NHL Deadline Trade Update [7 days left]

Door

We zijn vandaag, maandag 20 februari 2012, nog slechts een week verwijderd van de NHL trade deadline voor dit seizoen. Het is vaak een van de meest chaotische en veelbesproken weken tijdens het lange NHL-seizoen. Sport Amerika wil er zeker van zijn dat jij als ijshockeyfan helemaal op de hoogte bent van de belangrijkste trades en meest hardnekkige geruchten. Jules Zane en Jeroen Veenstra praten je daarom tot aan de deadline iedere dag rond lunchtijd helemaal bij over de laatste transacties in de National Hockey League.

——

Philadelphia Flyers konden bijvoorbeeld nog wel een verdediger gebruiken, omdat Chris Pronger de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Die verdediger vonden zij in Dallas, in de persoon van Nicklas Grossman. De Zweed werd binnengehaald met het vergeven van twee draft picks, te weten een  2nd round pick in 2012 en een 3rd round pick in 2013. Grossman is 27 jaar oud en is wat je noemt een fysieke verdediger. Hij is met zijn 1.93m lengte en 92kg een atletische, harde hitter. In zijn 333 wedstrijden aan NHL-ervaring maakte hij drie doelpunten en gaf hij 38 assists.

—–

Maar daarmee was de drang naar verbetering in de verdediging nog niet gestild in Philadelphia. Daarom werd ook Pavel Kubina (foto links) gehaald van de Tampa Bay Lightning. Voor Kubina werden een 2nd round draft pick (in 2012 of 2013) en een 4th round draft pick (2013) opgegeven, terwijl AHL-speler Joe Kalinski per direct de overstap maakt naar Tampa Bay.

Kubina, 34 jaar, deed 1 keer mee aan de NHL All Star Game en won in 2004 de Stanley Cup met de Lightning. Kubina is, net als Grossman, een fysiek sterke verdediger. Hij kan daarbij wel betere aanvallende kwaliteiten weerleggen. In zijn 953 wedstrijden durende NHL carrière, maakte Kubina 110 doelpunten en gaf 272 assists. Kubina heeft nog een contract tot het einde van het seizoen.

—–

Dit was weer niet de enige transactie voor de Tampa Bay Lightning, die Dominic Moore lieten vertrekken samen met een 7th round pick naar de San Jose Sharks in ruil voor hun 2012 2nd round pick. Moore is een echte journeyman in deze league en speelt in San Jose alweer voor zijn negende team in twaalf jaar tijd. Hij is typisch het soort speler dat een team op de deadline haalt voor diepte in de bottom six van hun line-up. Hij scoorde tot nu toe 67 doelpunten en gaf 112 assists voor 179 punten in 507 wedstrijden.

—–
Misschien wel de meest verrassende trade van afgelopen week was verdediger Hal Gill, die van de Montréal Canadiens overstapt naar de Nashville Predators. Montréal versterkt hun line-up met de jeugdige scorende winger Blake Geoffrion (foto rechts), die na succesvolle jaren in de NCAA competitie met Wisconsin en de AHL met Milwaukee nu in de voetsporen kan treden van zijn grootvader Bernie “Boom Boom” Geoffrion, wiens legendarische carriere in 2006 op de dag van zijn overlijden werd beloond met de retirement van zijn jersey voor de Canadiens.
Het is te hopen voor Geoffrion, die in zijn kielzog ook de 23-jarige AHL left winger Robert Slaney en een 2nd round pick meeneemt, dat de Habs fans hem de tijd geven om te wennen aan het grote verschil tussen Quebec en Tennessee. Hij groeide tenslotte op in die laatste staat en voelde zich uitstekend thuis bij de Preds.
—–

All-Star James Neal had eigenlijk nog een contract tot het einde van het seizoen, maar de forward van de Pittsburgh Penguins heeft ‘ja’ gezegd tegen een aanbieding van zijn ploeg om een zesjarige contractverlenging te tekenen. In die 6 seizoenen zal Neal jaarlijks ietsje meer dan 5 miljoen dollar gaan verdienen.

De winger werd vlak voor het einde van de trade deadline van afgelopen seizoen overgenomen van de Dallas Stars (samen met Matt Niskanen, terwijl de Penguins afscheid namen van Alex Goligoski) en scoorde dit seizoen al dertig doelpunten. Tevens noteerde Neal al 26 assists.
Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen