Student wijst USMNT de weg tegen rivaal Mexico

Door

Morris
Opmerkelijk: USMNT heeft woensdag het oefenduel met Mexico mede gewonnen dankzij een doelpunt van een student. Jordan Morris, aanvaller van Stanford University, scoorde tegen de grote rivaal het openingsdoelpunt. Invaller Juan Agudelo besloot als vervanger van Morris het duel met een tweede Amerikaanse treffer op 2-0.

School
Morris had al professioneel voetballer kunnen zijn. De spits kreeg afgelopen winter een aanbod van Seattle Sounders, de club waar hij eerder al voor uitkwam in het Academy Team, maar die aanbieding legde hij naast zich neer. De reden? Hij wil eerst zijn school afmaken.

Droom
“Het was echt een eer om dat aanbod te krijgen”, lichtte Morris zijn keuze toe. “Het is namelijk altijd mijn grote droom geweest om profvoetballer te worden. Alleen gaat mijn voetbalcarrière ooit aan een einde komen en dan is het gunstig om een diploma te hebben, zeker van een school zoals Stanford.”

Toulon
De 20-jarige spits raakte absoluut niet in de vergetelheid, want bij Stanford draaide hij een goed seizoen. De beloning volgde in de vorm van een uitnodiging om met het Amerikaanse team voor spelers onder de 23 jaar mee te doen aan het jeugdtoernooi in het Franse Toulon.

Basisdebuut
Afgelopen september werd Morris voor het eerst opgeroepen voor het USMNT. Het debuut volgde twee maanden later, toen het talent zijn opwachting mocht maken in het oefenduel met Ierland. Tegen Mexico maakte de aanvaller zijn basisdebuut in de nationale ploeg. Samen met Gyasi Zardes, het andere grote Amerikaanse talent, vormde hij de aanvalslinie van het team. Klinsmann’s keuze werd niet erg breed gedragen, maar het vertrouwen zou zich uitbetalen.

Koelbloedig
Morris scoorde de openingsgoal van het duel dat in een uitverkocht Alamodome in San Antione werd gespeeld. Een mislukte combinatie tussen Michael Bradley en Gyasi Zardes belandde via een Mexicaanse verdediger prompt voor de voeten van de 20-jarige aanvaller. Hij nam de bal goed mee en rondde vervolgens koelbloedig af.

Een kwartier later haalde Klinsmann de doelpuntenmaker naar de kant. Zijn vervanger, New England Revolution-speler Juan Agudelo, bepaalde drie minuten nadat hij was ingevallen de eindstand op 2-0.

Niet op volle sterkte
Aangezien de wedstrijd niet op een officiële FIFA-datum werd afgewerkt, waren beide teams niet op volle sterke naar San Antonio afgereisd. Klinsmann koos vooral voor spelers uit de eigen Major League Soccer. Enkel Julian Green en DeAndre Yedlin, die afgelopen zaterdag nog zijn debuut maakte voor Tottenham Hotspur, mochten van hun club meedoen bij de nationale ploeg.

Record
Door de overwinning op Mexico heeft Amerika een record gebroken. De ploeg is namelijk voor het eerst in de geschiedenis zes opeenvolgende wedstrijden tegen het buurland ongeslagen. Sinds 2000 is de balans voor de Verenigde Staten positief: 13 overwinningen, vijf gelijke spelen en vijf nederlagen.

Foto: MLSSoccer.com

Ook leuk om te lezen