Nolan hangt na achttien jaar zijn schaatsen aan de wilgen

Door

Een duidelijk geëmotioneerde Owen Nolan heeft gisteren tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat hij na een carrière van achttien jaar stopt met het uitoefenen van zijn meest geliefde sport.

„Ik mag me zeer gelukkig prijzen dat ik in achttien seizoenen twaalfhonderd wedstrijden in de NHL heb mogen spelen, en vandaag kondig ik mijn pensioen aan,” aldus Nolan. „Ik wist al een tijdje dat deze dag eraan zat te komen. Wanneer je lichaam niet meer doet wat je geest en harten willen, dan is het tijd om te stoppen. Ik heb elke minuut genoten van het ijshockey en ik ben verguld dat ik met grote spelers en geweldige teamgenoten heb mogen spelen.”

Nolan’s carrière begon toen de Quebec Nordiques hem in de eerste ronde van de draft in 1990 kozen. Hij speelde vervolgens vijf seizoenen voor deze franchise en werd in 1995 naar de San Jose Sharks gestuurd in ruil voor verdediger Sandis Ozolinsh.

De technisch begaafde en fysiek sterke rightwinger speelde in totaal acht seizoenen in Californië waarna hij zijn heil zocht in Toronto, Phoenix, Calgary en Minnesota. Voor aanvang van dit seizoen tekende hij een tryout-contract bij de Vancouver Canucks maar werd hij uiteindelijk eind september weggestuurd.

Nolan kende zijn beste en langste periode als een Shark en om deze reden wilde hij ook afscheid nemen als een speler van deze club. Daarom kwamen hij en Doug Wilson, de general manager van de Sharks mondeling overeen dat hij nog even officieus in dienst trad van de club.

„Het belangrijkste was dat hij als Shark met pensioen kon gaan,” aldus Wilson, die het afscheid van Nolan bestempelde als een viering van diens carrière. „Dat is iets wat zowel hij als wij enorm graag wilden. We zien vandaag dan ook als een blijk van waardering voor wat hij voor onze franchise heeft gedaan. Deze dag betekent ook voor ons bijzonder veel.”

In zijn loopbaan was Nolan goed voor 422 goals en 463 assists, waarvan hij dus het merendeel als speler in Californië op de borden zette (206 goals en 451 assists). Als Shark kende hij in het seizoen 1999-2000 het beste jaar van zijn carrière met 44 goals en 40 assists. Daarnaast is hij nog steeds in het bezit van twee teamrecords binnen de club met zes punten in één wedstrijd (tegen de Blackhawks op 4 oktober 1999) en met vier goals in één duel (tegen de Ducks op 19 december 1995).

Zijn grootste moment of fame vond overigens plaats in de All-Star Game van 1997. Nolan scoorde hierin namelijk drie keer en werd daardoor ook uitgeroepen tot MVP. Bij de derde goal deed hij iets ongekends door, terwijl hij in een breakaway alleen op goalie Dominik Hasek afkwam, van tevoren aan te geven waar hij de puck zou schieten. En vervolgens schoot hij de puck ook op die plek in het doel.

Bekijk hier een filmpje over Nolan met daarin de beruchte derde goal tijdens de All-Star Game van 1997:

<iframe width=”540″ height=”480″ src=”http://www.youtube.com/embed/bUEISh8DC8Q” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen