Sterke Yi niet genoeg voor China

Spanje boekte een relatief makkelijke overwinning tegen het post-Yao Ming China. Enkel tijdens het eerste kwart konden de Chinezen onder leiding van Mavericksforward Yi Jianlian in de buurt van de Spanjaarden blijven. Aan het eind was het verschil toch aanzienlijk: 97-81.

Dodelijk tweede kwart

De wedstrijd kwam traag op gang. Pas na vier gemiste schoten en een gemiste vrijworp zette Marc Gasol het eerste punt op het scorebord.  De jongere broer van Pau miste de oefenwedstrijd tegen Team USA door een blessure aan de schouder. Hij had duidelijk last van roestheid en tekende in 21 minuten voor vijf punten en vijf assists. Ondertussen maakte Yi zijn tweede fout tijdens het verdedigen van Pau Gasol. De nieuwe leider van het Chinese team liet het dus al snel afweten, voorlopig althans.

De Spanjaarden vonden halverwege het kwart wel hun ritme. Vooral Pau en José Calderon waren offensief even niet te stoppen. Gelukkig voor de Chinezen was Yi geprikkeld door zijn foutenlast en scoorde hij nog vier punten aan het einde van het kwart.

Aan het begin van het tweede kwart bleef het gelijk opgaan. China leek zelfs even de bovenhand te nemen. Maar halverwege het kwart was het Spanje dat eindelijk de controle pakte en wegliep. De Spanjaarden vielen eerst de korf aan als gekken, met de nodige vrijworpen als gevolg. Daarna schakelden ze over op goede passing en een dodelijk outside spel. Een buzzer beater van Pau Gasol zette China op een achterstand van twaalf punten.

Slim uitspelen

De tweede helft bevestigde de waardeverhoudingen uit de eerste. De Chinezen bleven op verschillende manieren proberen om Spanje bij te halen. Maar de Spanjaarden kwamen nooit meer echt in de problemen, ondanks acht punten van Yi. Vooral Pau Gasol zorgde ervoor dat China nooit dichter kwam.

Hetzelfde verhaal voor het vierde kwart. China scoorde vooral via Yi maar de breedte van het Spaanse team was gewoon te veel. Serge Ibaka en opnieuw Pau Gasol stelden de Spaanse overwinning veilig met knappe inside moves en defense. De applausvervanging van Pau met nog iets minder dan twee minuten op de klok was de definitieve kaakslag voor China.

Topscorer werd Yi met dertig punten en twaalf rebounds, waarvan vijf offensieve. Ook Wang Zhizhi, ex-speler van onder andere de Mavericks en de Heat, scoorde vijftien punten. Bij Spanje was Pau Gasol de beste man met 21 punten, elf rebounds en vier assists. Ibaka had zeventien punten en drie bloks, Navarro veertien punten, Calderon twaalf punten en Rudy Fernandez zeven punten.

Volgende wedstrijd voor Spanje is dinsdag tegen Australië. China speelt dan tegen Rusland.

Foto’s: Getty Images