ORANJE NAAR SAN FRANCISCO NA WINST OP CUBA

Door

Cuba v Netherlands - World Baseball Classic Second Round Pool 1
Nederland heeft opnieuw van Cuba gewonnen en heeft zich daarmee geplaatst voor de halve finale in San Francisco. Kalian Sams zorgde in de negende inning met een walk off sacrafice fly voor een 7-6 eindstand. Vrijdag versloeg Nederland Cuba ook al.

Naast Nederland heeft ook Japan zich geplaatst voor de halve finale in San Francisco. De andere twee teams komen uit Pool 2, waar vanaf morgen Italië, de Dominicaanse Republiek, de Verenigde Staten en Puerto Rico om twee plaatsen vechten in Miami.

Gehandicapt
Nederland begon niet in de sterkste formatie, aangezien een gekneusde onderarm Roger Bernadina aan de kant hield. Randolph Oduber nam zijn plek in in de slagorde en Sams verhuisde naar het midveld. De nieuwe nummer drie hitter Wladimir Balentien moest het veld na zijn eerste slagbeurt verlaten, nadat hij geblesseerd raakte onderweg van het eerste naar het tweede honk.

Dat weerhield Nederland er echter niet van om te scoren. Nederland kwam in de derde inning op voorsprong door een sacrafice fly van Andruw Jones en een RBI single van Curt Smith. Een inning later maakte Cuba echter gelijk door een RBI single van Jose Fernandez en een homerun van ‘de Cubaanse Barry Bonds’ Jose Abreu.

Nederland nam echter brutaal weer een voorsprong van twee punten. Eén punt werd gescoord door een sacrafice fly van Andrelton Simmons en een foute aangooi van Cubaanse catcher Frank Morejon zorgde ervoor dat Oduber niet alleen het derde honk stal, maar ook door kon rennen naar de thuisplaat.

De wedstrijd ging heen en weer, want een inning later was het alweer 4-4 na een two-RBI double van Yulieski Gurriel.

Spanning
In de achtste inning leek het mis te gaan voor Nederland. Frederich Cepeda en Abreu kwamen op de honken op het werpen van Shairon Martis. Leon Boyd kon vervolgens niet voorkomen dat Yasmany Tomas en Eriel Sanchez de Cubanen op hun eerste voorsprong van de avond brachten.

Met de rug tegen de muur verdiende Sams een vrije loop om de gelijkmakende achtste slagbeurt te beginnen. Na strikeouts voor Dashenko Ricardo en Oduber was daar Andrelton Simmons met een two-run homerun, waardoor de stand op 6-6 kwam met nog één inning te gaan.

Van Mil
De boomlange Nederlandse closer Loek van Mil moest vervolgens zorgen dat Cuba niet op het scorebord kwam. Hij begon goed door Alexei Bell met drie slag naar de dugout te sturen, maar kwam toen in de problemen.

Honkslagen van Gurriel en Fernandez zorgden voor honklopers op het eerste en derde honk. Cepeda kreeg vervolgens een strikeout en Abreu een fly-out, waardoor de Cubanen niet wisten te scoren.

Sams
Waar Kalian Sams in de achtste inning nog de aanjager van de slagploeg was, was hij in de negende inning de afmaker. Met één uit kwam Andruw Jones op de honken door een veldfout van derde honkman Gurriel. Back-to-back singles van Curt Smith en Xander Bogaerts zorgden voor geladen honken. Sams bracht Jones vervolgens over de thuisplaat met een diepe fly-ball voor een 7-6 overwinning.

Yntema
Omdat Hensley Meulens tijdens de afstraffing tegen Japan op zondag door bijna al zijn werpers was geraakt kreeg Orlando Yntema de kans om te starten. Yntema wierp 3.2 innings waarin hij twee punten opgaf.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen