Rangers verslaan Flyers in adembenemende WinterClassic

Door

Al bijna een jaar keken de liefhebbers van ijshockey er naar vooruit: de WinterClassic. De enige wedstrijd van het NHL-seizoen die buiten wordt afgewerkt. Back to basics dus. De Philadelphia Flyers mochten dit jaar deze wedstrijd organiseren in het Citizens Bank Park, normaal de huisvester van de Philadelphia Phillies.

In de voorbereiding op deze wedstrijd vertolkten de doelmannen van beide ploegen een hoofdrol. Ilya Bryzgalov viel op tijdens de HBO 24/7 docu en Marty Biron door op de laatste training met een helmcamera te verschijnen.

Opvallend genoeg bleken beide doelmannen de reservegoalie in deze wedstrijd. De Rangers starten zoals verwacht met Henrik Lundqvist, maar dat de Flyers begonnen met Sergei Bobrovsky tussen de palen was verassend. Bobrovsky begon het seizoen als tweede doelman, maar lijkt de uit vorm zijnde Bryzgalov nu toch echt te zijn gepasseerd in de rangorde.

Een andere verassing in de line-ups was de naam van Marc Staal. De verdediger van de New York Rangers stond al geruime tijd langs de kant met een hersenschudding, maar mocht zijn rentree maken in de Winter Classic. Een jaar eerder was Staal’ broer Jordan hetzelfde overkomen in de Winter Classic tussen zijn Pittsburgh en Washington.

De eerste periode was zoals de voorbereidingen een moment waarop de goalies opvielen. Beide teams kregen enkele kansen, maar beide doelmannen wisten hun doel schoon te houden. Dit bleef zo tot laat in de tweede periode.

Aan het eind van de tweede periode explodeerde de wedstrijd met drie doelpunten in korte tijd. Henrik Lundqvist kon het schot van Matt Carle nog keren, maar de rebound van Brayden Schenn was de Zweed te machtig. Voor Schenn betekende dat zijn eerste doelpunt in zijn NHL-loopbaan. Een minuut later kon Claude Giroux profiteren van een 2 on 1 situatie voor het doel van de Rangers. Max Talbot bereikte met een passje de topscorer van de Flyers en die maakte beheerst 0-2. Direct na de 0-2 maakte Mike Rupp er met een bekeken schot 1-2 van.

Het hoogtepunt van het doelpunt kwam echter pas na het doelpunt. Rupp vierde zijn doelpunt door het publiek te salueren, zoals het publiek in Philadelphia gewend is te zien van Jaromir Jagr. De Tsjechische sterspeler was tijdens de wedstrijd geblesseerd geraakt aan zijn rug en spelers en supporters van de Flyers voelden zich flink in hun hemd gezet. Op dat moment begon het ook lichtjes te sneeuwen in Philadelphia.

In de derde periode werd dat zo mogelijk nog erger, toen Mike Rupp met zijn tweede van de avond en zijn derde van het seizoen er 2-2 van maakte. Opnieuw was het een bekeken schot en waren de assists van Brandon Prust en John Mitchell.

Drie minuten later was Brad Richards verantwoordelijk voor de 3-2. Na twee schoten van Brandon Dubinsky was de ervaren Center er als de kippen bij om de rebound achter Bobrovsky te schuiven.

In de slotfase van het duel moesten de Rangers alle zeilen bij zetten om de voorsprong in stand te houden. Ryan Callahan leek met nog 1 minuut te gaan het duel te kunnen beslissen, toen Bobrovsky het ijs af was gestapt om een extra aanvaller op het ijs te laten.

Callahan werd echter onreglementair tegengehouden door Kimmo Timonen, die hiermee wel een penalty uit te zitten kreeg. Callahan kreeg echter ook een tijdstraf, omdat hij de stick van Timonen had vastgepakt.

In de ontstane 4 tegen 4 situatie leek Jakub Voracek de 3-3 te maken, maar dit werd voorkomen door Ryan McDonagh. Hij deed dit echter door de puck te beschermen in de crease.

Gevolg was een penalty shot voor de Flyers. Danny Briere nam de verantwoordelijk hiervoor, mijn zijn schot werd gestopt door Henrik Lundqvist, die zodoende de held van de avond werd voor de Rangers-fans.

Zie hier de samenvatting van de Winter Classic:

Foto: sportsnet.ca

Ook leuk om te lezen