COLUMN: ING – Aan alles komt een eind

Door

ing600 (1)

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Hee Ing,

Heb je het gezien? Een heuse bench clearing bij de WBC! Uitgerekend op het toernooi dat de hele wereld moet laten zien hoe mooi baseball is, gaan de banken van Mexico en Canada leeg. Een stootslag van Canada bij een grote voorsprong zorgde voor een bewuste ‘hit by pitch’ en dat zorgde voor vlam in de pan. De gemiddelde Studio Sport-kijker ziet natuurlijk alleen die massale vechtpartij. Slechte reclame denk jij? Of juist een zegen voor de reputatie van honkbal als saaie langzame sport?

——

Canada v Mexico - World Baseball Classic - First Round Group DHoi hoi,

Nou laat de Badr Hari honkbalstijlgrappen maar doorkomen dan! Tja, ik denk dat de imago-schade ontzettend meevalt. Sterker nog; ik denk dat Bertus Vink die op drie hoog woont in een Vinex-flat in Waddinxveen een beetje vechten wel mooi vindt. Bij ijshockey blijven bij mij ook alleen de één-op-een-gevechten bij. Stoere mannen die niet met zich laten sollen. Kerels die een beuk uitdelen als de erecodes worden geschonden. Ofwel: sporters die stelling nemen. Niet dat geweld goedkeur he, voordat de normen- en waardenpolitie begint te jammeren.

Het hilarische aan de brawl tussen Canada en Mexico is dat het allemaal op vergissing berust. Kijk, normaliter, is stoten bij een 9-3 voorsprong in de negende inning ‘not done’, maar bij de WBC is het aantal behaalde runs belangrijk. Dat waren de Mexicanen even vergeten, zo liet Latijns-Amerikaanse bondscoach na afloop weten. Foutje, bedankt! Hij miste daardoor wel vier spelers.

——

Het woord van de week is streak. Nee, niet streaker (al was die er ook in de NHL), maar de winning streak. Die van de Chicago Blackhawks kwam ten einde. De Blackhawks hadden al 24 NHL wedstrijden op rij niet verloren. Dat kun je met recht een indrukwekkende reeks noemen. Ze wonnen 11 wedstrijden alvorens te worden opgeslokt door de Avalanche. Geen schande natuurlijk, het houdt een keer op.

——

Bij het woord streaker moet ik altijd aan Wimbledon en de doodnerveuze Richard Krajicek en Malivai Washington denken. Mede dankzij deze vrouw in haar Eva-kostuum zegevierde De Kraai in 1996. Hij verklaarde dat zij het ijs voor hem brak en zorgde voor ontspanning. Deze mini-anekdote geheel terzijde. Dikke pet af voor de Blackhawks, maar ja, aan alles komt een eind he. Wat een Bassie en Adriaanwijsheid zeg. Maar goed, niemand is onverslaanbaar. Zoals ze dan zeggen in de sportwereld: ‘De wedstrijd die je gaat verliezen nadert.’ En anders is altijd deze dooddoener te gebruiken: ‘Van verliezen, leer je meer dan van winnen.’ Wat een tenenkrommende stelling is dat, zeg!

——

Miami Heat v New York KnicksIn de NBA is ook een aardige streak gaande. De Heat hebben 18 keer op rij gewonnen. Niks duurt voor eeuwig, dus aan die streak komt vast ook een keer een eind. Maar de oppermachtige LeBron en de zijnen stevenen wel rechtstreeks af op de NBA-finale. Wie is in staat om Miami van de NBA-titel af te houden denk jij? Who can beat the Heat?

——

The hot Heat. Momenteel brandt iedereen z’n vingers aan de geoliede machine van coach Spo. Het antwoord op jouw vraag is dat de Heat nu alleen van zichzelf kunnen verliezen. Pieken de Heatles niet te vroeg? De sterren van de hemel spelen in februari en maart is natuurlijk enorm geinig, maar dat levert je geen ring op. Dat realiseren ze zich in Miami heel erg goed. Ik hoorde Chris Bosh van de week op televisie zeggen dat er toch heel andere wetten gelden in de play-offs. Of zoals z’n buddy LeBron zei: ‘Het is een grote grind. Fysiek, mentaal en spiritueel. Daar moet je mee om kunnen gaan.’ Het is duidelijk dat de heren zich al aan het voorbereiden zijn op de do or die-wedstrijden na het reguliere seizoen. Miami is nu al verzekerd van een plek in de postseason, dus kunnen zij hun focus (voorzichtig) verleggen.

——

Alles is eindig, iedere streak en elke carrière. Zelfs die van Mariano Rivera. Voor het Yankees icoon wordt het seizoen 2013 een lange afscheidstournee.  De laatste nummer 42 ooit in baseball gaat met pensioen. Rivera kondigde zijn afscheid aan omringd door vrienden, familie, teamgenoten en een heleboel camera’s. Hij bedankte God voor het dragen van het Yankees shirt en sprak de hoop uit zijn laatste pitch te gooien in de World Series. Is dit het einde van een tijdperk voor de Yankees?

Geheel in het teken van het thema van de week, is dit het eind van een mooie ING streak. Ik neem even afscheid van je. Weliswaar wat minder dramatisch dan Rivera en ik kom ook gewoon weer terug. Maar de komende zeven weken zal ING het zonder mij moeten doen. Gelukkig heb ik een uitstekend vervanger, dus jij kunt rustig doorschrijven.

Tot in mei, wanneer in de NBA en NHL play-offs worden gespeeld, de MLB weer is begonnen en er gedraft is voor het nieuwe NFL seizoen. Tot in de lente!

Liefs,
Eef

——

Mariano_Rivera_2009Eigenlijk mogen we Rivera’s enkel bedanken dat die knap zei vorig seizoen. Want de Panamees was van plan in 2012 definitief te stoppen. Het komende seizoen moeten we, de liefhebbers, dus zien als een extra toetje, een smakelijke verlenging van een geweldige loopbaan. We gaan nu het Chipper Jones-effect krijgen in de MLB. Het wordt een grote afscheidstournee voor de beste closer aller tijden; dat zeggen niet alleen de cijfers. Rivera is een sieraad voor baseball en de sport in het algemeen. Iedereen respecteert ‘m. Zelfs verstokte Red Sox-fans haten hem niet! Dat is een bijzonder gegeven. Zijn nadere pensioen zal, denk ik, door iedereen betreurd worden. Nou ja, ik ken wel wat slagmensen die z’n cutter niet zullen missen.

Nu het woord missen is gevallen, wat een goed bruggetje zeg, wens ik jou bij deze een hele fijne en mooie mini-wereldreis! @lenmb gaat jouw ING-handschoen oppakken. Gezamenlijk keuvelen wij verder over de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld, terwijl jij al backpackend diverse landen ontdekt.

Ik zou zo zeggen: Tot Laos en liefs,

Ing

Ook leuk om te lezen