Super Bowl XLVI al bekend: Houston vs. Green Bay

Door

Gisteravond wonnen zowel de New Orleans Saints als de Houston Texans zonder al teveel problemen hun wedstrijden. Niet geheel toevallig. Mensen die voor de play-offs naar de goede statistiek hadden gekeken vulden zonder enig probleem hun totoformulier goed in. Waarom? Allemaal dankzij de Passer Rating Differential. Sinds 1940 was de Super Bowl in 60% van de gevallen een prooi voor de nummer één of twee in deze statistiek.

Het wordt sinds enkele jaren wel de belangrijkste statistiek in de NFL genoemd. Eén enkel cijfer dat aangeeft hoe goed een team in de lucht presteert in zijn wedstrijden. Wat je ervoor nodig hebt zijn de cijfers van de quarterback (offense) en de cijfers van de quarterback van de tegenstander (defense). Met als notitie dat wanneer je het voor een geheel team wilt doen, je de cijfers van alle qb’s die minuten hebben gemaakt moet optellen.

Alleerst de offensive passer rating. Aan de hand van een wiskundig hoogstandje, opgesteld door de NFL in 1971, kan de prestatie van een quarterback in één cijfer worden uitgedrukt. Stop de completion percentage, passing yardage, touchdowns en interceptions bijbehorende formule en voila: de passer rating van een quarterback komt eruit rollen. Mocht je goed zijn met cijfers kan je zelf aan de slag met onderstaande sommetjes. Wat je dan weet is hoe goed een team door de lucht aanvalt. Maar er moet natuurlijk ook verdedigd worden.

 

 

 

Om de defensive passer rating uit te rekenen kijk je naar de ratings van de tegenstanders. Om een voorbeeld te geven, in de laatste week van het reguliere seizoen speelde de Cincinatti Bengals thuis tegen de Baltimore Ravens. Om de defensive passer rating van Baltimore uit te rekenen heb je de cijfers van Bengals-quarterback Andy Dalton (65.7) nodig. Om de DPR over een heel seizoen uit te rekenen moet het gemiddelde genomen worden van de OPR van de tegenstanders in dat seizoen. En geloof me, dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het is.

Maar dan zijn we er nog niet. We zijn op zoek naar de passer rating differential. Als je eenmaal de cijfers voor offensive en defensive hebt is dat niet moeilijk meer. Trek de DPR af van de OFR en je hebt de het cijfer dat we zoeken. Dat komt voor de wiskundigen neer op: OPR-DPR=PRD. Ben je meer visueel ingesteld, dan kan je hier de video bekijken met een korte uitleg.

Samenvattend kun je zeggen dat het gaat om Air Supremacy. Wie beheerst het luchtruim. Vraag het een willekeurige generaal en die zal je vertellen dat het een sleutel tot succes is. Blijkbaar gaat dat ook op voor het winnen van de Super Bowl. Wil je de baas zijn op het wedstrijdformulier, dan moet door de lucht domineren. Zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Kijk hier voor meer cijfers over de PRD in historisch opzicht en het seizoen 2010 en laat je overtuigen.

Met deze wijsheid is het invullen van de football pool ook gelijk een formaliteit geworden. Weg met die emoties tijdens het voorspellen. Gewoon blind op de statistieken gaan. Dus daarom, voor de mensen die willen winnen, zijn hier de cijfers van het reguliere seizoen. And don’t come crying to us als Baltimore het volgende week niet kan doen tegen Houston en je toch stiekem voor Flacco ging. We hate to say we told you so. En schrijf deze ook maar vast op: Super Bowl XLVI Houston vs. Green Bay.

1. Green Bay (42.01)
2.New Orleans (24.06)
3.Houston (23.68)
4.New England (19.58)
5.Pittsburgh (17.95)
6.San Francisco (17.89)
7.Detroit (15.13)
8.Baltimore (12.83)
9.Atlanta (7.75)
10.New York Giants (6.76)
11.Cincinnati (-5.42)
12.Denver (-19.67)

Ook leuk om te lezen