Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 3 in de MVP Race: Daar komen LBJ & Durant.
Het heeft even geduurd, maar daar zijn ze dan: LeBron James en Kevin Durant. De twee kenden een relatief rustige start van het seizoen. Een reboundje hier, een assistje daar, wat schoten blokken en af en toe scoren als het echt nodig was. Deze week schakelden de twee echter, alsof het was afgesproken, een tandje bij. Zowel James als Durant scoorden hun eerste 30+ punten duels dit seizoen (James twee keer). En Durant noteerde dan eindelijk zijn eerste triple-double in zijn loopbaan. Zondag 18 november tegen Golden State Warriors: 25 punten, 13 rebounds en 10 assists.
Vorige week klaagden we hier op deze plek al dat beide spelers te weinig domineerden op scorend vlak. Er werd direct een duidelijk antwoord gegeven op de klachten. Als dit het begin is van wat we de rest van het seizoen kunnen verwachten, dan belooft het weer een mooie tweestrijd te worden. Carmelo Anthony staat er nu nog tussen en Kobe Bryant doet ook zijn best om zich al vroeg in het seizoen te profileren. Maar als LBJ en KD echt op de toppen van hun kunnen gaan spelen, zijn de anderen kansloos.
Anthony leidt nog wel, maar kijk niet verbaast op als we volgende week een nieuwe nummer één hebben.
New York Knicks, 7-1
23.6 P (0.435 FG%, 0.786 FT%), 7.6 R / 1.5 A
Melo’s tweede week op de eerste positie. Het was een week met wisselend succes voor Anthony. In de knappe zege op San Antonio Spurs scoorde hij slechts negen punten, maar pakten de Knicks desondanks de zege. In de nederlaag tegen de Grizzlies, kon Melo niet boven zichzelf uitstijgen en had met 20 punten en 5 turnovers als leider te weinig invloed op de gang van zaken tijdens het duel. De start is nog steeds uitstekend, maar zijn Melo & de Knicks for real? Anthony voelt de hete adem van zijn concurrenten in de nek.
Los Angeles Lakers, 5-5
26.4 P (0.528 FG%, 0.894 FT%) / 5.7 R / 5.4 A / 1.5 S
Dat de Lakers wedstrijden zouden gaan winnen was wel duidelijk. Een reeks van zes thuiswedstrijden tegen matige tegenstanders (buiten de Spurs, dat duel ging dan ook verloren) leverde vier zeges op. Hoogtepunt was de triple-double van Bryant, nu topscorer in de league, tegen Houston Rockets. Bryant speelt een uitstekende all-round game dit seizoen. Hij scoort, pakt rebounds en geeft assists. En is ook verdedigend actief. Niet slecht voor een 34-jarige. Nog 252 punten tot de 30.000 punten.
Miami Heat, 8-3
24.5 P (0.524 FG%, 0.661 FT%) / 9 R / 6.5 A / 1 B
James is de enige echt constante factor bij de Heat. Bosh haakt aardig aan, maar Wade is weer eens geblesseerd en de rest jojoot met z’n prestaties. Zijn vrije worpen zijn dramatisch, maar de rest van zijn spel gaat langzaam richting MVP-niveau. Houden we bij Bryant de countdown tot 30.000 punten in de gaten, bij de James gaan we zijn weg naar de 20.000 even bijhouden. Hij heeft nog 686 punten nodig, ergens eind januari zal hij zich als jongste ooit bij deze selecte club gaan voegen.
Oklahoma City Thunder, 5-2 8-3
24.5 P ( 0.511 FG%, 0.885 FT%) / 10.5 R / 4.6 A / 1.6 S / 1.4 B
Durant is back. Zijn eerste triple-double tegen de Warriors laat zien wat we deze zomer allemaal al hadden verwacht: Kevin Durant heeft zijn all-round game verbeterd. De superster van de Thunder scoort gemiddeld een double-double in punten en rebounds en geeft meer assists dan ooit tevoren. Datzelfde geldt voor zijn schotpercentage, de steals en geblokte schoten. Allemaal career highs. Als hij nou ook nog begint te scoren, dan moet James van goeden huize komen om Durant van zijn eerste MVP-titel af te houden.
