NHL 30-in-30: Nashville Predators

Door

Nashville Predators v Colorado Avalanche

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Nashville Predators.

Seizoen 2014-2015
Zeer verrassend was het dat Nashville Predators afgelopen seizoen tot het einde aan toe mee deed om de titel in de sterke Central Division. Een jaar eerder was de ploeg immers nog op een troosteloze zesde plaats geëindigd. Onder de nieuwe hoofdtrainer Peter Laviolette liet de ploeg echter een fris nieuw aanvalsspel zien, met name dankzij de toevoeging van jongeling Filip Forsberg en winger James Neal. Pas in de laatste wedstrijden van het seizoen werd de divisiewinst verspeeld en die vorm nam de ploeg mee in de play-offs: Chicago Blackhawks bleek al snel te sterk.

De Draft
De Predators hadden hun first round pick verruild aan Toronto Maple Leafs en mochten daarom niet eerder kiezen dan 55ste. Met die pick kozen zij voor Yakov Trenin, een Rus die al een jaar in de QMJHL heeft gespeeld bij Gatineau Olympiques. Met achttien goals en 49 assists toonde hij zich een ware playmaker. Trenin tekende al een driejarig entry level contract. Met de tweede pick (85ste) kozen de Predators eveneens voor een center in Thomas Novak.

Nieuwe talenten
Kevin Fiala mocht vorig seizoen al één wedstrijd ruiken aan het niveau van de NHL, maar de Zwitserse center lijkt helemaal klaar voor het grote werk. Fiala maakte vorig seizoen in 20 duels in de SHL voor HV71 vijf goals en negen assists. In de AHL speelde Fiala voor Milwaukee Admirals en ook daar scoorde hij flink door: elf goals en negen assists in 33 wedstrijden. Op het WK U20 scoorde Fiala vier goals en op het grote WK was hij ook éénmaal trefzeker. De volgende stap lijkt een vast stek in de NHL verdienen. Een ander groot talent is de Finse doelman Juuse Saros. Voor HPK was hij vorig seizoen van grote waarde, dit seizoen zal hij beginnen in de AHL. Met Pekka Rinne, Carter Hutton en Marek Mazanec voor zich lijkt een doorbraak in de NHL er voorlopig echter nog niet in te zitten.

New Additions
Barret Jackman: Jackman tekende als free agent in Nashville na een jarenlang dienstverband voor St. Louis Blues. De 34-jarige verdediger, voormalig first round pick, speelde nooit voor een andere club en moet met zijn jarenlange ervaring in de NHL helpen om de jonge verdediging van Nashville te gaan leiden.

Cody Hodgson: De voormalige first round pick werd aan het einde van het afgelopen seizoen uitgekocht door de Buffalo Sabres. Zijn carrière is in het slop geraakt en voor het salaris wat hij bij de Sabres verdiende, presteerde hij zeer ondermaats. Voor een fors lager salaris gaat hij proberen de Nashville Predators te helpen de goede lijn door te zetten en zijn eigen carrière weer op te pakken.

Departed
Cody Franson: werd vorig seizoen gehaald rondom de trade deadline, maar kon niet zijn stempel op de ploeg drukken zoals wel werd gehoopt. Franson tekende een meerjarige deal bij Buffalo Sabres. Barret Jackman is aangetrokken als zijn vervanger.

Viktor Stalberg: De Zweedse winger vertrok terug naar Europa, na enkele mislukte avonturen in de NHL. Stalberg kon nergens echt imponeren.

Matt Cullen: Met Cullen verliezen de Predators een center die zij in de breedte goed konden gebruiken.

Roster
Beste verdedigers: Shea Weber, Roman Josi

Beste aanvallers: Filip Forsberg, James Neal, Craig Smith

Keep an eye on: Seth Jones, Calle Jarnkrok

Special teams
Hoe goed het seizoen ook ging voor de Predators, in de statistieken voor de special teams blijkt dat niet. De aanval van Nashville eindigde als 25ste in de powerplay lijst (16,2%) en als 18de in de penalty kill ranglijst (80,8%). Ook al hebben de Predators daar niet heel veel in geïnvesteerd, het kan alleen maar beter worden, zo lijkt het. De verdedigers (vooral Weber, Josi) zijn prima en bezitten een sterk, hard schot en zijn daarmee van grote waarde in de powerplay en de PK.

Off season Grade
6

Nashville deed geen spectaculaire toevoegingen, maar hield de selectie wel goed op peil. Het lijkt er niet op vooruit dan wel op achteruit te gaan. Het gevaar wat hier in schuilt, is dat de concurrentie zich over het algemeen wel behoorlijk heeft versterkt. Zeker aangezien de prestatie van vorig seizoen ietwat uit de lucht kwam vallen, is het zaak voor de Predators om te bewijzen dat zij meer zijn dan een eendagsvlieg.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen