Column: Tikkende tijdbom Greg Hardy

Door

Divisional Playoffs - San Francisco 49ers v Carolina Panthers

Tijd voor een uitdaging. Pak een telefoon, stopwatch of kookwekker en stel de timer in op 29 seconden. Probeer vervolgens in die kleine halve minuut zeven keer ‘no comment’, vier keer ‘next question’ en zes keer ‘any other questions?’ te zeggen. Geslaagd? Gefeliciteerd, jij bent klaar voor de Dallas Cowboys. Daar gaat na het seizoen namelijk een vacature vrij komen.

‘America’s Team’ werkt al jaren stilletjes aan de totstandkoming van een spijkerharde defensie. Inmiddels loopt er aardig wat talent rond met spelers als Nick Hayden, Barry Church en natuurlijk Sean Lee, één van de comebackverhalen van het jaar. Om wat extra peper aan het geheel toe te voegen, besloten de Cowboys voor iets meer dan elf miljoen dollar (voor één jaar) defensive end Greg Hardy binnen te halen. Een keuze die ze langzaamaan beginnen te betreuren.

Het kost wat, maar qua extra peper krijg je dan ook wat. Nadat hij een jaar geleden, in dienst van Carolina, gedreigd had zijn ex-vriendin te vermoorden (een dreigement dat hij kracht bijzette door haar als menselijke bowlingbal te gebruiken in zijn woonkamer om haar vervolgens zelfs te wurgen) was hij nagenoeg het gehele vorige seizoen geschorst op verdenking van huiselijk geweld. Rondom de nek van het slachtoffer zouden naar verluidt nog steeds de handafdrukken van Hardy te zien zijn, maar omdat zij een flinke schadevergoeding op haar bankrekening kreeg bijgeschreven, besloot ze niet te getuigen tegen hem.

En ook dit seizoen moest de verdediger de eerste vier wedstrijden (aanvankelijk zelfs geschorst voor tien duels) op de tribune plaatsnemen. Een eigen onderzoek van de NFL concludeerde dat Hardy zich schuldig had gemaakt aan tenminste vier geweldsincidenten en Goodell besloot hem daarop nogmaals te straffen.

Eenmaal terug op het veld, na zijn in principe anderhalf jaar durende schorsing, bleek Hardy niet veel wijzer te zijn geworden. Zijn korte lontje is geen centimeter gegroeid. Binnen een tijdsbestek van een paar minuten gaf Hardy in vier stappen een knappe demonstratie van hoe je, in een contractjaar, jezelf moet gedragen als je weer de free agent market wilt testen:

1. Ga binnen de lijnen -in je eentje- het gevecht aan met de volledige defensie. Je eigen defensie, wel te verstaan.
2. Begin, voor het oog van de camera, een stevige woordenwisseling met de (geblesseerde) absolute sterspeler van het team waar je nog geen twee duels voor gespeeld hebt.
3. Sla het kladblok van één van je eigen coaches uit diens handen en probeer hem tegen de grond te werpen.
4. Sta tot slot klaar om op de vuist te gaan met zo’n beetje alle special teamers, wederom van je eigen team.

Na afloop van het verloren duel tegen divisierivaal New York Giants deed de coaching staf van de Cowboys het incident af als ‘niet ter zake doende’. De totale meltdown van Hardy werd omschreven als ‘gepassioneerd leiderschap’, terwijl Jerry Jones hem zelfs een inspiratie noemde. Totale onzin. De uitspattingen van Dez kunnen omschreven worden als gepassioneerd leiderschap, de explosie van Hardy was het onvermijdelijke gevolg van wat al jaren een tikkende tijdbom is. Coach Jason Garrett garandeerde dat Hardy (die ook al zonder geldige reden absent was bij een midweekse training) niet bestraft zal worden voor zijn uitspatting, maar die straf gaat wel degelijk komen. Aan het eind van het seizoen. Ondanks de smokescreen dat Jones nu uitblaast.

De Cowboys zullen afscheid nemen van ‘the most volatile player in the league’. Al is het alleen maar omdat de (minimaal) elf miljoen dollar die hij vertegenwoordigd, beter besteed kan worden in de cap space. Tot die tijd is het niet de vraag of, maar wanneer de bom van Hardy weer afgaat. En interessanter: wie zal zijn volgende slachtoffer zijn? Ik zet in op één van zebra’s in week 9 tegen de Eagles.

Oh ja: mocht je interesse hebben in de vrijkomende functie bij de Cowboys, probeer dan in de 29 seconden waarin je het volledige aanwezige journaille voor lul zet, ook nog even dit zinnetje te proppen: ‘thank y’all for coming, I appreciate y’all very much’. Wel zonder blikken en blozen graag.

1 Reactie
  1. Mr. Clutch 7 jaar ago

    Ik had hem al ontslagen. Wat een dwaas, hij hoort niet op het veld thuis maar in een gedragskliniek.
    Brandon Marshall zei het mooi: http://www.nfl.com/videos/inside-the-nfl/0ap3000000568026/Inside-the-NFL-Does-Greg-Hardy-get-it
    Zonder zijn eigen verleden onder stoelen of banken te schuiven.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen