Column: Treurwilg

Door

Alabama v Auburn
Humor en fans. Het is een lastige kwestie. Dat is humor op zichzelf natuurlijk al. Wat de één om te lachen vindt, is voor de ander nog geen grijns waard. Het is vaak een kwestie van smaak of gevoel. Dat maakt een grap kwetsbaar. De scheidslijn tussen een geslaagde of misplaatste komedie is een dunne, zeker als er supporters in het spel komen.

Zo vonden aanhangers van voetbalclub Go Ahead Eagles uit Deventer het vorige week nodig om de kampioensschaal van streekrivaal PEC Zwolle te stelen. Op zich aardig bedacht, maar humor hangt ook samen met timing. Het gebeurde rond een wedstrijd waarin een aantal supporters van Go Ahead Eagles zich als een stelletje debielen misdroegen na wat discutabele beslissingen van een scheidsrechter. Zo lukte het een paar mensen dus om binnen mum van tijd de schitterende naam die Go Ahead had sinds de terugkeer van de eredivisie te beschadigen. Niet handig, zo lijkt mij. Vermoedelijk denken deze ongetwijfelde ontzettend aardige figuren daar zelf anders over.

Ludieke acties, zoals het ontvreemden van andermans bezit om dat later terug te geven, is van alle tijden. Vooral bij studentenverenigingen is het een geliefde bezigheid. Alleen zit daar een geheel andere emotie achter dan bij supporters of fans. Daar is het vooral om lollig te zijn, waar bij aanhangers van bijvoorbeeld voetbalclubs er helaas vaak een bepaalde haat voor de tegenpartij bij komt kijken. Dat is een groot verschil.

Afgelopen zaterdag stond in Amerika de grote rivaliteit tussen de universiteiten van Alabama en Auburn op het programma. Tussen deze twee zit een diepgewortelde sportieve haat, misschien wel de grootste tussen universiteiten in de Verenigde Staten.

Scholen onderling zitten elkaar qua grappen al jaren dwars. Eén van de oudste ludieke acties dateert uit 1896. Studenten van Auburn maakten het toen een andere rivaal, Georgia Tech, bijzonder lastig. In de nacht voor de wedstrijd besloten ze een wissel op het spoor om te zetten waardoor de trein met het team van Georgia niet kon stoppen op het station van Auburn. Pas bij de volgende halte lukte dat de locomotief wel, waardoor de ploeg van Georgia Tech bijna tien kilometer terug moest lopen naar het wedstrijdterrein. Vermoeid als de footballers waren, verloren ze kansloos met 45-0. Een historische grap, die in deze tijd niet meer zou kunnen.

In Auburn zijn ze zelf ook wel wat gewend. De traditie wil dat rond de 130 jaar oude bomen op de universiteit overwinningen gevierd worden door wc-papier tussen de takken te gooien. Totdat Harvey Updyke, een 62-jarige Alabama fan, besloot de bomen te vergiftigen. Een zieke actie, die de grens van grap zwaar overschreed. Updyke werd veroordeeld, de bomen overleefden het niet.

Auburn won zaterdag na een onvoorstelbaar einde op sensationele wijze van Alabama. Een paar maanden geleden werd Updyke vrijgelaten na 76 dagen achter de tralies. Maar de mooiste straf volgde dit weekend: de touchdown van Chris Davis, die 109 yards sprintte met de bal, maakte van Updyke vermoedelijk zelf een doodzieke treurwilg.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen