Alabama Crimson Tide verovert nationale titel

Door

Het zal niemand hebben verbaasd dat de BCS National Championship Game een defensieve showdown is geworden, maar dat een van beide ploegen geen enkel punt op het scorebord zou zetten was wel heel uitzonderlijk. Het duel werd uiteindelijk met 21-0 gewonnen door (2) Alabama en daarmee bleef na een vooralsnog ongeslagen seizoen (1) LSU met lege handen achter.

Eerder in het seizoen hadden beide ploegen elkaar al getroffen en ook toen sprak iedereen zijn verbazing uit over de vreemde uitslag, want het was slechts 6-3 voor LSU geworden en er was dus geen enkele touchdown gescoord. De beide defensies van deze ploegen zijn dusdanig dominant voor het niveau waarop ze spelen en de focus van deze ploegen ligt zo sterk op de running game, dat een uitstekend gameplan beide offensieve groepen totaal kan ontregelen. Dat gebeurde gisteravond opnieuw.

LSU leek uitgeput en vanaf het begin vrijwel kansloos tegen de verdediging van Alabama. Die stond namelijk als een huis en LSU kwam vaak niet eens tot een first down, laat staan dat ze ook maar in de buurt van de 50 yard line kwamen. Alabama deed dat iets beter en een aantal schitterende carries van Trent Richardson hielp de Crimson Tide tot in field goal range, waardoor ze met de rust 9-0 op voorsprong stonden en kort na rust 12-0. Op dat moment was het dus nog een wedstrijd die binnen twee keer balbezit nog naar LSU kon gaan, maar daar ging al niemand meer vanuit.

Dat er nog een touchdown te bewonderen viel mag ook echt een wonder heten, want die kwam pas na 7 kwarten tussen de twee beste ploegen van het land en het zal niemand verbazen dat het een running play was. Kritiek achteraf gaat vooral naar LSU coach Les Miles, die de bal vrijwel niet door de lucht liet spelen en door zijn onaangepaste gameplan muurvast stond tegen Alabama. Dat is betreurenswaardig en ondanks dat LSU de onbetwiste ploeg in deze finale was, is de vraag wat bijvoorbeeld Oklahoma State tegen de defensie van Alabama in deze wedstrijd had kunnen inbrengen.

Hoe dan ook, de kampioen is de Alabama Crimson Tide en misschien ook wel de neutrale kijker, die na deze wedstrijd geen enkel team ongeslagen het seizoen heeft zien doorlopen en die na alle controverse over de bowl selecties van dit jaar misschien wel een langverwachte herindeling van het BCS systeem krijgt.

Het was een schitterend seizoen met vele upsets, ongelofelijke plays, behoorlijk wat controverses en een nogal vreemde finale. Niet alleen fans zullen met plezier terugkijken, ook Sport Amerika gaat dat doen en reken er maar op dat we ook ruim voor het komende seizoen met het laatste nieuws klaar zullen staan.

Foto: montgomeryadvertiser.com

Ook leuk om te lezen