Cam Newton: Het beste rookie season aller tijden?

Door

Het reguliere NFL seizoen is achter de rug. Tijd om de balans op te maken. In dit geval over de beste rookie van het seizoen, Cam Newton. In relatieve stilte heeft Cam Newton dit jaar een werkelijk uniek seizoen gespeeld. De verwachtingen waren voor het seizoen hooggespannen, en hij heeft de verwachtingen meer dan waar gemaakt. Het meest opvallende is echter wel de enorme stilte rond dit fantastische seizoen.

De eerste twee weken van het seizoen was er nog veel aandacht. Newton gooide twee wedstrijden op rij voor meer dan 400 yards. Iets dat slechts 7 quarterbacks in de historie van de NFL hebben gepresteerd. Hierna werd de aandacht echter snel minder.

Niet eens zo zeer vanwege de prestaties van Newton zelf, maar meer door de situatie in Denver. Ondanks prachtige prestaties van diverse quarterbacks, ging de meeste aandacht week na week naar Tim Tebow.

Wat vooraf ging

Iedereen weet nog dat Newton vorig seizoen met Auburn nationaal kampioen werd en dat hij de Heisman trophy won. Zoals verwacht werd hij vervolgens de eerste pick in de draft en ging hij naar de Carolina Panthers. Al met al een recept voor hooggespannen verwachtingen. Er was echter een flinke kink in de kabel. Door mislukte onderhandelingen tussen spelers en teams, zat de NFL in een lockout en kon Newton dus niet gelijk aan de slag.

De lockout is van groot belang, indien je de prestaties van Newton in het juiste perspectief wilt plaatsen. Zeker een rookie QB leert tijdens het preseason het playbook van zijn nieuwe team en leert samen te werken met zijn nieuwe teamgenoten.

Je komt als nieuweling in een op elkaar afgestemde machine en je moet je plek in die machine zien te vinden en het respect van je teamgenoten afdwingen. Normaal heeft een rookie enkele maanden de tijd voor dit proces. Cam Newton moest in enkele weken playbook en team leren kennen en het vertrouwen van zijn team zien te winnen. Een prestatie op zich.

Het seizoen in cijfers

Dat Cam Newton de hooggespannen verwachtingen ondanks de lockout meer dan waar heeft kunnen maken, blijkt uit de cijfers. Met 4051 passing yards als rookie wist hij het vorige record van Peyton Manning (3739 yards in 1998) ruim te verbeteren. Newton was tevens na Kordell Stewart in 1997 pas de tweede QB ooit die in één seizoen goed was voor meer dan 20 passing en meer dan 10 rushing touchdowns.

Hoewel Newton dus al unieke passing cijfers neer weet te zetten als rookie, is dit ook het terrein waar de meeste winst nog te behalen is. De Panthers zullen de komende jaren geleidelijk een team om Newton heen bouwen, waardoor met name de passing game nog kan verbeteren.

Ik verwacht dat Newton zich hierdoor binnen een paar seizoenen kan meten met de big guns in de NFL door ook meer dan 5000 passing yards in een jaar bij elkaar te gooien.

Wat Newton echter werkelijk uniek maakt, is zijn rushing game. Met zijn 706 rushing yards dit seizoen weet hij zelfs meerdere reguliere running backs achter zich te houden. Zijn 14 rushing touchdowns dit seizoen is een record voor QB’s (dus niet alleen voor rookies).

Met 14 rushing touchdowns eindigt hij dit seizoen op de 2e plaats in die categorie en dat voor een quarterback. En dan nog een laatste getal. Met 5,6 yards per poging was Newton dit seizoen de meest effectieve rusher van allen die 100 of meer pogingen hebben gedaan.

Het beste rookie season aller tijden!

Naar mijn mening is er geen twijfel mogelijk. Het afgelopen seizoen van Cam Newton was het beste rookie season aller tijden. Mogelijk zullen velen het niet met me eens zijn en verwijzen naar een Lawrence Taylor (1981, Giants), een Eric Dickerson (1983, Rams) of zelfs Dick Lane (1952, Rams), maar volgens mij is het juist de combinatie van een ruim boven gemiddelde passer die in zijn eerste seizoen al voor meer dan 4000 yards weet te gooien en een uitstekende running game die Cam Newton, ondanks de lockout, tot de beste rookie aller tijden maakt.

Ik verwacht dat Newton en de Panthers de komende jaren nog door zullen groeien en al binnen een paar seizoenen mee kunnen doen om de prijzen in de NFL. En die andere quarterback die dit seizoen zoveel aandacht kreeg? Die zijn de meeste mensen tegen die tijd waarschijnlijk al lang weer vergeten.

Yuri Ankone is naast zijn dagelijkse werkzaamheden voor een grote telecomprovider, fractievoorzitter voor D66 in Oldenzaal en liefhebber van MLB, college football en de NFL. Hierover zal hij regelmatig zijn licht laten schijnen op SportAmerika.nl

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen