Power Rankings West: Grizzlies van flop naar top

Door

Elke week belicht SportAmerika welke teams in de NBA top waren en welke flop. In de Power Rankings wordt de teamprestatie bekeken: defensief elite, of juist een ijzersterke offensie. Of geen van beide. Elke dinsdag brengen we je op de hoogte van de wekelijkse resultaten van alle clubs. Week 4: Grizzlies van flop naar top.

De Clippers waren vorige week nog lijstaanvoerder maar verloren afgelopen week alle vier de wedstrijden. De nieuwe lijstaanvoerder is de ploeg uit Memphis. De organisatie heeft met een uitstekende ploeg zonder echte superster. De Pistons wisten al eens een kampioenschap te winnen zonder echte go-to-guy en ook de Grizzlies brengen een echt team binnen te lijnen. Kampioenkandidaat gaat misschien wat ver maar houdt de Grizzlies in de gaten!

1. (2) Memphis Grizzlies, 11-2

Slechts drie wedstrijden speelden de Grizzlies deze week, maar deze werden wel allen gewonnen. Met ruim dertien rebounds en bijna zeventien punten per wedstrijd speelt Zach Randolph tot nu toe een uitstekend seizoen. Vier van de vijf starters van de ploeg uit Memphis noteren tussen de vijftien en twintg punten per wedstrijd en daarnaast scoren er nog vijf spelers minimaal vijf punten per wedstrijd. Het is echter de defense die de Grizzlies aan het uitstekende record heeft geholpen.

2. (4) San Antonio Spurs, 13-4

En de topper van komende zaterdag gaat dus tussen de nummer één en twee in het westen. De Celtics waren één van de vier ploegen die afgelopen week ten prooi vielen aan de Spurs. San Antonio al hun starters gemiddeld in de dubbele cijfers waar Duncan de topscorer is met negentien punten. De Spurs scoren gemiddeld 102 punten per wedstrijd waar zij er gemiddeld slechts 95 tegen krijgen.

3. (3) Oklahoma City Thunder, 12-4

26 punten per wedstrijd van Durant en 21 van Westbrook zijn geen cijfers meer waar men van opkijkt. Westbrook deelt echter ook acht assists per wedstrijd uit en bevindt zich daarmee in de top vijf van de NBA. Waar Harden vorig seizoen de derde scorer was heeft Kevin Martin deze rol overgenomen met ruim zeventien punten per wedstrijd. Harden en zijn Rockets werden even op hun nummer gezet en er werd gewonnen van de Clippers. De wedstrijd tegen de Celtics ging daarentegen weer verloren.

4. (7) Golden State Warriors, 9-6

De Warriors? Ja, de Warriors bezetten de vierde plaats en houden daarmee teams als de Lakers, Nuggets en Mavs achter zich. Van de Nuggets werd afgelopen week wel verloren maar de Nets en Timberwolves werden in Oakland verslagen. Stephen Curry lijkt geen last te hebben van zijn onwelwillende enkel en is de topscorer voor de Warriors met ruim achttien punten. Curry startte tot nu toe iedere wedstrijd wat erg goed nieuws is voor Marc Jackson.

5. (1) Los Angeles Clippers, 9-6

Vorige week nog op nummer één en nu moeten de Clippers zelfs de Warriors voor zich dulden. Na zes wedstrijden op rij te hebben gewonnen gingen de volgende vier allen verloren. De Clippers hebben nog steeds zes man in de dubbele cijfers waar Jamal Crawford nog steeds de lijst aanvoert. Echter is ook hij onder de twintig-punten-grens gekomen met achttien per wedstrijd. De Clippers hebben niemand in de dubbele cijfers als het gaat om rebounds of assists.

6. (11) Denver Nuggets, 8-8

Ze begonnen zo slecht maar inmiddels toch boven de .500 hebben de Nuggets veel te danken aan Kenneth Faried die met ruim elf rebounds en veertien punten als tweedejaars een prima double-double noteert. Iguodala heeft de topscorerspositie overgenomen van Gallinari door ruim vijftien punten per wedstrijd te maken. Vrijdag mogen de Nuggets op bezoek bij de Lakers die thuis een stuk sterker zijn dan buiten Staples Centre.

7. (7) Utah Jazz, 9-7

Thuis werd er gewonnen van de Kings maar de dag daarna werd er van deze zelfde Sacramento Kings verloren in Sacramento. Wel werd er knap gewonnen van de Nuggets. Zeven man heeft de ploeg uit Utah in de dubbele cijfers en dus erg uitgebalanceerd. Dit zullen ze de komende week nodig hebben wanneer ze afreizen naar Oklahoma en later de Clippers op bezoek krijgen.

