COLUMN: ING – De NBA-copycat in de NHL

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Ha die Eef,

Je bent er even een weekje tussenuit en je hebt meteen en rood kruis door je gezicht in het logo – alsof ik een strike was op de bowlingbaan – en meteen moeten we door onze drukke schema’s uitwijken naar de woensdag.

Ik kreeg deze week ineens een NBA-flashback. Het triggerwoord was: lockout. In de basketballwereld is alles sinds november weer pais en vree. Nee, nu ligt de ijshockeyplaneet overhoop. Voor de vierde keer in twintig jaar wil ik daar even aan toevoegen. Maar de shizzle in de NHL is dezelfde als die vorig jaar bij hun basketballende broeders. Ook hier is het eigenaren en spelersvakbond niet gelukt voor het verstrijken van de deadline tot een nieuwe CAO te komen. Uiteraard is geld de voornaamste reden.

Alex Ovechkin van de Washington Capitals voorziet ondanks de recente situatie een mogelijk verlies van het hele seizoen. Wanneer gaan ze ‘t daar eens leren? Is het zo lastig je verantwoordelijkheid te nemen? Die datum van zaterdag 15 september was echt bij alle partijen al lang bekend. Toch?

Welkom terug!

Die lockout is een drama voor de NHL liefhebber. De hele league ligt op zijn gat, sterren vetrekken naar Europa, spelers en eigenaren staan recht tegenover elkaar en het verschil in mening van een slordige 600 miljoen dollar is zo één-twee-drie niet weggepoetst. Het beeld dat Ovechkin schetst is even schrikbarend als realistisch. En dan te bedenken dat de NHL acht jaar geleden ook al een seizoen stil lag.

Je verliest als fan toch spontaan je voorliefde voor de sport door zo’n puinhoop? De vierde keer al in twintig jaar. Als je er net een beetje lekker in zit, ontstaat er weer ellende en moet je een nieuwe liefde zoeken.

Aangezien het toch allemaal om geld draait, moeten ze in de NHL misschien eens uitrekenen wat zo’n ruzie om geld kost aan misgelopen ticket sales, merchandise verkopen, televisiegelden en sponsoringinkomsten. Het zou mij niks verbazen als dat minstens 600 miljoen dollar is.

——————–

Waar ik echt wars van ben is domheid. En mensen die alles proberen recht te lullen wat nog krommer is dan een hele Chiquita-plantage. Dan krijg ik verbale jeuk. Neem Dwight Howard. De nieuwe Shaq van de Lakers heeft vooraan gestaan in de rij bij giga-groot worden en extreem gespierd zijn. Helaas voor hem was het daardoor wat drukker toen er tact en intellect werd uitgedeeld. D12 verklaarde afgelopen week doodleuk dat het nooit zijn bedoeling is geweest dat mensen hem zouden gaan haten ondanks die ridicule en langslepende soap rond z’n persoon! Is dit een hele slechte poging tot damage control?

Dwight Howard wil ons doen geloven dat hij zich enorm druk heeft gemaakt om de gevoelens van andere mensen. Daar trapt toch helemaal niemand in? Dwight maakt zich druk om Dwight en verder helemaal nergens om. Zijn verhaal van deze week is net zo ongeloofwaardig als de goedmaak-advertentie die hij twee weken geleden liet plaatsen.

——————–

En Rick van den Hurk en The Big Show; het blijft helaas een lastig verhaal. De terugkeer van de Nederlander in de MLB is tot nu toe weinig gelukkig, ondanks een sterke serie een niveautje lager. Het blijft jojoën. Dat hij steeds terug weet te komen, getuigt van veerkracht en doorzettingsvermogen. Maar ik krijg er met alle respect langzaam een te-klein-voor-het-tafellaken-en-te-groot-voor-het-servet gevoel bij. Of ben ik nu veel te hard voor onze pas 27-jarige landgenoot?

Ik vind je wel een beetje hard hoor. Of misschien ben ik zelf een softie. Toegegeven, hij begint niet echt lekker aan zijn hernieuwde MLB avontuur. Maar een Nederlandse pitcher in de Major League, en dan ook nog eentje die gewoon in Eindhoven is geboren, zo vaak gebeurt dat niet. Ik blijf dus graag een beetje positief. Aanmoedigen die jongen en hopen dat hij de kans krijgt om zich te bewijzen en verbeteren.

Heb je trouwens gezien dat de O’s weer gewonnen hebben, en alwéér in extra innings ? Ik zei twee weken geleden nog tegen jou dat ik op de Yankees blijf rekenen, maar de Orioles geven echt niet op. 

——————–

Bij de mannen in spandex met ’n helm op waren het zoals bijna gebruikelijk de quarterbacks die de koppen haalden. Jay Cutler kreeg er flink van langs, de gebroeders Eli en Peyton Manning zorgden voor opmerkelijke comebacks voor respectievelijk de New York Giants en de Denver Broncos (waarbij alleen Eli de winst binnensleepte). En de sterrenploeg van de Philadelphia Eagles is na twee wedstrijden ongeslagen. Michael Vick leidde zijn team vlak voor tijd naar een benauwde 24-23 zege. Zijn de mannen van Andy Reid for real dit jaar, nadat afgelopen jaargang in een grote teleurstelling uitmondde?

Volgende week weer op maandag proberen?

Groet, Ing.

Heb jij de hele vakantie stiekem NFL zitten kijken? Die broertjes Manning hebben duidelijk goede footballgenen en ze nemen ook nog eens allebei hun verantwoordelijkheid. Prima stel. Wat de Eagles betreft: dat laatste duel had net zo goed de andere kant op kunnen vallen. Ik zou er nog niet direct mijn geld op zetten.

Doen we! Tot maandag. Liefs, Eef

Lees hier de ING van vorige week: Eindelijk NFL!

Ook leuk om te lezen