NBA 30-in-30: Indiana Pacers

Door

PaulGeorgeReturnToDominance2015

De Indiana Pacers speelden in 2014-2015, met dank aan de Flo-Jo jerseys, tot de laatste speelronde mee om de play-offs. Verrassend, aangezien de ploeg van coach Frank Vogel een groot deel van het seizoen speelde zonder sterspeler Paul George. Met een George op 75 procent lukten het de Pacers op de slotdag niet om te winnen bij de Memphis Grizzlies, wat resulteerde in een 38-44 record en de ongelukkige negende plaats in de Eastern Conference. Het betekende een einde van een tijdperk in Indiana.

Roy Hibbert, belangrijke factor in de opmars van de Pacers in de laatste jaren, werd publiekelijk onder de bus gegooid en op diezelfde bus gezet richting de Los Angeles Lakers. David West liet elf miljoen dollar op de tafel liggen en tekende een ‘klein’ contractje bij de San Antonio Spurs. RIP Smashmouth Basketball.

CKC2_C8UwAAFR5D

Enter Small-Ball. Larry Bird heeft gekeken naar de 2015 NBA Finals en wil komend seizoen sneller spelen waarin de basket wordt aangevallen en er voldoende schutters op de vloer staan om de bal naar toe te passen. Een knipoog naar de Golden State Warriors die met Draymond Green op de ‘5’ speelden. Vogel ziet vooral het spel van de Miami Heat de afgelopen jaren als blauwdruk. LeBron James en Dwyane Wade hadden de vrijheid om te creëren dankzij big man Chris Bosh en zijn range van afstand.

Power Fauxward
In: Monta Ellis, Myles Turner (draft), Joe Young (draft), Jordan Hill, Rakeem Christmas, Chase Budinger, Glenn Robinson III, Hickory jerseys
Out: Roy Hibbert (Los Angeles Lakers), Davis West (San Antonio Spurs), Luis Scola (Toronto Raptors), C.J. Watson (Orlando Magic), Donald Sloan (Brooklyn Nets), Chris Copeland (Milwaukee Bucks), Damjan Rudez (Minnesota Timberwolves)

Monta Ellis, ex-Dallas Mavericks, is de ideale man voor het nieuwe systeem onder Larry Legend. Hij staat bekend om zijn drives (8.3 gemiddeld per wedstrijd vorig seizoen) en is een pure scorer. George ‘Sisqo’ Hill hoopt de stijgende lijn van de tweede seizoenshelft door te zetten: 17.2 punten, 4.6 rebounds en 5.8 assists per wedstrijd. Schutter C.J. Miles en Ian Mahinmi/Myles Turner kunnen ook rekenen op een basisplaats. De nieuwe speelstijl valt of staat echter met Paul George.

Het plan is om George voor periodes in een wedstrijd te gebruiken als power forward. George is on board, maar staat nog niet te juichen van vreugde. Na de eerste oefenwedstrijd, waarin hij moest opboksen tegen toekomstig MVP Antony Davis, zei hij het volgende: “I don’t know if I’m cut out for the four spot. I don’t know if this is my position.” George heeft een punt. Aanvallend gezien is het een voordeel om hem met zijn kwaliteiten als tweede big man te laten spelen, maar is het verdedigend niet een té zware last voor iemand die net terug is van een zware beenbreuk?

George had na de wedstrijd tegen de Pelicans een goed gesprek met Bird en Vogel over zijn rol en de nieuwe speelstijl. Dat zag je duidelijk terug in de tweede oefenwedstrijd tegen de Detroit Pistons en in zijn interview na afloop.

Steal of the Draft
Myles Turner werd als elfde gekozen in de 2015 NBA Draft en maakte indruk tijdens de Orlando Summer League. De pas 19-jarige Texas Longhorn oogt erg volwassen voor zijn leeftijd en heeft als specialiteit het blocken van schoten en werkt hard om een betere rim protecter te worden. Hij heeft meer range dan Roy Hibbert en Larry Bird noemt hem niet voor niets de beste schutter van het team.

En dan is daar nog Joe Young a.k.a. Joey Buckets. De kleine guard werd laat in de tweede ronde gekozen (43e), maar ook hij maakte indruk tijdens de Orlando Summer League. Een type heat check guy die, net als Rodney Stuckey, voor punten kan zorgen wanneer de Pacers-aanval stagneert. Young is leergierig, heeft respect voor de ‘oudere’ spelers in het team en is niet bang om vragen te stellen aan de ervaren spelers, blijkt in een interview met Pacers beat writer Candace Buckner.

Prognose
De NBA is een Small-Ball competitie geworden en kudos aan Bird & Co. voor de verandering in speelstijl in één offseason. De eerste signalen over de nieuwe speelstijl zorgt echter voor een hoop stress bij Pacers-fans. Bird en Vogel hopen dat George zich uiteindelijk als een vis in het water gaat voelen in de nieuwe speelstijl, echter is de vraag of het systeem heiliger is dan de gemoedstoestand van PG13, Indiana’s enige sterspeler?

Wanneer het klikt dan is een play-offticket haalbaar. Na de onoverwinnelijkheid van de Flo-Jos, spelen de Pacers komend seizoen tien wedstrijden in speciale Hickory jerseys, een ode aan de basketballfilm Hoosiers.

CPrbgkRWgAAbEEK

Voorspelling: 40-42

Vorige Previews:
30. Minnesota Timberwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23. Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz

Foto: Twitter

1 Reactie
  1. Daan van Kooten 8 jaar ago

    Hoe tof zijn die Hickory jerseys?

    Heel benieuwd of het Vogel gaat lukken het nieuwe systeem te laten lukken. En vooral of hij er aan vast blijft houden wanneer de ploeg een matige seizoenstart beleefd, wat er dik in zit.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen