Stanley Cup Final: Perry beslist thriller in voordeel Stars

Door

Wie eind maart of in april had gezegd dat er nog een kampioen in de NHL zou komen, was waarschijnlijk heel vreemd aangekeken. Toch zijn de Tampa Bay Lightning en de Dallas Stars begonnen aan de strijd om Lord Stanley’s Cup. In 1893 werd de heilige graal van het ijshockey voor het eerst uitgereikt en sinds 1926 heeft de NHL het alleenrecht op deze trofee.

Zowel Dallas (1999) als Tampa Bay (2004) heeft één Stanley Cup in de prijzenkast staan en voor één van deze betrekkelijk jonge clubs komt er dus een tweede bij. Beide zagen in de jaren negentig het levenslicht, al hadden de Stars natuurlijk al een voorganger in de Minnesota North Stars. De komende anderhalve week strijden zij om de hoogste eer en bij SportAmerika kun je de ontwikkelingen op de voet volgen.


STANLEY CUP FINAL


DE HEADLINES

Bijna een jaar nadat het seizoen op 2 oktober 2019 begon, konden de Tampa Bay Lightning een einde maken aan deze opmerkelijke jaargang. Dankzij Kevin Shattenkirk, een blueliner die bij de Rangers niet uit de verf kwam, namen zij een 3-1 voorsprong in deze best-of-7. Die goal zorgde voor hoofdbrekens bij Rick Bowness. Niet alleen moest de Stars-coach zoeken naar een succesvol gameplan, maar hij moest daar ook nog de juiste goalie bij zien te vinden. De last op de schouders van Anton Khudobin was wel erg zwaar geworden tijdens dit postseason.

Khudobin stond “gewoon” op het ijs, maar dat gold niet voor Roope Hintz. De Finse aanvaller raakte geblesseerd in Game 4 en was niet beschikbaar voor Bowness. De coach zag zijn ploeg sterk beginnen. Dallas oogde scherp en Corey Perry beloonde deze ijver aan het einde van de eerste periode. Het antwoord van de Lightning kwam al vroeg in de tweede. Ondrej Palat gooide de trukendoos open en liet Khudobin kansloos. Het was al z’n elfde in het postseason. Voor Tampa Bay leek dit het sein om de duimschroeven eens flink aan te draaien. Ze drongen Dallas terug en kregen grote kansen. De Stars overleefden deze storm en bereikten met een 1-1 tussenstand de derde periode.

Joe Pavelski kreeg daarin een grote kans, maar vond Andrei Vasilevskiy op zijn pad. Aan de andere kant vond een schot van Mikhail Sergachev wel een gaatje, waardoor de Lightning hun voorsprong te pakken hadden. Later in de periode wist Pavelski Vasilevskiy wel te verschalken waardoor voor de tweede dag op rij een verlenging nodig was. Dit keer waren het er zelfs twee en hoewel Tampa Bay de bovenliggende partij was, ging Dallas er met de zege vandoor. Corey Perry kroonde zich tot matchwinner en zorgde ervoor dat er nog een Game 6 komt.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Tampa Bay leidt met 3-2

En we gaan nog niet naar huis! De Dallas Stars moesten opnieuw erg hard werken voor hun goals, maar het betaalde zich in 2OT uit. In zijn jonge jaren was Corey Perry vaak belangrijk voor de Anaheim Ducks en nu hield hij de Stars in leven. Het waren de veteranen die het moesten doen voor Dallas. Joe Pavelski scoorde z’n dertiende tijdens dit postseason en is nu de Amerikaan met de meeste goals in de play-offs. Joe Mullen vergaarde er 60 tijdens zijn loopbaan en Pavelski heeft er nu 61. Dinsdag (02.00 uur Nederlandse tijd) krijgt hij de kans om dit aantal op te vijzelen. Dan staat Game 6 op het programma. Bowness zal dan opnieuw een gedisciplineerd Dallas willen zien. Zijn ploeg belandde maar één keer in de strafbank en gaf de PP van Tampa Bay dus nauwelijks kans.

Cover Photo: Getty Images

Ook leuk om te lezen