‘Buitenlands’ USMNT simpel langs Tsjechië

Door

Belize v United States - 2013 CONCACAF Gold Cup

Het Amerikaanse nationale voetbalteam heeft woensdagavond het oefenduel tegen Tsjechië simpel gewonnen. Een doelpunt van Alejandro Bedoya, even voor het rustsignaal, was genoeg voor een 1-0 overwinning. Het team speelde, op Nick Rimando na, zonder spelers uit de Major League Soccer, tot groot ongenoegen van coach Jurgen Klinsmann.

“Breid het seizoen uit”, luidt het advies van de Duitse bondscoach. Daarmee doelt hij op de looptijd van de MLS, die deze week in tegenstelling tot andere voetbalcompetities over de wereld, gewoon doorgaat. “Start eerder of eindig later, maar houdt deze data vrij voor het nationale elftal”, liet Klinsmann zich kritisch uit.

‘Vreemd’
Het verwijt van de 50-jarige oefenmeester is dat spelers uit de MLS nu niet opgeroepen kunnen worden voor het nationale team. “Hun trainers zeggen: ‘We hebben ze dringend nodig om de play-offs te bereiken.’ Dat vind ik vreemd, want spelers uit Mexico, Honduras, Costa Rico of waar ze ook vandaag komen, worden wél gewoon opgeroepen door hun bondscoach. En terecht ook, want het is een wedstrijddag van de FIFA.”

Uitbreiding
Dus vindt Klinsmann dat de competitie uitgebreid moet worden, zodat de MLS stil komt te liggen op het moment dat internationale wedstrijden op het programma staan. Volgend jaar start de MLS met 21 teams en dat zou volgens de trainer een ideale mogelijkheid zijn om het rooster aan te passen.

De Duitser heeft daarbij alleen niet gedacht aan het feit dat het omgooien van het wedstrijdschema voor wrijving gaat zorgen met de schema’s van andere sporten, zoals de NHL, de MLB en de NBA. Sommige voetbalteams spelen hun wedstrijden in stadions van clubs uit één van die andere sporten.

Buitenlands
Hoe dan ook, zonder MLS-spelers -alleen Real Salt Lake-doelman Nick Rimando werd opgeroepen- had Klinsmann voor het eerst een basisplaats voor Julian Green (Hamburger SV) ingeruimd. Verder maakte Joe Gyau (Borussia Dortmund reserves) zijn debuut en droeg voormalig AZ-spits Jozy Altidore voor het eerst de aanvoerdersband.

Het ‘buitenlands’ getinte team had gedurende het grootste deel van de wedstrijd de bovenhand ten opzichte van Tsjechië. Bovendien gaf de ploeg van Klinsmann nauwelijks een kans weg. De Tsjechen drongen in de slotminuten nog wel aan, maar Rimando hield zijn ploeg met enkele goede reddingen op de been. Eerder in de wedstrijd had Alejandro Bedoya voor de enige treffer gezorgd, waardoor Team USA simpel met 1-0 zegevierde.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen