NHL Winter Classic van de baan

Door

In navolging op ruim zes weken aan regulier seizoen heeft de National Hockey League vandaag besloten ook de 2013 Winter Classic te schrappen. De Winter Classic is een jaarlijkse terugkerend evenement waarbij op nieuwjaarsdag twee grote franchises uit de league elkaar treffen in een bekend football- of honkbalstadion. Het duel van 1 januari 2013 zou plaatsvinden in het Michigan “Big House” Stadium in Ann Arbor van de college footballploeg Michigan Wolverines, waar in 2010 reeds het Big Chill ijshockeyevenement (foto) werd gehouden tussen Michigan en aartstrivaal Michigan State. Er zou dit jaar gespeeld worden tussen de NHL’s Detroit Red Wings als thuisploeg en Toronto Maple Leafs als bezoekers.

Het niet doorgaan van dit populaire evenement is de zoveelste teleurstelling voor ijshockeyfans en de eerste serieuze breuk tussen de league, sponsoren en televisiepartner NBC Sports Network. De voorbereidingstijd voor deze prestigieuze wedstrijd zou te kort zijn als er nog langer gewacht moest worden op een eventueel akkoord tussen de spelersvakbond en de clubs. Aangezien er op korte termijn geen oplossing lijkt te komen, was men gedwongen dit besluit nemen de Winter Classic te schrappen.

De afgelopen jaren is de Winter Classic uitgegroeid tot het grootste eendaagse ijshockeyevenement ter wereld en de afgelopen seizoenen trok dit duel – ongeacht speelstad en affiche – geregeld meer kijkers dan de best bekeken wedstrijd van de Stanley Cup Finals. De afgelopen seizoenen werd de Winter Classic onder meer gespeeld in legendarische honkbalstadions als Wrigley Field in Chicago en Fenway Park in Boston. Ook werd het footballstadion Heinz Field in Pittsburgh aangedaan.

Het schrappen van de Winter Classic ten koste van de jaarlijkse marketingboost en het goede contact met mediapartner NBC laat zien dat het de league menens is. Er is naar schatting nog zo’n drie weken onderhandelingstijd om het seizoen te redden. Als er omstreeks 23 november geen deal is, lijkt het seizoen 2012-2013 definitief van de baan.

Het plan om de NHL Winter Classic in Ann Arbor, Michigan te houden blijft vooralsnog serieus en is daarom opgeschoven naar 2014.

Ook leuk om te lezen