COLUMN: ING – Ray Allens trots

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Met open armen stonden ze voor ‘m klaar in Miami. Zijn toekomstige teammaten LeBron James en Dwyane Wade schreeuwden z’n komst van de Twitterdaken. Heat-eigenaar Micky Arison werd zelfs vrolijk wakker gemaakt door het nieuws in een luxe Londense hotelkamer. Het mag duidelijk zijn dat het aantrekken van Ray Allen met gejuich is ontvangen in South Beach.

Hoewel een nieuwe speler bij een club soms zeer onterecht het predikaat aanwinst krijgt, staat het buiten kijf dat de 36-jarige scherpschutter de Heatles zal versterken. Na 16 jaar in de NBA weet Allen exact waar Abraham de mosterd haalt. Met zijn fenomenale schot is een meerwaarde in het veld en biedt het King James, D-Wade en Bosh nog een serieuze en structurele optie in het veld en weet de concurrentie helemaal niet meer wie ze massaal moeten afstoppen. Allen is veel (tref)zekerder dan Mike Miller, wiens lichaam en psyche nou niet echt stabiel zijn

Net zoals het halen van Shane Battier afgelopen jaar heeft Miami nu met de voormalige Bostonian opnieuw slim en goed doorgeselecteerd. Iets waar ze in Beantown blijkbaar nooit van gehoord hebben. Danny Ainge zag daar blijkbaar geen reden toe. Nu is Ainge huilie huilie aan het doen. Het zou Danny sieren als hij ook hand in eigen boezem zou steken in plaats van te gaan wijzen naar Allen. Acties van de manager – leuren met spelers op de markt – hebben consequenties.

Naast het te koop lopen met de nummer 20 stak de upgrade van Avery Bradley. Daarnaast werd ook nog ‘ns Jason Terry gehaald. Ainge’s prioriteiten lagen verkeerd. Hij heeft z’n hand overspeeld. Principes en gevoel kregen opmerkelijk genoeg de overhand bij de topschutter. Hij levert veel salaris in om bij de Heat te gaan spelen. Veelzeggend. Kiezen voor zichzelf als statement.

Ingmar

I.,

Logisch dat ze in Miami staan te juichen om de komst van Ray Allen. Ze halen een driepunter schutter van topniveau binnen. Het gemak waarmee Allen zich aansluit bij de bad guys van de Heat is een klap in het gezicht van de Celtics fan. Voor drie miljoen dollar minder dan hij in Boston kan verdienen, gaat hij uitgerekend naar de onsympathieke rivaal.

Hoewel Allen er zelf weinig over loslaat, is hij duidelijk geïrriteerd door de gang van zaken in Boston. Het gaat allemaal niet zoals hij wil en hij krijgt niet de waardering waar hij naar op zoek is. Trots als hij is. Blijkbaar was niemand – inclusief de 36-jarige speler zelf – in staat om hem tevreden te stellen.

Gelukkig is daar verlosser Pat Riley. Die weet wel raad met een ietwat ongelukkige en gefrustreerde sterspeler. Hij nodigt hem uit in zonnig Miami, laat LeBron en Dwyane een sms’je sturen en zorgt dat Spoelstra hem precies vertelt wat hij wil horen. De Heat geven hem de waardering en rust die hij heeft gemist. Daar wil Allen wel een paar miljoen voor inleveren. Het is de ultieme manier om Danny Ainge, die hem te vaak als lokaas gebruikte, het nakijken te geven.

Klap in het gezicht of niet, de Celtics fans komen het vertrek van de tienvoudig NBA All-Star wel weer te boven. Ainge deed immers ook weer niet alles fout. Ainge heeft vertrouwen in zijn roster en zijn ‘huilie huilie’ lijkt vooral een act om de teleurgestelde fans in Boston te sussen.

Voor de Heat is Allen inderdaad een aanwinst op het veld, maar in Boston winnen ze ook iets met zijn vertrek. Het bloed van alle groen-witten zal kolken bij de eerstvolgende ontmoeting met de Heat. De toch al hevige rivaliteit wordt nog intenser. Ontmoetingen tussen de teams uit Boston en Miami worden thrillers, met een hoofdrol voor de nieuwe nummer 34 van de bad guys.

Ik kijk er nu al naar uit!

Eva

Ps. Heb je gelezen dat Jason Kidd dronken tegen een telefoonpaal is gereden? Hij is weg uit het rustige Dallas en de remmen -die in zijn auto blijkbaar niet helemaal werkten- gaan los. Als dat maar goed gaat.

 

Ook leuk om te lezen