Verrassende shootout overwinning Canadiens tegen Penguins

Door

De Montreal Canadiens hebben een knappe overwinning geboekt tegen de Pittsburgh. Hoewel het Canadese team bijna nooit wint in de shootout, waren zij in de shootout tegen de Pittsburgh Penguins wel de sterkste. Tomas Plekanec maakte de winnende, maar aan beide kanten was de doelman de sterkste man op het ijs.

De eerste periode had niet veel om het lijf. Beide ploegen hielden qua schoten bijna gelijke tred (11-10 in het voordeel van de Penguins), maar buiten dat gebeurde er in de eerste periode helemaal niks.

Noemenswaardig was wel, dat Scott Gomez bij elk contact met de puck werd uitgefloten. Gomez, de bestbetaalde speler van de Canadiens, maakte al een jaar lang geen doelpunt meer. De haat jegens Gomez kwam eerder ook al tot stand door een speciale website (www.didgomezscore.com).

In de tweede periode brandde de wedstrijd wat meer los. De eerste penalty ging naar Lars Eller, maar in de powerplay die volgde voor de Penguins was doelman Fleury de beste Penguin op het ijs.

De eerste echte grote kans volgde enkele minuten later voor Paul Martin. De verdediger van de Penguins kreeg de puck op een presenteerblaadje aangeboden nadat doelman Carey Price de puck slecht had weggewerkt en uitgleed. Martin kon daardoor mikken voor leeg doel, maar Montreal-verdediger PK Subban wist de puck nog uit het net te houden.

En binnen 5 seconden had de puck ook meteen aan de andere kant in het net kunnen liggen. Plekanec werd meteen, vanuit de strafbank, weggestuurd en mocht alleen op Fleury af, maar faalde.

Louis Leblanc was enkele minuten later wel succesvol op de breakaway. Kris Letang liet op de right wing te veel ruimte vrij voor Leblanc, die gevonden werd door Andrei Kostitsyn. Leblanc maakte het karwei daarna koelbloedig af.

Toen de Canadiens vlak voor het einde van de tweede periode nog een penalty mee kregen, leek de wedstrijd definitief de kant van Montreal op te kantelen. Maar Pascal Dupuis dacht daar anders over. Vroeg in de derde periode maakte hij een shorthanded goal, maar de credits mochten naar Joe Vitale gaan. Vitale speelde zichzelf knap vrij en Dupuis hoefde de puck alleen maar aan te raken.

Het momentum kwam echter snel alweer bij Montreal te liggen. Lars Eller leek de puck te dumpen, maar vond daarbij de verre paal, waarna de puck via Fleury in het doel verdween. Het was de enige fout van Fleury in de wedstrijd, die verder een fantastische wedstrijd speelde en met zijn reddingen de Penguins lang op de been hield.

Maar met nog een ruim kwartier te spelen leek er nog veel mogelijk. En dat bleek al vier minuten later. Chris Kunitz en Evgeni Malkin combineerden achter het net en vonden de inkomende James Neal, die de Penguins weer op gelijke hoogte bracht.

In de resterende tijd wisten beide ploegen geen doelpunt te maken, waarmee er een overtime nodig was om een winnaar aan te wijzen. In die overtime moest defensemen Yannick Weber geblesseerd van het ijs stappen en zocht PK Subban naar een gevechtje met Evgeni Malkin, maar kreeg deze niet. Gescoord werd er ook niet en dus moest een shootout de beslissing brengen.

En dat leek een voorbode voor een overwinning van de Penguins, die veel shootouts winnen. De Canadiens daarentegen, winnen bijna nooit via een shootout. Maar toch waren het de Canadiens die als winnaar van het ijs stapten. Na 3 penalty shots stond het 1-1 na goals van Rene Bourque en een spectaculaire spin-o-rama van Evgeni Malkin.

In beurt 5 wist Lars Eller het net te vinden, maar dat gold ook voor Chris Kunitz. In beurt 8 viel de uiteindelijke beslissing. Tomas Plekanec wist het net te vinden, maar Jason Williams faalde oog in oog met Price, waardoor de Canadiens een zeldzame shootout-overwinning wisten te boeken.

De Penguins vervolgen de aankomende weken met een serie van 11 wedstrijden, waarin 9 maal een tegenstander wordt getroffen die momenteel de play-offs niet zouden halen en lijken dus in de komende weken hun plaats in de playoffs grotendeels veilig te moeten stellen. De Montreal Canadiens lijken dat met een 13de plaats in de Eastern Conference wel te kunnen vergeten. Zij spelen deze maand nog 10 wedstrijden, waarvan 6 buitenshuis.

Ook leuk om te lezen