San Antonio Spurs, 8-2
14.2 P (0.406 FG%, 0.750 FT%) / 3.4 R / 7.9 A
Parker herstelde zich afgelopen week met goed spel, maar kon San Antonio ondanks een knappe all-round game niet behoeden voor een nederlaag tegen New York Knicks. Parker heeft zijn schot nog niet gevonden dit seizoen en scoort het laagste aantal punten sinds zijn rookie jaar. Desondanks heeft een career high in assists en dat in slechts dertig minuten per duel. Willen de Spurs echter mee blijven spelen in de top van de Western Conference dan is het te hopen voor ze dat Parker zijn schotritme snel hervindt.
Los Angeles Clippers, 7-2
16 P (0.475 FG%, 0.875 FT%) / 3.2 R / 10.2 A / 2.3 S
Coach Del Negro houdt Paul verstandig aan een dieet van beperkt aantal minuten. De sterspeler speelt gemiddeld 32 minuten en dat is het minste aantal in zijn loopbaan. Maar Paul moet de Clips succes bezorgen in het naseizoen en de bank is sterk genoeg om de minuten van de guard op te vangen. Ondertussen doet Paul zijn ding. Soms spectaculair, soms niet. Hij heeft de lijn van eind vorig seizoen nog niet op kunnen pakken, maar de Clippers zijn desondanks bezig aan een knappe seizoenstart.
Boston Celtics, 6-5
13.2 P (0.507 FG%, 0.550 FT%) / 4.4 R / 13.1 A / 1.9 S
Rondo sloot een matige week, waarin hij een enkelblessure opliep, af met een matig resultaat. Hij kon zijn Celtics niet bij de hand nemen tegen Detroit Pistons. Rondo schoot 5 op 7 en kwam op de valreep nog aan tien assists en staat nu op 34 achtereenvolgende duels met tien assists of meer (de hele avond schoten zijn teamgenoten geen deuk in een pakje boter, maar Jared Sullinger redde Rondo’s streak in de slotminuut). Die 20 assists een avond eerder tegen de Raptors waren een sterk staaltje vakmanschap.
Philadelphia 76ers, 6-4
18.6 P (0.451 FG%, 0.786 FT%) / 4 R / 8.6 A / 1.5 S / 4.9 T
Jrue Holiday lijkt aan een breakout seizoen bezig te zijn. De 22-jarige guard heeft career highs in minuten, schotpercentage, assists en punten. En het levert de Sixers ook nog overwinningen op. De perfecte combinatie. Ondanks de blessure van Andrew Bynum, draait Philly gewoon mee in de top van de Eastern Conference. Dat is met name te danken aan het spel van Holiday. Hij moet nog wel iets constanter spelen, want 12 punten en 4 op 13 schoten kan natuurlijk niet. En die turnovers.
Memphis Grizzlies, 8-1
19.8 P ( 0.418 FG%, 0.762 FT%) / 5.8 R / 2.3 A / 1.7 S / 1.2 B
Zo. De Grizzlies wensen niet langer onderschat te worden. Nu al acht duels op rij ongeslagen en Rudy Gay is de man. Met zijn 26 jaar is hij nu aanbeland in de fase van zijn loopbaan waarin hij zijn beste spel moet laten zien. In de eerste weken is dat nog niet helemaal het geval. Gay speelt het spel dat hij de afgelopen jaren altijd speelde, en kent tot op heden nog geen uitschieters. Maar hij speelt met enorm veel vertrouwen en dat straalt af op de rest van de groep. Keep an eye on Memphis.
Houston Rockets, 4-6
26 P (0.436 FG%, 0.823 FT%) / 4.5 R / 4.9 A / 1.5 S
Het mag duidelijk zijn dat de Rockets nog een lange weg te gaan hebben. En dat James Harden niet de Verlosser is. Harden kende een prima week, maar kon op de beslissende momenten niet zijn stempel drukken op de wedstrijd. Tegen de Heat en de Trail Blazers ging de wedstrijd in de slotfase met miniem verschil verloren. Op dit soort momenten moet Harden de jongen Rockets bij de hand nemen. Oh wacht, hij is zelf ook nog maar 23 jaar. Sterspeler in wording.
Uit de lijst: Joakim Noah (Chicago Bulls)
Reacties