.

  • Ewout Versloot 10 jaar ago

   Helemaal mee eens. George had gisteravond echter een opleving, wellicht vormde de wedstrijd tegen de armzalige Pistons een keerpunt.

   Overigens ook opvallend en interessant voor de playoffs: Oden werd in de laatste wedstrijd tussen de Heat en de Pacers aan allen kanten geklaard door Hibbert. Haslem legde echter vervolgens Hibbert lam en speelt sindsdien in de basis bij de Heat. Tactiekswitch van Spoelstra? Daar lijkt het wel op…

 2. Marco Post 10 jaar ago

  Zeker. Oden gaan we niet meer terug zien in de play-offs (garabage time reken dan niet mee)

 3. Vincent van Genechten 10 jaar ago

  Hibbert on his game = unstoppable. Pacers moeten gewoon zien te overleven in ronde 1 en 2. Hopelijk kunnen ze Bulls ontwijken.

 4. Jeremy 10 jaar ago

  Niet echt een tactiekswitch van Spoelstra, Oden is geblesseerd sinds de wedstrijd tegen de Pacers (back spasms).

 5. Ewout Versloot 10 jaar ago

  Voor de geïnteresseerden: dit blog (http://statintelligence.blogspot.mx/?m=1) legt uit waarom het slechte spel van de Pacers niet zomaar een dipje is, maar een trend die al halverwege het seizoen is ingesteld. Kort samengevat: 1e helft competitie op niveau Spurs, daarna op niveau Rockets (nog steeds goed), laatste maand op niveau Utah Jazz.

 6. Joost 9 jaar ago

  Ik denk dat we in ieder geval al wel kunnen vaststellen dat de Granger/Turner trade een absolute ramp was. Ik had al mijn twijfels, maar hoopte dat Turner net dat beetje extra kon, maar hij is een absolute “detriment” in de verdediging. Ik weet niet wie zijn college coach was maar, mijn god, zelden heb ik een speler ZO SLECHT zijn verdedigen. Aanvallend kan hij wel wat, maar past zijn spel niet in het spel dat de Pacers spelen, zeker niet als Lance dan ook nog in het veld is.

  Maar het probleem lijkt structureler te zijn omdat het inderdaad een trend is sedert m.i. begin/halverwege januari. De ballmovement werd ineens een stuk langzamer en George begon en naar mijn gevoel veel meer en veel slechter te schieten. Lance begon wat meer de ball toe te eigenen en Hibbert lijkt ook al maanden in een offensive slump te zitten. Dan heb je nog Scola die vorig jaar zomer voor Argentinie gespeeld heeft en m.i. begin of midden februari een week of twee rust had moeten hebben, want zijn automatische midrange tweepunt schot is VOLLEDIG weg. Dat had dan bovendien meteen een mooie kans geweest om Copeland eens een paar minuten te geven of in maart misschien Lavoy Allen.

  Ik ben in ieder geval van mening dat het verlies van Brian Shaw in de zomer en Danny Granger in de trade in februari met Turner veel grotere verliezen zijn geweest dan velen hadden vermoed. Vogel zal bovendien wat creatiever moeten zijn met de laatste plays van het kwart, want wat 1-on-1’s van George is zwaar onvoldoende en veeeeeel te voorspelbaar. Vogel moet meer laten zien wie de baas is en als spelers niet luisteren dan mogen ze op de bank plaatsnemen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen