Titelkandidaten blameren zich tijdens spektakelweekend

Door

 

De fans van college football hebben dit seizoen vooral één ding geleerd; voorspellingen hebben in deze sport eigenlijk geen enkele zin. Alles wat afgelopen weekend een gelopen race en duidelijke situatie leek is een week later alweer veranderd in een enorme chaos. Het heeft er nu, voor zover we nog durven te voorspellen, in ieder geval wel alle schijn van dat gerechtigheid zal geschieden en dat Alabama alsnog LSU zal treffen in de BCS National Championship game.

Die situatie is verrassend genoeg nu al ontstaan, omdat LSU en Alabama wel deden wat van ze werd verwacht. (1) LSU versloeg Ole Miss op oppermachtige wijze met 52-3 en bevestigde nog maar eens hoe goed ze zijn en ook (3) Alabama ging met 45-21 met de winst naar huis tegen Georgia South, waar we weinig van horen, maar die een uitstekende seizoen met negen overwinningen draaien in de Southern Conference.

 

Je voelt het al aankomen, maar er waren dus twee andere ploegen die niet deden wat van ze werd verwacht en dat kan gebeuren, maar dat de nummer 2, 4 en 5 verliezen is tekenend voor de chaos van dit schitterend seizoen. (2) Oklahoma State stond al met één been in de finale, maar verloor van ’t niet eens gerankte Iowa State met 37-31. Dat verschil maakte de thuisploeg uit Iowa pas in het laatste kwart. Hierdoor is er nog maar één ongeslagen ploeg over dit seizoen en dat is LSU, die volgende week nog één keer terugkeren naar Baton Rouge om in hun Tiger Stadium a.k.a. Death Valley (foto) een perfect regular season af te sluiten.

Vorig weekend sprak iedereen er nog over of de (4) Oregon Ducks een kanshebber zouden zijn. Die kans hebben de Ducks echter vakkundig om zeep geholpen door een ontzettend zwakke eerste helft te spelen tegen USC. 21-7 was de ruststand en na drie kwarten stond er 38-20 op het bord. Dat Oregon nog terugkwam tot 38-35 mag knap heten, maar het was niet genoeg om te winnen en dat moet zeer doen. Door dit verlies staat ook hun positie als PAC-12 kampioen onder druk en dus ligt de race naar de Rose Bowl – de kampioen van de PAC-12 kwalificeert automatisch voor die klassieker – weer helemaal open en zouden we nog wel eens Stanford in die game zien verschijnen.

Want achter de wisselvallige top vier ging ook (5) Oklahoma onderuit tegen het verrassend goede (22) Baylor met 45-38. Het was precies die ene touchdown die Baylor met de rust ook al voorstond die werd vastgehouden en dus gingen drie van de vijf toppers in de ranking onderuit. Nummer 6 Arkansas won vervolgens wel Mississippi State met 44-17 en lijkt daarmee een ploeg die een sprongetje kan maken, vooral omdat achtervolger (7) Clemson zich blameerde tegen North Carolina State door uit met 37-13 te verliezen. Zij zullen met zekerheid uit de top tien vallen na ook vorige week slechts moeizaam te hebben gewonnen.

Overwinningen waren er wel voor de teams op plek negen en tien en die twee spinnen garen bij het verlies van de voorhoede. (9) Stanford springt voorbij aan Oregon voor de PAC-12 titel door met 31-28 te winnen van rivaal California, die nog akelig dichtbij kwamen na een 15-3 laatste kwart, maar die comeback niet meer wisten om te zetten in winst. Ook (10) Boise State won en wel met 52-35 van San Diego State, die in de Mountain West Conference een wisselvallig jaar meemaken.

Samengevat was het alweer een bizar weekend en als je dacht dat alleen de top tien het spannend houdt dan is het morgen in de samenvatting van de rest van de wedstrijden verrassend veel smullen. Daarover dus morgen meer, hier op Sport Amerika!

Ook leuk om te lezen