NBA Recap: Hawks vernederen Cavaliers

Door

Indiana Pacers v Atlanta Hawks - Game Six

De kerstklokjes klingelen, de kerstbomen staan te schitteren in de huizen, maar de basketballers stappen iedere avond nog het vliegtuig in om te spelen. Ondanks de naderende feestdagen daarom tien potjes vannacht, met als hoogtepunten de ontmoetingen tussen enerzijds de Atlanta Hawks en de Cleveland Cavaliers (Oost) en anderzijds de San Antonio Spurs en de Memphis Grizzlies (West).

Tip-Off: Cavaliers hard onderuit
Au. Een wedstrijd verliezen is niet erg – het overkomt de besten – maar een sportieve draai om de oren voelt nooit prettig. De Cleveland Cavaliers zullen daarom met betraande ogen in bed zijn gekropen vannacht. Ze verloren namelijk met duidelijk cijfers van de Atlanta Hawks: 127-98.

Een van de redenen waarom het bij de Cavaliers niet zo lekker liep was wellicht omdat Kevin Love niet helemaal fit was. Maar dan nog werden de mannen uit Ohio aan alle kanten overklast door hun rivalen uit Georgia.

Vooral het staatje over driepunters was veelzeggend. De afstandsschoten vielen niet bij Cleveland (26,7 %) en wel bij Atlanta (57,1 %). De Hawks waren letterlijk twee keer zo goed met hun schoten dan de Cavaliers, en dat terwijl specialist Kyle Korver slechts 4 punten scoorde in 33 minuten.

Eigenlijk was er bij de Hawks niet één persoon die boven de rest uitsteeg qua scores. Bankzitter Shelvin Mack (24 punten) wellicht, maar het voornaamste was dat vrijwel alle Hawks zich van hun scorende kant lieten zien. Door de vele positiewisselingen werd de verdediging van de Cavaliers helemaal tureluurs gespeeld.

Nu weten we al langer dat defense de zwakke broeder is bij Cleveland, maar als ze offensief ook steken laten vallen is dat veelzeggend. Kyrie Irving met negen punten? Een dikke onvoldoende. Geen wonder dat hij een uur na de oorwassing nog stond te oefenen op zijn schot. Je zou het een straftraining kunnen noemen voor ‘Uncle Drew’.

Op het kerstrapport van de Cavaliers krijgen alleen LeBron James en Dion Waiters (beiden 21 punten) een pluspuntje. En vooruit, ook Kevin Love, omdat hij al grieperig toch nog dertien punten en tien rebounds wist te pakken.

Tip-Off: Triple overtime is Spurs teveel
Liefst drie (!) overtimes hadden de Memphis Grizzlies vannacht nodig om de San Antonio Spurs van zich af te schudden. Dat de oude mannen bij de Spurs de marathonsessie hebben overleefd mag daarom een klein wonder heten. Eén schamel puntje was uiteindelijk het verschil tussen beide ploegen: 117-116 in het voordeel van de Grizzlies.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden de Spurs nog een prima uitgangspositie. Van de laatste elf wedstrijden tegen de Grizzlies had het team van coach Gregg Popovich er acht gewonnen. Ook een week geleden, op 5 december, waren de Spurs een maatje te groot in Tennessee. Vannacht namen de Grizzlies in Texas wraak voor dat smadelijke thuisverlies.

Met 26 punten was Marc Gasol net als gisteren tegen de Warriors de grote man. Maar ook Zach Randolph was op dreef. Niet alleen scoorde hij 21 punten, maar ook pakte hij evenveel (!) rebounds. Een sterk staaltje in the paint van iemand die niet bepaald bekend staat om zijn sprongkracht.

Niet alleen had Randolph indrukwekkende statistiekjes, ook bezigde hij na afloop vrij legendarische (en tegelijkertijd nietszeggende) woorden over de wedstrijd. Op de vraag of de Grizzlies morgen weer in staat zouden zijn om een dergelijke wedstrijd te spelen antwoordde ‘Zebo’:

This is the Association man, this is how it is. This is how it be.”

