Clipboard (#19): Twee supersterren, twee doelen

Door

Spannend, spannend, spannend. In het oosten zijn de acht teams die de playoffs gaan spelen wel zo goed als bekend. In het westen zijn het negen teams (elf als je Dallas en Portland nog kansrijk schat) die vechten om één van de acht toegangsbewijzen voor het na-seizoen.  Elke zondag (of maandag) rond de klok van 16:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#18): En als hoofdgerecht, red hot Curry

MVP-kandidaten met een totaal verschillend doel

Atlanta Hawks v Los Angeles LakersWederom ontkomen we er niet aan dat de Lakers talk of the town zijn. Kobe en zijn mannen proberen er nog een laatste slinger aan te geven en zodoende de playoffs te halen. Op dit moment lukt ze dat ook en staan ze op een achtste plek in het westen. Ze zijn de kwakkelende Utah Jazz inmiddels voorbij. En als beide teams zo blijven spelen als ze nu doen, dan wordt de afstand tussen die twee alleen maar groter en groter.  Kobe en zijn mannen zijn op oorlogspad en willen niets aan het toeval overlaten. De enige richting waar zij naar kijken is naar boven. En wie weet klimmen ze nog op de ranglijst.

Aan de andere kant is Miami behoorlijk aan het huishouden. De reeks van opeenvolgende gewonnen wedstrijden staat inmiddels op achttien. Afgelopen nacht werd ook Indiana aan het lijstje toegevoegd. Bij de Heat zijn ze ondertussen maar met één doel bezig: titelprolongatie! Alles, maar dan ook alles, staat in het teken van de tweede titel in evenzoveel jaren. LeBron James speelt nu iets minder opvallend, maar is bezig aan een beestachtig goed seizoen. James is vrolijk, ontspannen en gefocust tegelijk. Wat hem betreft mogen waarschijnlijk al zijn persoonlijke prestaties van dit seizoen doorgestreept worden als daar de titel voor in de plek komt.

Verschil tussen beide grootheden is dat LeBron waarschijnlijk al een paar rondes verder kijkt. Hoewel tijdens de playoffs de uitspraak “We’re taking it one game at a time” een keer of duizend gezegd zal worden, gaat Miami zich echt niet druk maken om de eerste ronde tegen (waarschijnlijk) Milwaukee. Kobe en de Lakers willen in eerste instantie vooral de playoffs gewoon hálen. Stapje voor stapje is het credo in Los Angeles. Over een titel durven ze voorlopig even niet te praten. Want als de Lakers dus zevende of achtste worden, dan moeten ze het opnemen tegen of OKC of San Antonio.

Deron laat weer zien hoe goed hij eigenlijk is

Brooklyn Nets v Charlotte Bobcats

42 Punten waarvan elf driepunters. Deron Williams had het afgelopen week tegen Washington wat je noemt lekker op de heupen. De sterke pointguard van de Brooklyn Nets schoot als een malle uit de startblokken en gooide in het eerste kwart zeven van zeven driepunters raakIn de rest van de wedstrijd kwamen daar nog vier afstandschoten bij en hij eindigde op elf rake driepunters uit zestien pogingen, waarvan een recordaantal van negen in de eerst helft. D-Will kwam daarmee één driepunter te kort om het record van Kobe Bryant en Donyell Marshall (twaalf rake driepunters) te evenaren.

———-

Starting five of the week

Milwaukee Bucks v Dallas MavericksPG: Deron Williams. Bovenstaande zegt wel genoeg. En daar komt bij dat de Nets aardig op dreef zijn en met een beetje geluk de Pacers nog kunnen achterhalen voor plek drie in het oosten.

SG: Monta Ellis. De point/shooting guard van de Milwaukee Bucks lijkt lekker in z’n vel te zitten. Hij heeft een goede week achter de rug met prima statistieken. Daarnaast was hij ook nog eens goed voor een aantal adembenemende highlights.

SF: Kobe Bryant. Een paar weken terug riep Kobe dat zijn Lakers hoe dan ook de playoffs gingen halen. Vanaf dat moment is hijzelf klaarblijkelijk een paar passen harder gaan lopen. In de wedstrijden tegen New Orleans en Toronto was hij goed voor 40+ punten en twaalf rebounds. Tijd voor lachen is het even niet. De blik gaat op serieus en de gedrevenheid spat er vanaf.

PF: Kenneth Faried. Onvermoeibaar en niet te stoppen. Naast zijn werk-ethos is de jonge spierbundel van de Nuggets ook erg belangrijk voor zijn team door simpelweg te scoren en te rebounden. Vooral dat laatste gaat The Manimal goed af. Nu nog iets constanter worden en Faried wordt een angstaanjagende aanwezigheid onder de borden.

C/F: Danilo Gallinari. Teamgenoot van Faried. De Nuggets hebben inmiddels acht wedstrijden op rij gewonnen en proberen zo op hun manier steeds een stapje hoger te komen. Naast het sterke spel van pointguard Lawson, is ook het frontcourt van Faried en Gallinari betrouwbaar en gevaarlijk. Het atletisch vermogen van Faried en het technische vernuft van Gallinari lijkt een prachtige combinatie.

———-

Topteams of the week

Oklahoma City Thunder 47-16

Geen verrassingen in dit lijstje deze week. De teams met de langste winstreaks zijn simpelweg het meest dominant op dit moment. Als San Antonio nog een keer verliest en OKC wint, dan staat laatstgenoemde bovenaan in het westen en pakken ze het thuisvoordeel.

Denver Nuggets v Los Angeles Lakers - Game TwoDenver Nuggets 42-22

Denver won ook afgelopen week vier keer en zodoende doen ze dat nu al acht wedstrijden op rij. Inmiddels is het gat geslagen met plek zes in het westen. Lager dan de vijfde plek gaan ze echt niet meer eindigen. Omhoog kijken kan altijd nog wel. Memphis voelt de hete adem van de Nuggets in de nek en moeten vechten voor hun plekje.

Miami Heat 47-14

Het lijkt misschien wat saai, maar als je maar wedstrijden achter elkaar blijft winnen, dan blijf je ook hier achter elkaar terugkomen. De teller staat inmiddels op een indrukwekkende achttien wedstrijden. En het mag Miami dan misschien niet veel doen, wij zijn wél benieuwd hoe lang het nog gaat duren en waar het schip strand.

———-

Top 5 plays of the week

5. Over John Wall’s layup: “You can’t teach that kind of a move”

4. Kobe draait de klok even terug

3. Circus Ja-Blake Crawfin

2. Monta Ellis prachtig, gewoon simpelweg prachtig!

1. “The face says it all”

Lees hier de Clipboard van vorige week: ‘En als hoofdgerecht: Red hot Curry’

Ook leuk om te lezen