Heat raakt ongeslagen status kwijt

De Miami Heat weten weer wat verliezen is. De ploeg van coach Erik Spoelstra ging maandagnacht in de eigen AmericanAirlines Arena onderuit tegen de Atlanta Hawks: 92-100.

Zodoende raakte ook Miami haar ongeslagen status kwijt en is er na de nederlaag van de Oklahoma City Thunder, die deze nacht verloren van titelverdediger Dallas Mavericks, geen enkele ploeg meer in de NBA die dit seizoen alles wist te winnen.

Waar ging het fout maandagnacht voor de Heat? Het antwoord zal niemand verbazen: het vierde kwart. Tot aan het laatste gedeelte van de wedstrijd stond de thuisploeg met 71-67 voor.

In het laatste kwart scoorde de ploeg van coach Larry Drew 33 punten, terwijl de Heat daar maar 21 punten tegenover konden zetten.

Trady McGrady was de grote man voor de Hawks in het vierde kwart. T-Mac, bezig aan zijn vijftiende seizoen alweer in de NBA, speelde het gehele vierde kwart. Daarin scoorde hij dertien punten en gooide hij alle drie de pogingen voor een drie-punter raak. De blessuregevoelige veteraan, bezig aan zijn eerste seizoen in Atlanta, pakte daarnaast ook nog eens vijf rebounds en gaf vier assists om de wedstrijd te doen kantelen in Hawks voordeel.

Toch was het volgens coach Drew de ‘zone defense’ die zijn ploeg deze avond had gespeeld dat de basis had gelegd voor deze overwinning.

Het moet gezegd worden, de Heat kon dankzij de ‘zone defense’ van de Hawks nooit in een lekker ritme komen. Waar ze in voorgaande wedstrijden wel eens het gas erop konden zetten en zodoende weg konden lopen bij tegenstanders, lukte dat deze avond absoluut niet.

De aanpak van de Hawks zorgde ervoor dat de thuisploeg meer ruimte kreeg om de bal rond te passen, maar hierdoor nam ook direct het tempo van de wedstrijd af.

,,We hadden er absoluut meer moeite mee dan dat ik had verwacht,” erkende Spoelstra na afloop tegen de aanwezige journalisten. ,,Maar volgens mij ging het ons ook teveel in het hoofd zitten. Het is een ieder geval een les die we moeten leren.”

LeBron James was deze avond goed voor 28 punten.

Dat kan Miami dan woensdagavond proberen, wanneer de volgende thuiswedstrijd op het programma staat tegen de Indiana Pacers. De Hawks reizen vandaag naar Chicago, waar ze het vanavond opnemen tegen de Bulls.