8. (6) Los Angeles Lakers, 7-8

De eerste wedstrijd onder D’Antoni werd gewonnen van de Nets maar vervolgens werd er ín Sacramento en ín Memphis verloren. Tegen de Mavs werd de eerste overwinning buiten Staples Centre gepakt, maar niet veel later werd er in een heel matig duel van Indiana Pacers verloren. Kobe Bryant is de absolute topscorer van de Lakers en ook de topscorer van de NBA met 27 punten per wedstrijd. Metta World Peace is sinds de komst van D’Antoni opgebloeid en staat op veertien punten gemiddeld.

9. (10) Dallas Mavericks, 7-9

Nog zonder het Duitse wonderkind is O.J. Mayo met afstand de topschutter bij de Mavs met bijna 22 punten per wedstrijd. Kaman volgt op gepaste afstand met bijna veertien punten. De Mavericks hebben echter een reboundend probleem en blijven de slag om de boards gemiddeld met vijf terugkaatsers verliezen. Toprebounder bij de Mavs is nog steeds forward Shawn Marion met bijna acht rebounds. Met Derek Fisher krijgen de Mavs een hoop ervaring in huis, maar of zijn komst ook gaat leiden tot zeges is nog maar de vraag.

10. (13) Houston Rockets, 7-8

De hype en MVP toeschrijving voor Harden zijn wat bekoeld maar de Rockets (en Harden) speelden een geweldige wedstrijd thuis tegen de Knicks. Niet minder dan 131 punten zetten de Rockets op het bord terwijl Melo en de Knicks niet verder kwamen dan 103. Harden presteert prima met 25 punten per wedstrijd tegen een schotpercentage van 44%. Tegen zijn voormalige club OKC Thunder liep het allemaal wat minder.

11. (12) Phoenix Suns, 7-9

Met de Kyrie Irving-loze Cavs, de Pistons en de Raptors op het programma zouden de Suns wat wedstrijden moeten kunnen winnen, maar om met dertig punten verschil onderuit te gaan in Detroit is wel schrikbarend. De Suns krijgen gemiddeld meer dan 103 punten per wedstrijd tegen en maken er zelfs slechts honderd. Tevens weten ze hun tegenstanders maar net onder een schotpercentage van 48% te houden terwijl zij zelf nog geen 45% van hun schoten raak schieten. Ook de slag om de rebounds en assists wordt gemiddeld gezien verloren.

12. (10) Portland Trailblazers, 6-9

Het record van de Blazers mag dan erg tegenvallen, ze zouden zomaar de rookie of the year in huis hebben. Damian Lillard scoort bijna negentien punten per wedstrijd en deelt daarnaast nog zes assists uit. Aldridge is nog steeds de grote man bij de Blazers maar hij moest de wedstrijd tegen de Nets van de zijlijn bekijken wegens rugklachten. Aldridge keert spoedig weer terug maar de komende vijf wedstrijden worden allen afgewerkt buiten Portland.

13. (5) Minnesota Timberwolves, 6-8

De Timberwolves lijken in een vrije val te zijn geraakt. Waar ze vorige week nog keurig de vijfde plek in het westen op hun naam schreven ondanks de nodige blessures, staan zij nu op plek dertien. Kevin Love is terug en noteert in de drie wedstrijden die hij tot dusver meedeed 24 punten en veertien rebounds per wedstrijd. Grote tegenvaller voor de Wolves blijft Derrick Williams. De 2nd pick overall van vorig jaar heeft inmiddels meerdere DNP’s achter zijn naam.

14.(15) Sacramento Kings, 4-10

De Kings verlaten de laatste plek doordat er afgelopen week werd gewonnen van de Lakers en de Jazz. Laatstgenoemde was echter een dag later in Sacramento te sterk voor de Kings terwijl deze zelfde Kings een dag eerder in Utah wel wisten te winnen van de Jazz. Cousins is een potentiële meervoudige All-Star maar de Kings lijken in de verste verte nog niet op het team dat aan het begin van dit millennium furore maakte.

15. (14) New Orleans Hornets, 4-10

Het is al lastig genoeg voor de Hornets maar als dan ook je first pick nog wegvalt wordt het allemaal wel heel problematisch. Anthony Davis beziet de wedstrijden nog steeds vanaf de zijlijn met een enkelblessure en dit kan nog wel twee weken duren. Zonder Davis gingen de afgelopen week vier van de vijf wedstrijden verloren. Alleen van de sterke Clippers, die afgelopen week in een vormcrisis verkeerde, werd verrassend wél gewonnen.

ORtg = offensive rating. Het aantal gescoorde punten omgerekend per 100 possessions. DRtg: defensive rating. Het aantal toegestane punten omgerekend per 100 possessions.)  

Lees hier de Power Rankings van vorige week: Clippers on a roll.

Foto: Google Images

Ook leuk om te lezen