Randolph gaf ook toe dat zijn hart even stilstond aan het einde van de tweede overtime. Met nog een aantal seconden te gaan en twee punten achter voor de Spurs kreeg Tim Duncan de bal, en off balance schoot hij richting de basket. Met een bizarre friendly roll eindigde de bal alsnog in het net, waardoor een derde overtime nodig was.

Aan het einde van de rit bleken de Grizzlies echter net een maatje te groot. Mede dankzij een gemist schot van Manu Ginobili – zijn driepunter bleef ver verwijderd van de basket – konden de Grizzlies in het spoor blijven van de Golden State Warriors. Met 21 gewonnen en 4 verloren wedstrijden hebben ze een schitterend winstpercentage van 84%.

Three Point Play
– De Miami Heat blijft een vreemde eend in de bijt. Van prachtige wedstrijden tot onverklaarbare verliezen. Coach Erik Spoelstra zal er inmiddels horendol van worden. Vannacht kreeg de Heat met 105-87 een flink pak op de broek van de Utah Jazz, toch geen hoogvlieger in de NBA. “Ik heb geen idee wat het is”, zei Dwyane Wade, die als enige goed scoorde met 42 (!) punten, na afloop. “Op de een of andere manier zijn we thuis in Miami niet hetzelfde manier als wanneer we uit spelen. Individueel gezien pak je de positieve punten eruit, maar als team moeten we gewoon echter beter.” Veel beter, Wade, veel beter.
What’s up in Massachusetts? Ondanks de geruchten dat hun sterspeler Rajon Rondo de vlucht gaat nemen richting de Dallas Mavericks, zijn de Celtics af en toe best lekker aan het spelen. Elf van de twaalf laatste wedstrijden zijn gewonnen van tegenstander Orlando en zeker in de eigen TD Garden is de ploeg soms moeilijk te verslaan. Vannacht werd Orlando Magic opgerold met 109-92, wat vooral te danken was aan een sterk vierde kwart. Daarin leken vrijwel alle schoten van de Celtics-spelers raak te zijn. Inmiddels staan de Celtics alweer negende – gaan ze verdorie opeens die play-offs halen? Nee toch?
– Met de hakken over de sloot heet dat toch? De Los Angeles Clippers wonnen vannacht ternauwernood van de Indiana Pacers. Laatstgenoemde ploeg was bezig aan goede reeks uitzeges, maar kregen toch met 102-100 de deksel op de neus. CJ Miles had namens de Pacers de kans om de wedstrijd te beslissen, maar zijn driepunter ging in de laatste seconden mis. De Clippers waren trouwens vooral op rebound-vlak niet te kloppen. Blake Griffin had er 16, een acceptabel aantal, maar DeAndre Jordan spande de kroon. De beste rebounder in de NBA had liefst 23 stuks te pakken. Goed werk, DJ.

Stat of the Night
Er waren een aantal gegadigden, maar toch heeft SportAmerika gekozen voor James Harden. The Bearded One verbaast ons inmiddels niet meer, maar dat hij een indrukwekkend goede basketballer is blijft bewonderenswaardig. In zijn eentje leidde hij de Houston Rockets naar een overtime zege op de Denver Nuggets: 115-111.

The Paint
Ook al verloor zijn ploeg kansloos: LeBron James kan best een potje basketballen, zo ondervond ook Thabo Sefolosha. Let ook even op The King’s breakdancemove.

Brandon Jennings? What is you be doing? Een jump shot in plaats van een open lay-up?

Oh, Pop. Please never change.

Oh, Pop.

A video posted by San Antonio Spurs (@spurs) on

Tweet van de Dag
Heb je eindelijk een avond vrij, doet je Call of Duty het niet. Klay Thompson is maar wat teleurgesteld.

Box Score
Phoenix Suns – Charlotte Hornets: 111-106
Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers: 127-98
Orlando Magic – Boston Celtics: 92-109
Dallas Mavericks – Detroit Pistons: 117-106
Utah Jazz – Miami Heat: 105-87
Brooklyn Nets – Toronto Raptors: 89-105
Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs: 117-116 (3 OT)
Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers: 97-104
Indiana Pacers – Los Angeles Clippers: 100-102
Houston Rockets – Denver Nuggets: 115-111 (OT)

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen