MS-patiënt Harding wint Masterton Trophy

Door

Minnesota Wild v Chicago Blackhawks

Op de eerste dag van de uitreiking van de NHL Awards heeft Josh Harding de Bill Masterton Trophy gewonnen. De met multiple sclerose kampende doelman van de Minnesota Wild won de award omdat hij volgens de League het beste voorbeeld is van doorzettingsvermogen, sportiviteit en inzet in de NHL. Er werden nog meerdere awards uitgereikt, de Ottawa Senators waren tot dusverre de grote winnaar, zij sleepten twee awards binnen.

Harding

Afgelopen november werd bij de doelman MS geconstateerd. Harding gaf direct aan zijn carrière voort te willen zetten en speelde dit seizoen nog 5 reguliere wedstrijden en speelde in de playoffs alle wedstrijden van de Minnesota Wild. Wel moest de doelman 33 wedstrijden missen als geblesseerde speler. Harding denkt echter nog absoluut niet aan stoppen. “Dat is het grote punt bij MS, je weet niet hoe jij je morgen voelt. Misschien voel ik me de komende 10 jaar wel goed. Ik ga voor mezelf beheersen wat ik kan beheersen, door de juiste dingen te eten, te trainen en te zorgen dat ik in vorm ben, zodat ik me mentaal op het doel kan richten.”

Senators

Naast de award voor Harding werden nog zes awards uitgereikt: Paul MacLean (Ottawa) won de Jack Adams award voor beste coach. MacLean kreeg de voorkeur boven Joel Quenneville (Chicago) en Bruce Boudreau (Anaheim). De coach van de Senators bracht zijn team tot in de tweede ronde in de playoffs en dat maakte vooral door het hoge aantal blessures voor belangrijke spelers indruk. Aanvoerder Daniel Alfredsson kreeg de Mark Messier Leadership award uitgereikt. De Zweed versloeg Jonathan Toews en Dustin Brown en daar was zijn coach het mee eens: “Hij was de beste aanvoerder van de NHL, kijkend naar wat ons team te verwerken kreeg en hij bleef het goede voorbeeld geven aan de rest van zijn team.”

Blackhawks vs. Bruins

Awards waren er ook voor de Blackhawks en de Bruins. De teams die momenteel strijden om de belangrijkste prijs namen beide alvast 1 award mee naar huis. Jonathan Toews versloeg onder andere Patrice Bergeron in de strijd om de Frank J. Selke Award voor beste defensieve forward. De andere genomineerde was Pavel Datsyuk.

Patrice Bergeron bleef echter niet met lege handen achter, want de Bruin won de King Clancy award voor zijn leiderschap op en naast het eis en het werd wat hij terug doet voor de maatschappij. Zijn stichting Patrice’s Pals brengt kinderen uit het ziekenhuis naar TD Garden om wedstrijden van de Bruins te kunnen kijken.

Andere awards

Ray Shero ontving de award voor beste GM. Shero bracht zijn Pittsburgh Penguins naar de eerste plaats in de Eastern Conference en bracht ondertussen rondom de trade deadline de grootste transferobjecten naar Pittsburgh.

Martin St Louis (Tampa Bay) won de Lady Byng Trophy ten faveure van Patrick Kane en Matt Moulson voor de speler die een hoge mate van sportiviteit combineert met een hoog spelniveau. De aanvaller won ook al de Art Ross Trophy als topscorer van de NHL in het reguliere seizoen.

Henrik Zetterberg (Detroit) won de NHL Foundation Player Award. Zetterberg zijn stichting krijgt hiermee $25.000 om drie waterstations in Ethiopië te bouwen.

Andere awards, zoals de Hart, Vezina en Norris Trophy worden vandaag uitgereikt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen