Column: Het begin van het einde van de NCAA

Door

Michigan v Louisville
NEW YORK – Mitch McGary, de ster van het basketbalteam van de University of Michigan, was geblesseerd. Dus toen iemand hem een jointje aanbood, zei hij voor het eerst ja – een student die deed wat studenten doen. Twee weken later zat hij bij een NCAA Tournament wedstrijd op de bank. Niet met de intentie om te spelen, maar als opkikker voor zijn ploeg. Na de wedstrijd werd hij op doping getest. Positief.

Hij werd door de NCAA voor een jaar geschorst en dus meldt McGary zich nu aan voor de NBA draft, vertelde hij Yahoo Sports. De NCAA, het overkoepelende orgaan dat college sport organiseert, toont nooit genade. De NCAA kent geen begrip wanneer haar duizenden regeltjes omtrent hoeveel sporters mogen eten en drinken en doen overtreden worden, alleen maar straf.

Nu wankelt de NCAA. Het oude systeem lijkt niet meer getolereerd te worden. En dat is geen wonder. In de laatste twintig jaar werden collegesporten als football en basketbal big business. Er gaan miljarden in om aan televisierechten, sponsoring, tickets en merchandise. Er wordt geschat dat het basketbalteam van Duke University alleen al 30 miljoen dollar per jaar aan omzet draait.

Maar de sporters zelf vangen niks. Daar wordt hard over gedebatteerd. Er bestaat nog romantiek omtrent amateurisme op het universitaire niveau. Maar dat is oneerlijk als er met de verkoop van hun shirtjes grof geld verdiend wordt. Ze zitten zelfs in videospelletjes, maar krijgen daar niks voor. Da’s niet helemaal waar, zeggen de tegenstanders: ze krijgen gratis een opleiding die over vier jaar soms ruim een kwart miljoen dollar waard is. Maar zoveel kost het de universiteit niet om dat weg te geven, zelfs als dat de marktwaarde is.

De publieke opinie lijkt in het voordeel van de sporters te kantelen. Er zijn natuurlijk heel veel collegesporten die alleen maar verlies leiden – de overgrote meerderheid zelfs – en daar mag de universiteit best voor gecompenseerd worden door de winstgevende sporten. Maar wat er uiteindelijk overblijft, en dat is in sommige gevallen heel erg veel, moet naar de rechtmatige eigenaars. Vooral als de NCAA haar sporters wel als werknemers behandelt, zie dopingtesten en dergelijke, maar ze als stagiairs betaalt. Trouwens, Mark Emmert, de voorzitter van de NCAA, verdient 1,7 miljoen dollar per jaar.

Vrijdag stemden de footballers van Northwestern University of ze een vakbond wilden organiseren.

Het begin van het einde van de NCAA is in zicht.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen