NFL ontneemt Redskins en Cowboys salary cap ruimte

Door

Een dag voor het begin van free agency hebben de Washington Redskins en de Dallas Cowboys zware boetes opgelegd gekregen van de NFL. Tijdens het seizoen van 2010, toen teams om contractuele redenen niet door een salary cap beperkt werden, hebben de Redskins en Cowboys ondanks verschillende waarschuwingen van de league een groot deel van het salaris van enkele contracten “gedumpt” in 2010 om zo tijdens volgende seizoenen lagere salary cap waarden in de boeken te hebben.

De Cowboys zouden wide receiver Miles Austin destijds een basis salaris van 17 miljoen dollar hebben gegeven in plaats van een groot deel van dit bedrag als signing bonus uit te keren, zoals gebruikelijk is. Hierdoor neemt het team de volledige salary cap klap op in datzelfde jaar, in plaats van de bonus over meerdere seizoenen uit te hoeven spreiden. De Redskins zouden eenzelfde systeem hebben gebruikt voor de contracten van defensive tackle Albert Haynesworth en defensive back DeAngelo Hall.

Ondanks dat de boete over de komende twee jaar uitgespreid zal worden gooit de NFL zeker roet in het eten met oog op het aantrekken van nieuwe free agents. Washington wilde agressief achter wide receiver Vincent Jackson aan, en Dallas had zich willen versterken met één van de twee top cornerbacks, Cortland Finnegan of Brandon Carr. Of dit na de boetes nog mogelijk is zal moeten blijken.

Er blijven echter vragen over het straffen van de teams, gezien het feit dat alle contracten die NFL teams met spelers sluiten eerst moeten worden goedgekeurd door de league. Destijds zijn deze contracten goedgekeurd om te voorkomen dat de spelersvakbond de teams zou beschuldigen van valse samenwerking. De twee teams, die ondanks waarschuwingen toch grote delen van salarissen in 2010 stopten, lijken daar nu toch gestraft voor te gaan worden. Een rechtzaak tegen de NFL behoort tot de mogelijkheden die overwogen worden.

De salary cap ruimte die beide teams wordt afgenomen levert de andere teams allemaal 1,6 miljoen dollar extra cap ruimte op, omdat de teams een vastgesteld deel van de inkomsten moeten besteden aan spelers. Alleen de Oakland Raiders en New Orleans Saints vallen buiten deze regeling als lichte straf voor vergelijkbare overtredingen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen